Szerző: Koi Tamás

2019. július 23. 12:08

Csalódás a világ legnagyobb 5G-hálózata

Csalódást okoz az előfizetők jelentős részének a világ első, egyben legnagyobb 5G-s hálózata Dél-Koreában, melynek felépítésébe három helyi operátor eddig dollármilliárdokat ölt.

Távolról sem tükrözik az iparági érintett beszállítók és a gyártók hurráoptimizmusát a világ első és egyben legnagyobb 5G-s hálózatának használata kapcsán érkező felhasználói visszajelzések, derül ki a Financial Times múlt heti beszámolójából. A dél-koreai mobilszolgáltatók 5G-s ügyfelei lassú, vagy legalábbis a várthoz képest lényegesen lassabb kapcsolatra, szakadozó szolgáltatásra és általában véve a technológia teljes kihasználatlanságára panaszkodnak. Az ázsiai országban idén áprilisban indult el a kereskedelmi 5G-szolgáltatás, az eddigi több mint 1,6 millió ügyféllel az ország a világ 5G-s felhasználóinak több mint háromnegyedét adja.

Az új generációs hálózatok használata során a tavaszi rajtot követően többen panaszkodtak lefedettségi problémákra, valamint nem kielégítő sávszélességre. A szolgáltatók szerint természetes, hogy a hálózatépítés ilyen korai szakaszában problémák adódhatnak, különösen egy ilyen bonyolult technológiával, a hiányosságokat, problémákat ugyanakkor viszonylag gyorsan, többnyire szoftveres úton orvosolni lehet - állítják az operátorok.

skt5g

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Dél-Koreában a mobilszolgáltatók tavaly júniusban jutottak hozzá 5G-s szolgáltatások nyújtására alkalmas frekvenciákhoz. A helyi állami szerv tenderén a szolgáltatók között összesen 240 MHz-nyi és 2400 MHz-nyi spektrumot osztottak szét a 3,5 GHz-es és a 28 GHz-es sávban. A cégek a 3,5 GHz-es blokkokra tíz, a 28 GHz-es blokkokra öt évnyi használati jogot kaptak, mindezért átszámítva mintegy 3,3 milliárd dollárt fizettek. Az első 5G-s kereskedelmi teszthálózatokat tavaly decemberben kapcsolták be Szöul egyes kerületeiben.

A helyi piac prominens szereplői - az SK Telecom, a KT Corp és az LG Uplus - becslések szerint eddig több mint 2,6 milliárd dollárnak megfelelő koreai wont öltek az 5G-s fejlesztésekbe, melynek során mintegy 63 ezer 5G-s állomást aktiváltak az országban - ezek zöme a szöuli metropoliszt és régióját látja el szolgáltatással. Bár a szám európai viszonylatban óriásinak tűnhet (Németországban például a Deutsche Telekomnak összesen van kb. 32 ezer bázisállomása), még így is csupán 7%-át teszi ki az ország mobilhálózatát alkotó összes állomás számának. 

Az ázsiai országban jelenleg jórészt a helyi gyártók készülékeivel használhatók ki az 5G-s hálózatokban rejlő lehetőségek, az 5G-s készülékek választéka a következő hónapokban várhatóan több új típussal is bővülhet majd (Galaxy Note10 vagy éppen a hajlítható kijelzős Fold), más kérdés, hogy a jelek szerint még Dél-Koreában sem feltétlenül éri meg az 5G-s készülékek felárát kifizetni. 

a címlapról