:

Szerző: Koi Tamás

2020. február 3. 14:15

Holnap fél napra leáll az országos DVB-T hálózat

Február 4-én fél napra leáll az Antenna Hungária országos DVB-T hálózata, mivel kezdetét veszi az a sávkiürítési és technológiaváltási folyamat, melynek eredményeként a szolgáltatónak bizonyos sávrészeket el kell hagynia, valamint a csökkenő kapacitást modernebb átviteltechnikával kell áthidalnia.

Holnap fél napra leáll az Antenna Hungária földfelszíni digitális tévéadó-hálózata, mivel a szolgáltató megkezdi a digitális multiplexek átszervezését annak érdekében, hogy határidőre felszabadulhassanak azok a frekvenciaszeletek, melyeket koordinált uniós előírásoknak megfelelően mobilszolgáltatásokhoz kell felhasználni. A leállás érinti a 12 tévécsatornát tartalmazó, ingyenesen fogható MinDig TV adásokat és több tucatnyi csatornából álló, fizetős módon fogható MinDig TV Extra kínálatot is - utóbbinál jön a DVB-T helyett a DVB-T2 rendszerű átvitel.

A frekvenciacseréknek és átállásnak két fontos következménye is van, illetve lesz, hívja fel a figyelmet a szolgáltató. Egyrészt a jelenlegi csatornakiosztás módosul, ami az előfizetői végberendezések áthangolását teszi szükségessé, mind az ingyenes Mindig TV, mind a fizetős Mindig TV Extra vételi pontokon. A fizetős előfizetőknek emellett idén le kell cserélniük meglévő vevőkészüléküket, amennyiben az nem alkalmas a DVB-T2 rendszerű digitális tévéadások vételére - számukra az Antenna Hungária ingyenes eszközcserét biztosít. Az új technológiára történő átállás a szolgáltató tájékoztatása szerint márciusban kezdődik, vételkörzetenként fokozatosan, nyári céldátummal.

ah_pecs_2

ATRO - új szemléletmód a robotikában (x)

A moduláris rendszerrel bármilyen alkalmazáshoz összeállítható a megfelelő robotkinematika.

ATRO - új szemléletmód a robotikában (x) A moduláris rendszerrel bármilyen alkalmazáshoz összeállítható a megfelelő robotkinematika.

A hatóság tavaly április elején írta ki az országos digitális földfelszíni televíziós multiplexek újabb 12 éves üzemeltetési jogára vonatkozó pályázatot, miután az Antenna Hungária jelenlegi licence idén lejár. A kiírásban megadott határidőre, április 30-án egyetlen pályázó, az Antenna Hungária adta be pályázatát, melyet az alaki vizsgálatot követően a hatóság május 14-én nyilvántartásba vett.

Az elbírálás végén a hírközlési hatóság július 8-án nyertessé nyilvánította az Antenna Hungária Zrt.-t, így 2020 szeptembere – a jelenlegi jogosultság lejárta – után is a cég üzemelteti az országos földfelszíni digitális televízió-műsorszóró multiplexeket. A 2008-as pályázathoz képest fontos technológiai változás, hogy az előírások szerint az öt multiplexből csak kettő DVB-T rendszerű, a maradék három esetében kötelező DVB-T2 technológiát használnia a jeltovábbításra a nyertes cégnek.

Az Antenna Hungária idén szeptembertől 12 éven át üzemeltetheti majd a két, jelenlegivel megegyező technológiájú, DVB-T MPEG4 AVC multiplexet, amelyen biztosítania kell, hogy a közszolgálati műsorok változatlan minőségben és a jelenlegi vevőberendezésekkel ingyenesen elérhetők maradjanak, legalább 98 százalékos lakossági lefedettséggel. A cégnek a fentebb említett feltételeknek megfelelően továbbá három, új technológiájú, DVB-T2 HEVC multiplexet is elérhetővé kell tennie a fizetős TV-szolgáltatások számára.

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.

a címlapról