Szerző: Koi Tamás

2019. december 10. 12:24

Harmincmillió PC-t cserélhet "hazaira" Kína

Három év alatt teljesen le akar számolni a kínai közigazgatás az amerikai gyártók által biztosított IT-berendezések és szoftverek használatával - a kínai kormány ambiciózus terve egyfajta válaszcsapás lehet az amerikai szankciókra.

Rövidtávon minden, amerikai cég által gyártott hardvert és szoftvert eltávolítana a kínai közigazgatásból, illetve a hadseregtől, valamint pénzügyi intézményekből a kínai államvezetés idén nyár óta formálódó terve, mely részben a Kína és az Egyesült Államok közt zajló kereskedelmi háború hatására jövőre léphet gyorsított megvalósítási fázisba. A projekt eredményeként Peking mintegy 20-30 millió, közintézményekben működő számítógépet cserélhet le a következő három évben, fokozatosan lecserélve az amerikai gyártókhoz kötődő, amerikai technológiát tartalmazó hardvereket és szoftvereket saját, belpiaci megoldásaira.

Helyi források szerint a több tízmillió PC lecserélésére már idén nyár óta keresik a helyi partnereket, beszállítókat, az illetékes hivatalok július óta több mint 100 próbatendert és tesztet tartottak. A pekingi vezetés tervei szerint a kiválasztott beszállítók közreműködésével jövőre az érintett eszközállomány 30%-át, 2021-ben 50%-át, 2022-ben pedig a maradék 20%-át lecserélhetik olyan megoldásokra, melyek semmilyen amerikai technológiai megoldást nem tartalmaznak.

trump_xijinping
legfelsőbb szintű amerikai-kínai tárgyalás Oszakában

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Lapértesülések szerint az óriási léptékű eszközcserét részben a 2017-ben elfogadott, nagyszabású kínai kiberbiztonsági törvény teszi szükségessé, nem utolsósorban jelentős gazdaságélénkítő hatást is vár a vezetés az intézkedéscsomagtól. Peking először 2014-ben fogalmazta meg azt a célt, hogy a közintézményekben, a hadseregnél valamint a bankszektor IT-infrastruktúrájában képviselt amerikai jelenlétet 2020-ra drasztikusan vissza kell szorítani, ezeket a terveket ugyanakkor jelentős mértékben felülírta a Kína és az USA közt idén felerősödő gazdasági-politikai konfliktus.

A fenti intézkedések a hardvergyártók mellett többek közt olyan cégeknek is fájhatnak, mint az Oracle, az IBM vagy éppen a Microsoft, szakértők szerint ugyanakkor Kína számára korántsem lesz olyan egyszerű egyes hardvergyártók, illetve komponensek, valamint szoftverek pótlása, mint ahogy azt a helyi vezetés képzeli. Így különösen problémás lehet az Intel és NVIDIA lapkák pótlása a PC-kben és szerverekben, de egyelőre a Microsoft operációs rendszereinek helyettesítésére sincs megfelelő házon belüli megoldása Kínának.

a címlapról