Szerző: Koi Tamás

2020. április 1. 10:58

Csökken, de nem zuhan be idén a cégek IT-költése

Visszaveti a (nagy)vállalatok 2020-as IT-költését a koronavírus világjárvány, a beszállítók számára most az a legnagyobb kérdés, hogy pontosan milyen mértékben. Egy friss amerikai felmérés szerint jelentős csökkenésre nem kell számítani.

HIRDETÉS

A koronavírus által legérzékenyebben érintett nagyvállalatok, világcégek összességében mintegy az előrejelzett 4%-os éves növekedés helyett 4,1% százalékkal kevesebb büdzsét csoportosítanak 2020-ban informatikai beruházásaikra, derül ki egy 1300 informatikai vezető bevonásával készült friss felmérésből. A Reuters által idézett, az amerikai Enterprsie Technology Research (ETR) által összeállított felmérés tanúsága szerint ez a visszaesés valamelyest kisebb lehet a vártnál.

Ennek egyik elsődleges oka, hogy a vállalatok a helyi kormányzatok intézkedéseit, előírásait követve munkavállalók millióit küldték haza otthoni munkavégzésre, melyhez biztosítani kellett számos új eszközt, jellemzően noteszgépeket, illetve adott esetben egyéb informatikai fejlesztéseket is végre kellett hajtani a cég hálózatán. 

empty_office
fertőzésveszély miatt kiürült amerikai iroda

Száz új fejlesztőt keres a Docler, akár 2,5 milliós fizetéssel (x)

A IT szektorban is kimagasló bérezéssel keresi a legjobb magyar fejlesztőket a Docler Holding - nem csak a hazai irodákba.

Száz új fejlesztőt keres a Docler, akár 2,5 milliós fizetéssel (x) A IT szektorban is kimagasló bérezéssel keresi a legjobb magyar fejlesztőket a Docler Holding - nem csak a hazai irodákba.

Az ETR felmérése szerint a cégek mintegy 21%-a kényszerült soron kívüli beruházásokra az év első negyedévében, ezek csak a távmunkához szükséges eszközökre most az éves informatikai büdzséjük akár valamivel több mint 30%-át elköltötték. A legtöbb pénzt az egészségügyi, oktatási és pénzügyi szektor szereplői költötték a home office-ba került alkalmazottak eszközökkel való ellátására.

A Reuters tudósítása szerint a globális áruhiány ugyanakkor megnehezíti az érintett cégek dolgát - egy az ügynökségnek nyilatkozó cégvezető arról panaszkodott, hogy nem tudnak elég tabletet és noteszgépet beszerezni, mivel a beszállítóknál gyakorlatilag folyamatos a készlethiány.

Ez az állapot ma már szinte minden régióban érinti kisebb-nagyobb mértékben az ellátási láncot, hiszen az informatikai eszközöket gyártó cégek, illetve azok komponensbeszállítói a járványhelyzet miatt jelentős termeléskieséssel voltak kénytelenek szembesülni az első negyedévben.

 

a címlapról