Szerző: Koi Tamás

2020. január 27. 11:17

Húsz éve nem látott magasságokban az Intel

Az egész szektort felrázhatja az Intel múlt csütörtökön közzétett, meglepően pozitív negyedik negyedéves pénzügyi jelentése, melynek hatására pénteken a cég papírjai a legutoljára a dotkom-bumm idején tapasztalt magasságokba emelkedtek.

Nem várt növekedéssel zárta a tavalyi utolsó negyedévet az Intel, mely az utóbbi hónapokban több fronton is kénytelen volt kisebb-nagyobb vereséget is elszenvedni első számú riválisától, az AMD-től. A cég papírjai a hírre a pénteki kereskedésben kilőttek: Utoljára az ezredfordulón, a chipgyártók aranykorának számító dotkomm-bumm idején jegyezték 70 dollár körül az Intel részvényeit.

A társaság negyedéves árbevétele éves összehasonlításban 8%-kal, 20,2 milliárd dollárra nőtt, egymilliárd dollárral felülmúlva az előzetes elemzői konszenzust. Az árbevétel-növekedéshez tevékenyen hozzájárult, hogy a cég hat üzletágából négy kétszámjegyű növekedést ért el az adott időszakban - ezt némelyest visszahúzta a programozható félvezetőket (elsősorban FPGA chipeket) gyártó divízió gyenge teljesítménye. A növekedés elemzők szerint elsősorban a felhőalapú megoldások piacán tapasztalható élénkülésnek, ezzel együtt az adatközponti termékek iránt megnőtt keresletnek köszönhető, melyből ugyanakkor az Intel riválisai is profitálhatnak majd.

intel_vr

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A PC és szervertermékekbe szánt processzorok szegmensében ezzel együtt kemény évre számíthat az Intel, mely hónapok óta gyártási, ellátási nehézségekkel küzd a 14 nanométeres gyártástechnológiával készülő lapkák esetében. Mindezt tetézi, hogy nem bizonyul simának az átállás a 10nm-es gyártástechnológiára, miközben a lécet az AMD gyártópartnere, a TSMC láthatóan sikerrel ugorja, ugorta meg. A gyártó ugyanakkor igyekezett leszögezni, hogy a gyártási nehézségeken a termelés felfuttatásával igyekszik fokozatosan úrrá lenni, emellett idén megkezdi a 10nm-es chipek gyártását, jövőre pedig érkezhetnek az első 7nm-es lapkák.

Ami a rövid- és középtávú pénzügyi prognózist illeti, az Intel a múlt heti negyedéves jelentés során alapvetően további, pozitív momentumokat vár 2020-ra, így a következő negyedévre 19 milliárd dolláros árbevételre számít a cég, ami éves szinten 18%-os javulást feltételez, az év egészére pedig 73,5 milliárd dolláros bevételt vár a cég, ami kis mértékben az elemzői konszenzus felett áll. Elemzők idén az adatközponti termékek további szárnyalásával számolnak, miközben a PC-specifukus eladások tovább csökkenhetnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról