Szerző: Koi Tamás

2020. március 10. 13:29

Felgyorsítanák a Telekom Romania eladását

Felgyorsulhat a Telekom Romania értékesítése, miután a német többségi tulajdonos Deutsche Telekom már anélkül is szabadulna részesedésétől, hogy a szintén tulajdonrésszel rendelkező román állam álláspontját megvárná.

Idén mindenképpen kivonulna a román távközlési piacról a Deutsche Telekom, mely tavaly tette nyilvánvalóvá, hogy rövid időn belül eladná a Telekom Romania-ban képviselt többségi tulajdonát. Bár a bejelentést követően a helyi lapok arról cikkeztek, hogy az ügylet - melynek másik két résztvevője a DIGI tulajdonosa, az RCS&RDS és a France Telecom kezében lévő Orange Romania - a vártnál hamarabb létrejöhet, hosszú hónapokig semmilyen előrelépés nem történt az ügyben.

Az akvizíciós ügyletet nem csak az teszi komplikálttá, hogy a Telekom Romania vezetékes és mobil üzletágát más-más vevő szerezné meg (a DIGI-é lehet a mobilrészleg, az Orange pedig a fix üzletágat viheti), hanem az is, hogy a román állam kisebbségi tulajdonnal rendelkezik a társaságban, ezért a feleknek számolniuk kell a politikai döntéshozatal és a bürokrácia lassúságával is. Márpedig helyi lapértesülések szerint az illetékes román minisztérium eddig még csak résztvevőket sem delegált a tárgyalásokra, az üzlet elhúzódása borítékolható.

telekom_romania_hq

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Deutsche Telekom ezért a Ziarul Financiarban megjelent cikk szerint azt az utat választja, hogy a két potenciális vevővel mindenképpen lefolytatja a tárgyalásokat a többségi tulajdon eladásáról, majd a saját tulajdonrészére vonatkozó aláírt megállapodást még áprilisig benyújtja az illetékes versenyügyi szerveknek. Erre a lap szerint azért van szükség, mert csak ebben az esetben záródhat le az ügylet még 2020-ban, tekintve, hogy a brüsszeli felülvizsgálat 8-9 hónapig is tarthat.

Bár tavaly novemberben felröppentek olyan pletykák, melyek szerint a Telekom Romania-ra kivetette a hálóját a cseh milliárdos, Petr Kellner befektetői csoportja, a régióban több telekommunikációs érdekeltséggel is bíró PPF, illetve a tárgyalásokon BC Partners tulajdonában lévő United Group is, végül e két befektetői társulás nem került újra szóba a potenciális vevők kapcsán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról