:

Szerző: Hlács Ferenc

2019. július 9. 10:30

Az Antenna Hungária a DVB-T2 pályázat nyertese

Az eredmény nem meglepő, az állami tulajdonban lévő cég egyedül indult a pályázaton. A vállalat szeptemberben írja alá szerződését az NMHH-val.

Eredményt hirdetett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), a DVB-T2 pályázat győzteseként az Antenna Hungária Zrt. marad az országos földfelszíni digitális televízió-műsorszóró hálózatok üzemeltetője. Az elbírálás több mint két hónapig tartott, az eredmény mégsem meglepő, hiszen az állami tulajdonban lévő Antenna Hungária volt az egyetlen induló a pályázaton. A szolgáltató és az NMHH a hatósági szerződést várhatóan szeptemberben írja majd alá.

A hatóság április elején írta ki az országos digitális földfelszíni televíziós hálózatok újabb 12 éves üzemeltetési jogára vonatkozó pályázatot, miután az Antenna Hungária jelenlegi licence 2020-ban lejár. A kiírásban megadott határidőre, április 30-án egyetlen pályázó, az Antenna Hungária adta be pályázatát, melyet az alaki vizsgálatot követően a hatóság május 14-én nyilvántartásba vett. Az elbírálás végén a hírközlési hatóság július 8-án nyertessé nyilvánította az Antenna Hungária Zrt.-t, így 2020 szeptembere – a jelenlegi jogosultság lejárta – után is a cég üzemelteti az országos földfelszíni digitális televízió-műsorszóró hálózatokat. A 2008-as pályázathoz képest fontos technológiai változás, hogy az előírások szerint az öt multiplexből csak kettő DVB-T rendszerű, a maradék három esetében kötelező DVB-T2 technológiát használnia a jeltovábbításra a nyertes cégnek.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Antenna Hungária jövő szeptembertől 12 éven át üzemeltetheti majd a két, jelenlegivel megegyező technológiájú, DVB-T MPEG4 AVC hálózatot, amelyen biztosítania kell, hogy a közszolgálati műsorok változatlan minőségben és a jelenlegi vevőberendezésekkel ingyenesen elérhetők maradjanak, legalább 98 százalékos lakossági lefedettséggel. A cégnek a fentebb említett feltételeknek megfelelően továbbá három, új technológiájú, DVB-T2 HEVC hálózatot is elérhetővé kell tennie a fizetős TV-szolgáltatások számára.

Az egyedüli pályázó Antenna Hungária már az eredmény kihirdetése előtt megkezdte a hatóság által meghatározott műszaki háttérnek megfelelő tesztsugárzást Budapest körzetében. A vállalat mára csaknem 100%-os lakossági lefedettségű DVB-T hálózatot épített ki, több tucat telephelyről sugározva földfelszíni digitális tévéadást. Ilyen kompetenciája jelenleg egyetlen távközlési cégnek sincs hazánkban, és nem úgy tűnik, hogy a terület külföldi befektető számára különösebben vonzó lenne.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.