Szerző: Hlács Ferenc

2019. július 9. 10:30

Az Antenna Hungária a DVB-T2 pályázat nyertese

Az eredmény nem meglepő, az állami tulajdonban lévő cég egyedül indult a pályázaton. A vállalat szeptemberben írja alá szerződését az NMHH-val.

Eredményt hirdetett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), a DVB-T2 pályázat győzteseként az Antenna Hungária Zrt. marad az országos földfelszíni digitális televízió-műsorszóró hálózatok üzemeltetője. Az elbírálás több mint két hónapig tartott, az eredmény mégsem meglepő, hiszen az állami tulajdonban lévő Antenna Hungária volt az egyetlen induló a pályázaton. A szolgáltató és az NMHH a hatósági szerződést várhatóan szeptemberben írja majd alá.

A hatóság április elején írta ki az országos digitális földfelszíni televíziós hálózatok újabb 12 éves üzemeltetési jogára vonatkozó pályázatot, miután az Antenna Hungária jelenlegi licence 2020-ban lejár. A kiírásban megadott határidőre, április 30-án egyetlen pályázó, az Antenna Hungária adta be pályázatát, melyet az alaki vizsgálatot követően a hatóság május 14-én nyilvántartásba vett. Az elbírálás végén a hírközlési hatóság július 8-án nyertessé nyilvánította az Antenna Hungária Zrt.-t, így 2020 szeptembere – a jelenlegi jogosultság lejárta – után is a cég üzemelteti az országos földfelszíni digitális televízió-műsorszóró hálózatokat. A 2008-as pályázathoz képest fontos technológiai változás, hogy az előírások szerint az öt multiplexből csak kettő DVB-T rendszerű, a maradék három esetében kötelező DVB-T2 technológiát használnia a jeltovábbításra a nyertes cégnek.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Antenna Hungária jövő szeptembertől 12 éven át üzemeltetheti majd a két, jelenlegivel megegyező technológiájú, DVB-T MPEG4 AVC hálózatot, amelyen biztosítania kell, hogy a közszolgálati műsorok változatlan minőségben és a jelenlegi vevőberendezésekkel ingyenesen elérhetők maradjanak, legalább 98 százalékos lakossági lefedettséggel. A cégnek a fentebb említett feltételeknek megfelelően továbbá három, új technológiájú, DVB-T2 HEVC hálózatot is elérhetővé kell tennie a fizetős TV-szolgáltatások számára.

Az egyedüli pályázó Antenna Hungária már az eredmény kihirdetése előtt megkezdte a hatóság által meghatározott műszaki háttérnek megfelelő tesztsugárzást Budapest körzetében. A vállalat mára csaknem 100%-os lakossági lefedettségű DVB-T hálózatot épített ki, több tucat telephelyről sugározva földfelszíni digitális tévéadást. Ilyen kompetenciája jelenleg egyetlen távközlési cégnek sincs hazánkban, és nem úgy tűnik, hogy a terület külföldi befektető számára különösebben vonzó lenne.

a címlapról