:

Szerző: Koi Tamás

2020. február 10. 14:40

Franciaországban is kihagyhatják a Huawei-t az 5G-s forradalomból

Ha Franciaországban is korlátoznák a Huawei mobilhálózati berendezéseinek jelenlétét a mobilhálózatok kiépítése során, annak bizonyára következményei lennének az európai cégek kínai szerepvállalását illetően - ez derül ki a Kínai Népköztársaság Párizsba delegált nagykövetének burkolt szavaiból.

A Kínai Népköztársaság párizsi nagykövetsége arra hívta fel az illetékes francia döntéshozókat, hogy semmilyen módon ne diszkriminálják a telekommunikációs eszközbeszállítók, így elsősorban a Huawei Technologies jelenlétét a helyi telekommunikációs hálózatokban. A virágnyelven megfogalmazott diplomáciai üzenettel Kína nyilvánvalóan azt akarja elkerülni, hogy a brit után egy újabb jelentős európai piacon kelljen korlátozásoktól tartania - jóllehet a brit kormány január végi döntését győzelemként fogta fel a vállalat.

Bár tavaly november végén még úgy tűnt, hogy a francia döntéshozók nem alkalmaznak semmilyen korlátozó intézkedést a fokozott kiberbiztonsági kockázatot jelentő eszközbeszállítókkal szemben, könnyen lehet, hogy a brit döntés és az EU nemrég közzétett javaslatcsomagja alapján Párizs változtat korábbi álláspontján. A helyi médiában ugyanakkor már korábban felröppentek olyan híresztelések, mely szerint bizonyos francia régiókban, nagyvárosokban korlátozhatják a Huawei berendezéseinek használatát a mobilhálózati infranstruktúrákban.

orange_box

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A kínai nagykövetség weboldalára felkerült, a helyzetre hosszasan reagáló álláspont szerint Kína "aggódva és megdöbbenve" figyeli ezeket az értesüléseket, ugyanakkor reméli, hogy ha lesz is bármilyen, a kiberbiztonsággal összegfüggő szigorúbb elbírálás az 5G-s hálózatok kiépítése, illetve a beszállítók kiválasztása kapcsán, azt transzparensen, minden gyártóra alkalmazni fogják majd.

A nyilatkozat burkoltan utal rá, hogy ellenkező esetben milyen következményekre lehet számítani:

NEM SZERETNÉNK, HA EURÓPAI CÉGEK KÍNAI JELENLÉTÉRE HATÁST GYAKOROLNA A FRANCIAORSZÁGI, ILLETVE MÁS EU-S TAGÁLLAMOK ÁLTAL ALKALMAZOTT DISZKRIMINATÍV, PROTEKCIONISTA POLITIKA.

A nagykövetség ugyan nem fejti ki konkrétan, milyen cégekre lenne hatással egy potenciális korlátozó intézkedés, ugyanakkor hozzáteszi, hogy Kína mindig tárt karokkal fogadta az Ericssont és a Nokiát a helyi hálózatkiépítések során.

Franciaországban előreláthatóan áprilisban indulhat az az 5G-s frekvenciaakció, mely után megkezdődhet a helyi piaci szereplők hálózatkiépítése. A nagy operátorok közül a piacvezető France Telecom (Orange) máris közölte, hogy a Nokiával és az Ericssonnal kíván együttműködni az 5G-s hálózatok kiépítése és üzemeltetése során.

Az illetékes francia ügynökség, az ANSSI a hónap végén teszi közzé a kínai eszközbeszállítókkal kapcsolatos álláspontját.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.