:

Szerző: Koi Tamás

2020. május 7. 11:28

Itt a legújabb fúzió az európai távközlési piacon

Igaznak bizonyultak a hét elején megjelent sajtóértesülések a Liberty Global és a Telefonica angol leányvállalatainak összeolvadási szándékáról. A felek hivatalosan is bejelentették, hogy közös cégben képzelik el a jövőt a brit piacon, ezzel létrehozva a legnagyobb helyi távközlési céget, mely több tízmillió mobilos és vezetékes előfizetővel rendelkezik majd.

Vegyesvállalat alapításáról írt alá szándéknyilatkozatot a spanyol Telefonica és az amerikai Liberty Global brit leányvállalata, ezzel beigazolva azokat a korábbi híreszteléseket, melyek szerint a két cég a jövőben egyesült erővel, konvergens szolgáltatóként kíván versenyezni a brit piacon. Az üzlet értékét mintegy 38,9 milliárd dollárra becslik, ezzel a két cég egyesülése az európai távközlési piac eddigi legnagyobb fúziója lehet. Az ezzel létrejövő cégben a Telefonica és a Liberty egyaránt 50%-os tulajdonhányaddal rendelkezik majd.

A vegyesvállalat létrehozásával Nagy-Britannia legnagyobb távközlési cége jöhet létre, letaszítva a trónról a BT-t, mely 2016-ban vásárolta fel az EE mobilszolgáltatót, ezzel szert téve vezeték nélküli üzletágra. A helyi piacon működő több jelentős MVNO is a vegyesvállalattól bérelhet majd kapacitást, köztük az O2 jelenlegi legnagyobb virtuális mobilszolgáltató partnerével, a Tesco Mobile-lal. 

virginmedia_phone

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A két multi megállapodása rendkívül rossz hír a Vodafone számára, mely éppen nemrég kötött nagykereskedelmi megállapodást a Liberty Globallal. A Vodafone ugyanis a Hutchison által üzemeltetett 3 UK-val együtt vezetékes üzletág híján versenyhátrányba kerülhet a BT-vel és az O2 valamint a Virgin Media egyesülésével létrejövő vállalattal szemben.

A Hutchison és a Telefonica egyébként 2015-ben egyszer már közel álltak ahhoz, hogy megállapodjanak a már akkor is nehéz anyagi helyzetben lévő spanyol cég brit érdekeltségének eladásával kapcsolatban, az üzlet azonban az Európai Uniós versenyügyi szerve elkaszálta, mivel feltételezhető volt, hogy ezzel a háromszereplőssé váló brit mobilpiacon csökkenne a verseny intenzitása.

A most bejelentett tranzakcióhoz is kelleni fog a versenyhatóságok jóváhagyása, a két cég közleménye szerint ha minden jól alakul, a jövő év közepén jöhet létre a vegyesvállalat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról