Szerző: Asztalos Olivér

2019. október 14. 11:55

Lassan búcsúzik az Intel "Kaby Lake"

Pár hónapon belül teljesen leáll a 2017 elején bemutatott Intel "Kaby Lake" processzorok gyártása.

Az asztali termékekre 2020 április 24-ig vesz fel rendeléseket a chipgyártó, amelyeket 2020 október 6-ig teljesít. Az Intel által publikált listából kiderül, hogy négy tálcás modell lélegeztetőgépen marad, vélhetően néhány kiemelt partner kedvéért. Az elmúlt néhány év konkurálását jól szemlélteti, hogy a Kaby Lake kódnevű fejlesztés legerősebb, Core i7-7700K tagjának teljesítményét már a jövő év elejére datált Comet Lake széria bizonyos Core i3-as tagjai is hozhatják, lényegesen olcsóbban.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Kaby Lake modellekkel párhuzamosan a még piacon lévő asztali Skylake processzorok nagy része is búcsúzik. Ezzel a 6. és 7. generációból mindössze 2+4 modell marad piacon. Az Intel ugyanis a Core i7-7700, i7-7700T, i5-7500, i5-7500T, illetve a Core i7-6700 és i5-6500 modellek esetében úgynevezett ioT státuszt alkalmaz. A chipgyártó nem részletezik ennek pontos jelentését, az viszont bizonyos, hogy a szóban forgó hat termék tálcás (vagyis nem dobozos) formában hosszabb ideig elérhető marad.

i7_7700

A Kaby Lake család a 2015 augusztusában bemutatott Skylake ráncfelvarrásaként jelent meg. Ennek megfelelően a processzorok alapjai szinte teljesen egyeztek a Skylake-ével, az Intel csupán a korábbi dizájnt optimalizálta, illetve néhány apró újítással egészítette ki. Előbbi a gyártástechnológia finomhangolásából fakadt, a mérnökök továbbfejlesztették a 14 nanométeres csíkszélességet. A 14+ néven kommunikált eljárásnak hála 12 százalékkal nőtt a tranzisztorok teljesítménye, ami lehetőséget adott az órajelek növelésére úgy, hogy közben a fogyasztási keret (TDP) a korábbi szinten maradhatott.

Érdekesség, hogy az elmúlt nagyjából 3 évben az alapokat illetően nem sok változott az Intel háza táján. Asztali processzoraiba továbbra is Skylake magokat épít a chipgyártó, a lapkák gyártása pedig még mindig 14 nanométeren történik, igaz annak egy újabb, 14++ jelölésű optimalizációjával. Az Intel ennek ellenére bizonyos felhasználási körülmények (jellemzően pár szálas végrehajtásnál) még tartani tudja az AMD több szempontból is fejlettebb termékeit, hála a rendkívül magas, akár 5 GHz-es órajelnek.

Ami egykor i7 volt, az hamarosan i3 lesz

Sokszálas végrehajtásban azonban egyértelmű az AMD előnye, amivel az Intel egyre nehezebben birkózik meg. Az asztali Ryzen 3000-es sorozat esetében jelenleg 50 százalékos a konkurencia előny, amely hamarosan 100 százalékra nőhet, az AMD ugyanis heten belül piacra dobja tizenhat magos modelljét. Erre várhatóan még jövőre sem tud ütős válasszal szolgálni az Intel, amely a pletykák szerint tízmagos fejlesztéssel készül 2020-ra. Ezzel párhuzamosan az alsóbb régiókban is emelkedik a tempó. Az egyelőre nem világos, hogy a Core i5-ös modellek hat vagy nyolc processzormagot kapnak-e, az azonban egyre valószínűbb, hogy a Core i3-as termékek négy processzormagot és nyolc végrehajtószálat kínálnak majd, épp úgy, ahogy azt az egykori csúcsmodell Core i7-7700 is teszi.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról