Szerző: Koi Tamás

2019. július 23. 12:08

Csalódás a világ legnagyobb 5G-hálózata

Csalódást okoz az előfizetők jelentős részének a világ első, egyben legnagyobb 5G-s hálózata Dél-Koreában, melynek felépítésébe három helyi operátor eddig dollármilliárdokat ölt.

Távolról sem tükrözik az iparági érintett beszállítók és a gyártók hurráoptimizmusát a világ első és egyben legnagyobb 5G-s hálózatának használata kapcsán érkező felhasználói visszajelzések, derül ki a Financial Times múlt heti beszámolójából. A dél-koreai mobilszolgáltatók 5G-s ügyfelei lassú, vagy legalábbis a várthoz képest lényegesen lassabb kapcsolatra, szakadozó szolgáltatásra és általában véve a technológia teljes kihasználatlanságára panaszkodnak. Az ázsiai országban idén áprilisban indult el a kereskedelmi 5G-szolgáltatás, az eddigi több mint 1,6 millió ügyféllel az ország a világ 5G-s felhasználóinak több mint háromnegyedét adja.

Az új generációs hálózatok használata során a tavaszi rajtot követően többen panaszkodtak lefedettségi problémákra, valamint nem kielégítő sávszélességre. A szolgáltatók szerint természetes, hogy a hálózatépítés ilyen korai szakaszában problémák adódhatnak, különösen egy ilyen bonyolult technológiával, a hiányosságokat, problémákat ugyanakkor viszonylag gyorsan, többnyire szoftveres úton orvosolni lehet - állítják az operátorok.

skt5g

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Dél-Koreában a mobilszolgáltatók tavaly júniusban jutottak hozzá 5G-s szolgáltatások nyújtására alkalmas frekvenciákhoz. A helyi állami szerv tenderén a szolgáltatók között összesen 240 MHz-nyi és 2400 MHz-nyi spektrumot osztottak szét a 3,5 GHz-es és a 28 GHz-es sávban. A cégek a 3,5 GHz-es blokkokra tíz, a 28 GHz-es blokkokra öt évnyi használati jogot kaptak, mindezért átszámítva mintegy 3,3 milliárd dollárt fizettek. Az első 5G-s kereskedelmi teszthálózatokat tavaly decemberben kapcsolták be Szöul egyes kerületeiben.

A helyi piac prominens szereplői - az SK Telecom, a KT Corp és az LG Uplus - becslések szerint eddig több mint 2,6 milliárd dollárnak megfelelő koreai wont öltek az 5G-s fejlesztésekbe, melynek során mintegy 63 ezer 5G-s állomást aktiváltak az országban - ezek zöme a szöuli metropoliszt és régióját látja el szolgáltatással. Bár a szám európai viszonylatban óriásinak tűnhet (Németországban például a Deutsche Telekomnak összesen van kb. 32 ezer bázisállomása), még így is csupán 7%-át teszi ki az ország mobilhálózatát alkotó összes állomás számának. 

Az ázsiai országban jelenleg jórészt a helyi gyártók készülékeivel használhatók ki az 5G-s hálózatokban rejlő lehetőségek, az 5G-s készülékek választéka a következő hónapokban várhatóan több új típussal is bővülhet majd (Galaxy Note10 vagy éppen a hajlítható kijelzős Fold), más kérdés, hogy a jelek szerint még Dél-Koreában sem feltétlenül éri meg az 5G-s készülékek felárát kifizetni. 

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.