Szerző: Koi Tamás

2020. január 20. 14:55

Fél napra leáll a földfelszíni digitális tévéadó-hálózat

Február elején előreláthatóan fél napra leáll az Antenna Hungária földfelszíni digitális tévéadó-hálózata a hatóság által előírt sávkiürítési terv végrehajtása érdekében. A szolgáltató ügyfelei új frekvenciákon foghatják majd az adásokat, az előfizetőknek pedig új vevőberendezést is biztosít a cég.

Február negyedikén előreláthatóan fél napra - 7:00-tól 19:00-ig - leáll az Antenna Hungária földfelszíni digitális tévéadó-hálózata, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által előírt kötelező sávkiürítés időbeni végrehajtása érdekében. Az adott időszakban a műsorszóró cég elvégzi azokat a frekvenciacseréket, melyet követően az UHF sáv jelenleg vezeték nélküli műsorterjesztésre használt kapacitásának egy része a mobilszolgáltatókhoz kerülhet.

A frekvenciacseréknek és átállásnak két fontos következménye is van, illetve lesz, hívja fel a figyelmet a szolgáltató. Egyrészt a jelenlegi csatornakiosztás módosul, ami az előfizetői végberendezések áthangolását teszi szükségessé, mind az ingyenes Mindig TV, mind a fizetős Mindig TV Extra vételi pontokon. A fizetős előfizetőknek emellett idén le kell cserélniük meglévő vevőkészüléküket, amennyiben az nem alkalmas a DVB-T2 rendszerű digitális tévéadások vételére - számukra az Antenna Hungária ingyenes eszközcserét biztosít. Az új technológiára történő átállás a szolgáltató tájékoztatása szerint márciusban kezdődik, vételkörzetenként fokozatosan, nyári céldátummal.

ah_pecs_2
Az antenna hungária pécsi adótornya

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

A hatóság tavaly április elején írta ki az országos digitális földfelszíni televíziós multiplexek újabb 12 éves üzemeltetési jogára vonatkozó pályázatot, miután az Antenna Hungária jelenlegi licence idén lejár. A kiírásban megadott határidőre, április 30-án egyetlen pályázó, az Antenna Hungária adta be pályázatát, melyet az alaki vizsgálatot követően a hatóság május 14-én nyilvántartásba vett.

Az elbírálás végén a hírközlési hatóság július 8-án nyertessé nyilvánította az Antenna Hungária Zrt.-t, így 2020 szeptembere – a jelenlegi jogosultság lejárta – után is a cég üzemelteti az országos földfelszíni digitális televízió-műsorszóró multiplexeket. A 2008-as pályázathoz képest fontos technológiai változás, hogy az előírások szerint az öt multiplexből csak kettő DVB-T rendszerű, a maradék három esetében kötelező DVB-T2 technológiát használnia a jeltovábbításra a nyertes cégnek.

Az Antenna Hungária idén szeptembertől 12 éven át üzemeltetheti majd a két, jelenlegivel megegyező technológiájú, DVB-T MPEG4 AVC multiplexet, amelyen biztosítania kell, hogy a közszolgálati műsorok változatlan minőségben és a jelenlegi vevőberendezésekkel ingyenesen elérhetők maradjanak, legalább 98 százalékos lakossági lefedettséggel. A cégnek a fentebb említett feltételeknek megfelelően továbbá három, új technológiájú, DVB-T2 HEVC multiplexet is elérhetővé kell tennie a fizetős TV-szolgáltatások számára.

 

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról