Szerző: Koi Tamás

2019. december 4. 10:54

Háttérbe vonul Larry Page és Szergej Brin

A Google két alapító-tulajdonosa, Larry Page és Szergej Brin tegnap váratlanul felállt az anyacég, az Alphabet Inc. elnök-vezérigazgatói székéből. A két kulcsfigura helyét Sundar Pichai, a Google jelenlegi vezérigazgatója foglalja el, megtartva korábbi pozícióját is.

December 3-i hatállyal feláll az Alphabet Inc. elnök-vezérigazgatói székéből Larry Page és Szergej Brin a Google két társalapítója, a vezérigazgatói pozíciót Sundar Pichai, a Google jelenlegi vezérigazgatója foglalja el, korábbi tisztségének megtartása mellett (új elnököt egyelőre nem jelöltek ki a cégnél) - jelentette be a vállalat. Page és Brin 21 évvel ezelőtt közösen alapították a Google-t, mely mára a világ egyik legbefolyásosabb, legnagyobb vállalatává nőtte ki magát. A cégvezetők ugyanakkor 2015-ben átadták a Google vezetését Pichai-nak, és az akkor újonnan létrejött anyacég, az Alphabet élére álltak.

A Google mellett több tucatnyi leányvállalattal rendelkező Alphabet működési struktúráját és stratégiáját a bejelentés szerint a vezetőváltás nem érinti, Pichai szakértők szerint jó katona módjára viszi tovább az óriáscéget az eddig kitaposott ösvényen. A Google és az Alphabet 47 éves új vezetője tizenöt éve dolgozik a Google-nél, korábban a Chrome webböngésző, majd később számos más Google szolgáltatás fejlesztését irányította a cégen belül.

page_brin
larry page (balra) és szergej brin, a Google társalapítói

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Page és Brin háttérbe húzódása gyakorlatilag az Alphabet létrejötte óta folyamatos volt, a két társalapító alig vett részt nyilvános eseményeken, ráadásul Page egy a hangszalagjait megtámadó autoimmun-betegség következtében gyakorlatilag elvesztette a hangját - visszavonulásában ez ugyanakkor közvetlenül nem játszott szerepet. A társalapítók ezzel együtt nem hagyják ott a Google-t, mindketten igazgatói pozícióban maradnak, nem mellesleg övék marad az Alphabet 51,35 százaléka (Page 26,1, Brin 25,25 százaléknyi tulajdonrésszel rendelkezett a cégben idén tavasszal).

A két társalapító a stanfordi egyetemi évei alatt találkozott, és még ekkor elkészítették a Google kezdeti keresőalgoritmusát. A Google a 2004-es tőzsdére kerülésekor már dominálta az internetes keresők piacát, később pedig fokozatosan a világ legnagyobb hirdetési platformjává nőtt, valamint olyan, sikeres projekteket, üzletágakat termelt ki (akár belső fejlesztések, akár felvásárlások révén), mint az Android operációs rendszer vagy éppen a YouTube videomegosztó.

A Google két fiatal vezetője tevékenyen hozzájárult ahhoz, hogy a szilíciumvölgyben meghonosodjon az a szabadelvű, mérnöki-szemléletű cégvezetési kultúra, melynek köszönhetően a Google évekig a világ egyik legattraktívabb munkáltatója volt. Ezt az imázst ugyanakkor a cég az utóbbi években fokozatosan elveszítette, a cégvezetés sorra hozott olyan, elsősorban ideológiailag megkérdőjelezhető döntéseket, melyeket az alkalmazottak sem feltétlenül néztek jó szemmel - ez pedig tömeges felmondásokhoz, sőt, sztrájkokhoz is vezetett.

a címlapról