Szerző: Koi Tamás

2020. március 31. 11:17

Éppen csak, de nőni tudott tavaly a Huawei

Három éve nem zárt olyan alacsony profitnövekedéssel a Huawei Technologies, mint tavaly, az amerikai kereskedelmi embargó és a koronavírus járvány hatásainak dacára ugyanakkor még így is nyereséges tudott maradni a kínai tech óriás - elsősorban a hazai piacnak köszönhetően.

Az elmúlt három év legalacsonyabb profitnövekedését produkálta 2019-ben a kínai Huawei Technologies, melyet az év közepétől az amerikai kereskedelmi embargó, az év végén pedig a koronavírus gazdasági hatásai egyaránt sújtottak. A vállalat ezzel együtt is nyereséges tudott maradni, intő jel ugyanakkor, hogy a legvékonyabb profitnövekedést éppen abban a szegmensben érte el, mely számára a legfontosabb: a mobilhálózati megoldások piacán.

A cég frissen közzétett üzleti jelentése szerint a 2019-es nettó profit 62,7 milliárd kínai jüan (nagyjából 8,9 milliárd dollár) volt, 5,6%-kal több, mint egy évvel korábban. Az azt megelőző évben a profitnövekedés elérte a 25%-ot, ami jól jelzi, hogy a kínai céget ha nem is küldte padlóra, de alaposan lefékezte az amerikai kormány embargója és egyéb megszorító intézkedései.

huawei_store

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A Huawei árbevétele a tavalyi évben mintegy 19%-kal, 858,8 milliárd jüanra nőtt, a legnagyobb mértékben, 34%-kal az okostelefonokat és más, elektronikai termékeket gyártó és forgalmazó fogyasztói üzletág tudta növelni a bevételét. A növekedés ugyanakkor java részt a belpiacnak köszönhető, csak a kínai eladások 506,7 milliárd jüant tettek ki a fenti összegből, itt a növekedés egyébként meghaladta a 36%-ot. Eközben a ázsiai térségben (Kínát leszámítva) az eladások 13,9%-kal estek, míg Európában csupán 0,7%-kal nőttek.

Intő jel lehet mindeközben, hogy a mobilszolgáltatók számára gyártott hálózati berendezéseket, így többek közt 5G-s eszközöket forgalmazó hálózati üzletág éves szinten 3,8%-os növekedést tudott elérni - kérdés, hogy a legfontosabbnak számító európai piacon a koronavírus hatására elhúzódó vagy késve induló 5G-s kiépítések, tenderek és az amerikai lobbi hatására ez a trend jövőben hogyan változhat majd.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.