Szerző: Asztalos Olivér

2019. március 26. 13:22

Elégedett az RTX-es GeForce-ok eladásaival az Nvidia

Elégedett a GeForce RTX szériás videokártyák eladásaival az Nvidia - derült ki a vállalat befektetőknek szóló egyik prezentációjából.

A chiptervező saját statisztikái alapján jól sikerült a tavaly ősszel bemutatott termékek rajtja: az első két hónap során generált bevétel 45 százalékkal múlta felül az előző, Pascal generációs értékesítéseit. Bár ez nagyon erős javulásnak értelmezhető, a Turing-alapú kártyák lényegesen magasabb áron kerültek piacra, amely minden bizonnyal sokat hozzátett a határozottan magasabb forgalomhoz. A bevétel szempontjából erős kezdés ellenére még nagyon szerény a GeForce RTX-ek telepített bázisa, az Nvidia mindössze 2 százalékos penetrációról beszél.

A masszív, 45 százalékos javulás egyik magyarázata, hogy az új GeForce-ra váltó vásárlók nem kevesebb mint 90 százaléka választott a korábbinál drágább terméket. A tendencia annak tükrében nem meglepő, hogy az 1000-es és a 2000-es széria hasonló kategóriájú tagjai között helyenként komoly áremelés történt: például míg a GTX 1060-at nettó 250 dolláros áron dobta piacra az Nvidia, addig a kvázi utód RTX 2060-ra már egy százassal nagyobb, nettó 350 dolláros árcédulát aggatott.

nv_rtx_start

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Egy fokkal érdekesebb az egyes generációk aktuális részesedése, azaz telepített bázis. Ebből a szempontból az előző, Pascal-alapú generáció viszi a prímet, az aktív GeForce-ok mintegy 50 százaléka származik a GTX 1000-es szériából. 48 százalék ennél régebbi, vagyis Maxwell-alapú (GTX 900) vagy még korábban bemutatott termék. A legújabb, Turing kódnevű fejlesztés egyelőre csupán 2 százalékot harapott ki a tortából, azaz részesedése nagyon szerény, bár a teljes képhez hozzátartozik, hogy a széria legidősebb tagjai is csak nagyjából fél évesek.

Az Nvidia optimista elvárása szerint a régebbi (3+ éves) kártyák tetemes, 48 százalékos részesedése jó alapot jelent a Turing eladásainak további, dinamikus növekedéséhez. A chiptervező szerint ezt csak tovább erősíti, hogy a telepített bázis 90 százaléka a közelmúltban bejelentett GTX 1660 Ti teljesítménye alatt van, vagyis bőven lenne hova fejleszteni. A nagy kérdés azonban az, hogy mi adja majd meg az ehhez szükséges lökést, motivációt, hisz az eddig bemutatott, az RTX kártyák képességeit (vagyis elsősorban a ray tracinget) kiaknázó játékok grafikai újításai mindeddig nem okoztak széles körben vizuális orgazmust.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.