Szerző: Asztalos Olivér

2019. november 20. 16:00

Mégis frissítheti csúcskártyáját az Nvidia

Pletykák szerint mégis készít ráncfelvarrott, "Super" kiadást GeForce RTX 2080 Ti videokártyájából az Nvidia - állítja a WCCFTech.

A hírek szerint a tervezőcég egy teljes értékű TU102 GPU-val, illetve gyorsabb és nagyobb kapacitású memóriával fejelné meg a jelenlegi csúcsot. A hír annak fényében érdekes, hogy júliusban még egyértelműen arról volt szó, hogy nem érkezik friss csúcskártya a 2000-es szériába. Az Nvidiánál azonban most elérkezettnek látják az időt, hogy mégis hozzányúljanak az RTX 2080 Ti-hez, melynek hátterében az AMD következő generációs kártyája állhat.

Az egyelőre nem hivatalos hírek szerint RTX 2080 Ti SUPER GPU-ja 4608 CUDA, 576 tensor, illetve 72 darab RT magot kínál majd ("sima" 2080 Ti: 4352/544/68). A grafikus processzor mellé gyorsabb, 16 Gbps sebességű GDDR6 memóriákat társíthat az Nvida, mellyel a sávszélesség 14 százalékkal 704 GB/s-ra nőhet. Arról egyelőre csak találgatni lehet, hogy a memória kapacitása mennyivel gyarapodik, a Titan RTX specifikációja alapján ugyanakkor nem érdemes jelentős változásra számítani. Az Nvidia vélhetően igyekszik megőrizni a munkaállomásokba szánt, 2500 dolláros modell, és a játékosoknak szánt GeForce közötti különbséget, amely a módosítások hatására így is számottevően csökkenhet.

2080ti

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Iparági pletykák szerint az RTX 2080 Ti SUPER a január eleji CES-en mutatkozhat be, a konkurens AMD RDNA2 architektúrájára épülő első GPU-val közel egyidőben. Utóbbival, a házon belül állítólag csak "Nvidia Killer" jelzővel illetett grafikus egységgel szorosabbá válhat a régi riválisok versenye. A RedGamingTech egy korábbi híre szerint az AMD különösen optimista a jövőre datált fejlesztéseivel kapcsolatban. Amennyiben az elnevezések helytállóak, a 2020-ra pletykált kártya (vagy kártyák) az idén bemutatotthoz (részben) hasonló RDNA architektúrára épülhet.

Mindez viszont azt jelentené, hogy az AMD elsősorban gyártástechnológiára alapozhatja a fejlődése nagyobb részét. A tervezőcég már korábban közölte, hogy a jövőre érkező termékei "7nm+" technológiára épülhetnek, amely a TSMC CLN7FF+ kódnevű fejlesztését takarja. Az EUV-s eljárás az AMD által jelenleg alkalmazott első generációs 7 nanométerhez képest viszonylag szerény előrelépést kínál. A tajvani bérgyártó körülbelül 20 százalékkal magasabb tranzisztorsűrűséget, illetve 6-12 százalékkal alacsonyabb disszipációt vár a "sima" 7 nanométerhez képest, amelyre a már piacon lévő Navi GPU-k is épülnek. Mindezek tükrében érdekes kérdés, hogy honnan ered majd az előrelépés nagy része, mely alapján jelenleg arra lehet számítani, hogy a csúcskategóriában is szorosabbá válik a verseny.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról