Szerző: Koi Tamás

2019. október 2. 12:12

Exkluzív: Indul a kereskedelmi 5G-szolgáltatás a Vodafone-nál

Két hét múlva hivatalosan is kezdetét veszi az 5G-korszak Magyarországon az első kereskedelmi konstrukció megjelenésével. Az új generációs hálózatot elsőként a Vodafone Magyarország kapcsolja be, Budapest szívében.

Az első kereskedelmi szolgáltatás bevezetésével két hét múlva hivatalosan is megkezdődik az 5G-korszak Magyarországon: A Vodafone Magyarország meglévő frekvenciakeretét felhasználva október 17-én élesíti az első 5G-s állomásokat hálózatán - tudta meg a HWSW névtelenséget kérő iparági forrásból. A brit tulajdonú multi hónapok óta készül a kereskedelmi rajtra, és mivel versenytársaival ellentétben nem kell megvárnia az illetékes Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság várhatóan hónapokat csúszó frekvenciaaukciójának végkimenetelét, az országban elsőként indíthat kereskedelmi 5G-szolgáltatást.

Három éve van hozzá spektrumuk

A Vodafone az egyike annak a két magyar, saját infrastruktúrával rendelkező operátoroknak (a másik cég a DIGI), melyek az NMHH 2016-os frekvenciapályázatán - mai viszonyok közt nevetséges összegért - frekvencialicenchez jutott a 3,6 GHz-es frekvenciasávban, melyet azóta "úttörő 5G sávnak" is neveznek. Nem véletlenül, ez a polgári célra használható spektrum alkalmas ugyanis a leginkább arra, hogy a legforgalmasabb helyeken nagy kapacitású 5G-s cellákat üzemeltethessenek vele a szolgáltatók, ezzel - szigetszerű jelleggel - jelentősen csökkentve a hálózat (túl)terheltségét a legforgalmasabb időszakokban.

5g_szektor_voda
5G-s szektor a Vodafone egyik belvárosi bázisállomásán (fotó: HWSW)

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

A szolgáltató a 2016-os pályázaton a 3400-3600 MHz-es sávban nyert 60 MHz-nyi spektrumot, a Vodafone azóta kereskedelmi használatra vonatkozó frekvencialicenccel és rádióengedéllyel egyaránt rendelkezik a 3410 - 3470 MHz-es tartományban. A társaság a várhatóan még idén induló aukción ehhez legfeljebb további 80 MHz-nyi keretet szerezhet, melyet a kiírás értelmében a meglévő blokkokkal folytonosan jelölne ki számára a hatóság.

A cég az első 5G-s tesztállomásokat már korábban elindította, akárcsak két versenytársa, a Magyar Telekom és a Telenor Magyarország, utóbbi két szolgáltató ugyanakkor csak ideiglenes rádióengedély birtokában tesztelheti a technológiát, ami azt jelenti, hogy kereskedelmi szolgáltatást nem építhet ezeknek a licenceknek felhasználásával. A májusi sajtóbemutatót követően azóta pedig a színfalak mögött folyamatosan épültek az újabb, az érintett frekvenciasávban üzemelő állomások a főváros belső kerületeiben. Ilyen, a rádiós egységet (RRU) és az antennát együtt tartalmazó, úgynevezett Active Antenna Unitok (AAU) kerültek fel eddig nagyjából tucatnyi vodafone-os bázisállomás szektoraira, többek közt az Astorián, az Erzsébet téren, a pesti rakparton és más, forgalmasabb belvárosi csomópontok közelében.

Egyedül (még) nem megy

Fontos kiemelni, hogy a Vodafone rövidesen induló 5G-s hálózata az úgynevezett Non-Standalone (NSA) rendszerben működik, azaz a maghálózat továbbra is zömében 4G-s alapokon működik majd, csupán a rádiós réteget fejleszti tovább az operátor. Ez egyébként a jelenlegi iparági sztenderd, az összes, jelenleg üzemelő 5G-s hálózat NSA rendszerű. Úgy tudjuk, hogy a kezdeti, mintegy 30 állomás üzembe állításának eddig elsődlegesen műszaki akadályai voltak, a Vodafone hálózatieszköz-beszállítója, a Huawei most készült el azokkal a szoftverfrissítésekkel, melyek lehetővé teszik a 4G-s és 5G-s hálózati szegmens zökkenőmentes együttműködését.

Arról egyelőre nincs információ, hogy a Vodafone hogyan árazza majd az 5G-s elérést, de más országok gyakorlatából kiindulva vélhetően a prémium RED csomagokkal - és a kompatibilis készülékekkel - rendelkezőknek automatikusan hozzáférést ad majd az új generációs hálózathoz a cég. A szolgáltató készülékkínálata ezzel egy időben várhatóan több 5G-képes okostelefonnal is bővülhet, ezekről szintén a két hét múlva esedékes premieren lehet majd további részleteket megtudni.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.