Szerző: Koi Tamás

2020. május 4. 11:32

Újabb megaüzlet elé néz a Liberty Global

Újabb, jelentős nagyságú fúzió előkészületei zajlanak Nagy-Britanniában, mely alapvetően megváltoztathatja a piaci erőviszonyokat az országban.

HIRDETÉS

Lapértesülések szerint újabb európai megaüzlet részleteit jelenthetik be a felek rövidesen, miután Nagy-Britanniában sikeres násztáncot járt a spanyol Telefónia SA és az amerikai Liberty Global. A két cég helyi érdekeltségeinek fúziójáról régóta folynak tárgyalások, a Bloomberg tudósítása szerint pedig a felek soha nem voltak ilyen közel a megegyezéshez, mint most.

Ha az üzlet létrejön, a Telefónica helyi leányvállalata, az O2 UK és a Liberty Global leányvállalataként működő Virgin Media vegyesvállalata válhat a legnagyobb távközlési céggé Nagy-Britanniában, kombinált ügyfélbázisának méretét tekintve megelőzve a BT-t. A vegyesvállalat felett a kiszivárgott információk alapján a két résztvevő fél egyenlő kontrollt kapna, elemzők szerint az így létrejött vegyesvállalat piaci értéke elérhetné a 30 milliárd dollárt. Az érintettek közül a Telefónica megerősítette a tárgyalások tényét, ugyanakkor leszögezte, még nem született meg a végleges megállapodás a két cég közt.

virgin_media_szerelo
a virgin media szerelője dolgozik egy londoni utcában (forrás: alarmy)

Száz új fejlesztőt keres a Docler, akár 2,5 milliós fizetéssel (x)

A IT szektorban is kimagasló bérezéssel keresi a legjobb magyar fejlesztőket a Docler Holding - nem csak a hazai irodákba.

Száz új fejlesztőt keres a Docler, akár 2,5 milliós fizetéssel (x) A IT szektorban is kimagasló bérezéssel keresi a legjobb magyar fejlesztőket a Docler Holding - nem csak a hazai irodákba.

Nem hivatalos információk szerint az üzlet létrejöttét a mostanra meglehetősen nehéz pénzügyi helyzetbe került, jelentős méretű adósságot felhalmozó Telefónica forszírozta, mely egyszer már megpróbálta eladni brit érdekeltségét a hongkongi Hutchisonnak, ezt azonban akkor a versenyhatóság megvétózta. 

A nagy európai távközlési cégek részéről a különféle akvizíciós és fúziós törekvések mostanra látványosan felerősödtek, különösen olyan piacokon, ahol az ebből fakadó, fix-mobil konvergenciákból jövedelmező(bb) üzletet lehet kovácsolni. Az angol piac valóságos melegágya az efféle piaci mozgásoknak, így a Deutsche Telekom és France Telecom helyi leányvállalata 2010-ben olvadt össze az országban EE néven, majd a szolgáltatót 2016-ban megvásárolta a BT. A Liberty Global 2013-ban jelent meg a brit piacon, amikor nagyjából 23,2 milliárd dollárért megvásárolta a Virgin Media-t.

Szakértők szerint a Virgin és az O2 UK egyesülése révén éppen a brit székhelyű Vodafone kerülhet a legnehezebb helyzetbe, mely a Libertyvel már számos piacon képes volt üzletet kötni (többek közt Hollandiában is van a két cégnek egy vegyesvállalata, vagy éppen a Vodafone-nak adta el több európai - köztük a magyar - érdekeltségét a Liberty Global), csak éppen Nagy-Britanniában marad partner nélkül. Bár a Vodafone nemrég jelentős nagykereskedelmi megállapodást kötött a Liberty Globallal a brit piacon, a Virgin és az O2 egyesülésével ez a szerződés alighanem érvényét veszti majd.

a címlapról