Szerző: Koi Tamás

2020. február 18. 14:11

Bemutatkozott a Qualcomm harmadik generációs 5G-s chipje

A felhasznált spektrumok jellegétől függetlenül képes együttműködni a szolgáltatók 5G-s hálózatával a Qualcomm legújabb RF-modem kombója, a Snapdragon X60.

HIRDETÉS

Bemutatta legújabb, elsősorban okostelefonokba és más, hasonló hordozható eszközökbe szánt 5G-s RF-modem vezérlőhchipjét a Qualcomm. A Snapdragon X60 névre keresztelt lapka immár a harmadik generációs 5G-s komplex (tehát rádiófrekvenciás vezérlőmodult és modemet egyaránt tartalmazó) egysége az amerikai gyártónak az X50 és az X55 után. Az újdonság legfőbb előnye a gyártók számára, hogy az X60-nal szerelt készülékek lényegében a világ bármely pontján képesek az 5G-s hálózatokra csatlakozni, függetlenül attól, hogy milyen frekvenciasávban üzemelnek azok - illetve képes ezek kapacitását összefogni.

A Snapdragon X60 ennek megfelelően az első olyan 5G-s vezérlőegység a világon, mely vivőaggregációt (Carrier Aggregation, azaz CA) nyújt a milliméteres hullámhosszú, illetve a 6 GHz alatti spektrumokban egyaránt, így a hálózatra csatlakozó készülékek dinamikus spektrumkihasználása minden eddiginél hatékonyabb lehet, ez pedig számos előnnyel járhat mind a szolgáltató, mind az előfizető számára. 

sdx60

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Az 5 nanométeres gyártástechnológiával készülő, ennek megfelelően csökkentett áramfelvételű, valamint az áramkörökön fizikailag kisebb helyet foglaló X60 a gyári specifikációk szerint elméletileg akár 7,5 Gbps letöltési és 3 Gbps feltöltési sávszélesség elérésére is képes - persze ehhez olyan feltételek szükségesek, melyek a valóságban soha nem lesznek adottak, különösen a rendkívül érzékeny milliméteres hullámhosszú sáv esetén.

A chip emellett mind az FDD mind a TDD üzemmódokat támogatja, valamint kezeli a dinamikus spektrummegosztást (Dynamic Spectrum Sharing) is, ahol a hálózat erre fel van készítve. A gyártó szerint összességében a Snapdragon X60 esetében adott a technológiai háttér ahhoz, hogy a készülékgyártók olyan okostelefonokat kínáljanak, melyek a jelenleg széles körben alkalmazott, valójában 4G-re épülő 5G non-standalone, valamint a jövőben kiépülő 5G standalone rendszerekkel egyaránt kompatibilisek lesznek.

Az új modemek első tesztpéldányait a harmadik negyedévben kaphatják meg a készülékgyártók, a Snapdragon X60-ra épülő első okostelefonok megjelenésére pedig nagyjából egy évet kell még várni.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 06:32

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.