:

Szerző: Hlács Ferenc

2020. február 11. 14:45

AI peremeszközöket céloz az ARM új processzormagja és NPU-ja

Az alacsony fogyasztású, beágyazott eszközökbe szánt termékek komoly teljesítménybeli előrelépést ígérnek.

Egy új CPU maggal és egy új NPU-val is előrukkolt az ARM: a cég újdonságaival a következő évek során megjelenő, alacsony fogyasztású, beágyazott IoT eszközöket célozza, amelyeket erősebb gépi tanulási képességekkel ruházna fel. Az új mag az ARM Cortex-M sorozatát viszi tovább, Cortex-M55 néven, míg az ugyancsak frissen bejelentett Ethos-U55 dedikált microNPU-ként szolgál, Cortex-M processzorok mellett.

crtxm

A Cortex-M55 a széria első modellje, amely kezel SIMD (Single Instruction, Multiple Data) műveleteket, a Heliumként is ismert MVE (M-Profile Vector Extension) dedikált vektoros végrehajtóegységnek hála. Ezzel a vállalat a sorozat korábbi modelljeihez képest ötszörös ugrást ígér DSP teljesítmény és tizenötszörös előrelépést a gépi tanulási munkafolyamatok terén. A processzormag hivatalosan a Cortex-M33 utódjának készült, már gépi tanulási feladatokra kihegyezve.

ethsu55

Az Ethos-U55 az ARM első, Cortex-M magokhoz szánt microNPU-ja. Az egység az új Cortex-M55-ön túl régebbi magokhoz, így a Cortex-M33-hoz, Cortex-M7-hez és Cortex-M4-hez is párosítható. A mikroarchitektúra kapcsán a cég nem árult el részleteket, az AnandTech értesülései szerint ugyanakkor egy teljesen új dizájnról van szó, a kis fogyasztású eszköz nem a cég mobilos variánsai, azaz az Ethos-N egységek architektúrájára épít. Az Ethos-U55 a Cortex-M55 mellé ágyazva annak gépi tanulási teljesítményét 32-szeresére képes növelni a cég szerint - ha pedig a régebbi Cortex-M7-tel vetjük össze a párost, az 50-szeres előrelépést ígér, ráadásul 25-ször energiahatékonyabb működés mellett.

armcrtxeths

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az ARM-ot az okostelefon-gyártók saját NPU-ikkal jobbára megelőzték, az alacsony fogyasztású dedikált, gépi tanulásos gyorsítók ugyanakkor a beágyazott eszközök piacán még csak most kezdik bontogatni szárnyaikat, így a szegmensben a következő időszakban kelendő lehet az ARM új terméke.

A frissen bejelentett feldolgozóegységek beágyazott egységek széles skálájában találhatnak otthonra. Míg a Cortex-M sorozat eddig főként olyan területeken bizonyult hasznosnak, mint a szenzorfúzió, vagy épp a kulcsszó-felismerés, a Cortex-M55 a cég szerint már a különböző rendellenesség-detektáló és objektumfelismerő alkalmazásokhoz is bevethető. Az Ethos-U55 tovább bővíti a potenciális felhasználási területek skáláját, a gesztusfelismerés, biometrikus azonosítás vagy akár a beszédfelismerés felé. Persze az új egységeket használó készülékekre, AI peremeszközökre egy darabig még várni kell, akár két évre is szükség lehet, mire azok felbukkannak a piacon.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 13:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.