:

Szerző: Koi Tamás

2019. december 10. 12:24

Harmincmillió PC-t cserélhet "hazaira" Kína

Három év alatt teljesen le akar számolni a kínai közigazgatás az amerikai gyártók által biztosított IT-berendezések és szoftverek használatával - a kínai kormány ambiciózus terve egyfajta válaszcsapás lehet az amerikai szankciókra.

Rövidtávon minden, amerikai cég által gyártott hardvert és szoftvert eltávolítana a kínai közigazgatásból, illetve a hadseregtől, valamint pénzügyi intézményekből a kínai államvezetés idén nyár óta formálódó terve, mely részben a Kína és az Egyesült Államok közt zajló kereskedelmi háború hatására jövőre léphet gyorsított megvalósítási fázisba. A projekt eredményeként Peking mintegy 20-30 millió, közintézményekben működő számítógépet cserélhet le a következő három évben, fokozatosan lecserélve az amerikai gyártókhoz kötődő, amerikai technológiát tartalmazó hardvereket és szoftvereket saját, belpiaci megoldásaira.

Helyi források szerint a több tízmillió PC lecserélésére már idén nyár óta keresik a helyi partnereket, beszállítókat, az illetékes hivatalok július óta több mint 100 próbatendert és tesztet tartottak. A pekingi vezetés tervei szerint a kiválasztott beszállítók közreműködésével jövőre az érintett eszközállomány 30%-át, 2021-ben 50%-át, 2022-ben pedig a maradék 20%-át lecserélhetik olyan megoldásokra, melyek semmilyen amerikai technológiai megoldást nem tartalmaznak.

trump_xijinping
legfelsőbb szintű amerikai-kínai tárgyalás Oszakában

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Lapértesülések szerint az óriási léptékű eszközcserét részben a 2017-ben elfogadott, nagyszabású kínai kiberbiztonsági törvény teszi szükségessé, nem utolsósorban jelentős gazdaságélénkítő hatást is vár a vezetés az intézkedéscsomagtól. Peking először 2014-ben fogalmazta meg azt a célt, hogy a közintézményekben, a hadseregnél valamint a bankszektor IT-infrastruktúrájában képviselt amerikai jelenlétet 2020-ra drasztikusan vissza kell szorítani, ezeket a terveket ugyanakkor jelentős mértékben felülírta a Kína és az USA közt idén felerősödő gazdasági-politikai konfliktus.

A fenti intézkedések a hardvergyártók mellett többek közt olyan cégeknek is fájhatnak, mint az Oracle, az IBM vagy éppen a Microsoft, szakértők szerint ugyanakkor Kína számára korántsem lesz olyan egyszerű egyes hardvergyártók, illetve komponensek, valamint szoftverek pótlása, mint ahogy azt a helyi vezetés képzeli. Így különösen problémás lehet az Intel és NVIDIA lapkák pótlása a PC-kben és szerverekben, de egyelőre a Microsoft operációs rendszereinek helyettesítésére sincs megfelelő házon belüli megoldása Kínának.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 05:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.