Szerző: Koi Tamás

2019. november 27. 10:50

Merkel egységes Kína-politikára szólított fel

Komoly veszélyekkel járhat Európa számára, ha az uniós tagállamok nem egységesen kezelik a Kínai piaci szereplőket az új generációs távközlési hálózatok kiépítése során - hívta fel a figyelmet szerdán Angela Merkel német kancellár.

Nagyon rossz vége lehet annak, ha az Európai Unió tagállamai nem egységesen közelítik meg azt a kérdést, hogy a nagy kínai technológiai óriások milyen szerepet játszhatnak az alapvető telekommunikációs és IT-infrastruktúrákban - hívta fel a figyelmet Angela Merkel német kancellár szerdán a berlini Internet Governance Forum konferencián. A nagy kínai eszközbeszállítók helyzete, megítélése még Németországban sem feltétlenül egységes, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy Merkel saját pártján belül is akadnak, akik a kancellár korábbi álláspontját nem osztják.

A kancellár a fórumon egyebek mellett közölte:

A LEGNAGYOBB VESZÉLYT AZ JELENTI, HA AZ EURÓPAI ORSZÁGOK EGYMÁSTÓL ELTÉRŐ ÁLLÁSPONTOT ALAKÍTANAK KI KÍNÁVAL KAPCSOLATOSAN, ÉS EHHEZ FŰZŐDŐEN MÁS-MÁS ÜZENETEK JELENNEK MEG.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A politikus szerint az uniós tagállamok nem egységes fellépése mind Kína, mind Európa számára katasztrofális következményekkel járna. Merkel utalt többek közt utalt arra a hét eleji francia nyilatkozatra, mely leszögezte, hogy Franciaország egyetlen beszállítót sem diszkriminál az 5G-s tendereken, vagyis nem követi szövetségese, az Egyesült Államok embargós politikáját. 

merkel_internet_governance_forum
angela merkel az internet governance forumon

Németországban ezzel együtt éppen a napokban inogott meg jelentősen a Huawei széke, miután Merkel pártjának, a CDU-nak a hétvégi kongresszusán a küldöttek arról határoztak, hogy a Bundestag elé terjesztenek egy javaslatot, mely lényegében ellehetetlenítené a Huawei-t és egyéb kínai beszállítókat az 5G-s tendereken. Ha a parlament a javaslatot megszavazza, azzal a kínai beszállító a legnagyobb európai piacát veszítené el, és kérdéses, hogy a kisebb EU-s tagállamok, melyek eddig német mintára non-diszkriminatív állásponton voltak (ilyen például Magyarország is), hogyan változtatnák meg politikájukat.

Merkel szavaival ugyanakkor félig-meddig nyitott ajtón dönget, az EU-ban ugyanis már hónapokkal ezelőtt formálódni kezdett egy végül októberben elkészült kockázatértékelési tanulmány, melynek célja, hogy feltárja az 5G-s hálózatok üzemeltetése során felmerülő főbb (nemzet)biztonsági kockázatokat, melyet egy uniós szintű kockázatcsökkentő intézkedéscsomag kidolgozása követ majd. 

A jelentés ijesztő példaként hozza fel, hogy az idegen országok által végrehajtott támadások kiterjedt hálózatkimaradásokat és a szolgáltatások működését, elérhetőségét befolyásoló zavarokat okozhatnak a telekommunikációs hálózatokban. A dokumentum emellett utal rá, hogy bizonyos tagállamok által küldött visszajelzések alapján egyes, nem a nemzetközösség részét képező, pontosan meg nem nevezett államok az eddig felderített esetek és folyamatban lévő vizsgálatok alapján különösen nagy fenyegetést jelentenek.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

0

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.