Szerző: Koi Tamás

2019. augusztus 27. 13:30

Javában épül a Vodafone budapesti 5G-s hálózata

Miközben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2019-es frekvenciaaukciójának érdemi része még el sem kezdődött, már javában épül a Vodafone kereskedelmi 5G-hálózata a fővárosban.

Még el sem kezdődött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2019-es, elsősorban 5G-s mobilhálózatok országos kiépítését lehetővé tevő frekvenciaaukciójának érdemi szakasza, de máris egyre több nyilvánvaló jel utal rá, hogy nem minden operátor szorul rá, hogy megvárja az eljárás végét a kereskedelmi 5G-szolgáltatás rajtjával. Itthon a Vodafone Magyarország helyzeti előnyben van egy 2016-os frekvenciaértékesítés révén, így könnyen lehet, hogy a magyar piac harmadik legnagyobb szereplője meglepetésre elsőként fogja bekapcsolni éles hálózatába az 5G-s rádiós elemeket, melyekből jó néhány már most készen áll a bevetésre Budapest belvárosában.

Rajtra készen

A Vodafone az egyike annak a két magyar, saját infrastruktúrával rendelkező operátoroknak (a másik cég a DIGI), melyek az NMHH 2016-os frekvenciapályázatán - mai viszonyok közt nevetséges összegért - frekvencialicenchez jutott a 3,6 GHz-es frekvenciasávban, melyet azóta "úttörő 5G sávnak" is neveznek. Nem véletlenül, ez a polgári célra használható spektrum alkalmas ugyanis a leginkább arra, hogy a legforgalmasabb helyeken nagy kapacitású 5G-s cellákat üzemeltethessenek vele a szolgáltatók, ezzel - szigetszerű jelleggel - jelentősen csökkentve a hálózat (túl)terheltségét a legforgalmasabb időszakokban.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A szolgáltató a 2016-os pályázaton a 3400-3600 MHz-es sávban nyert 60 MHz-nyi spektrumot, a Vodafone azóta kereskedelmi használatra vonatkozó frekvencialicenccel és rádióengedéllyel egyaránt rendelkezik a 3410 - 3470 MHz-es tartományban. A társaság az idén ősszel induló aukción ehhez legfeljebb további 80 MHz-nyi keretet szerezhet, melyet a kiírás értelmében a meglévő blokkokkal folytonosan jelölne ki számára a hatóság.

IMG_20190827_085150

5G-s szektor az Astorián (balra a 3,5 GHz-es AAU) Fotó: HWSW

Ugyanakkor már a rendelkezésre álló mennyiség is bőven elegendő ahhoz, hogy a cég nagy sávszélességű, 5G-s rádiós hozzáférési hálózatot (Non-Standalone 5G) állítson élesbe lényegében bármikor. A Vodafone az első, éles hálózaton működő budapesti teszt 5G-s állomását május 23-án kapcsolta be újságírók és az NMHH illetékesei előtt, azóta pedig a színfalak mögött folyamatosan épültek az újabb, az érintett frekvenciasávban üzemelő állomások a főváros belső kerületeiben. Ilyen, a rádiós egységet (RRU) és az antennát együtt tartalmazó, úgynevezett Active Antenna Unitok (AAU) kerültek fel eddig nagyjából tucatnyi vodafone-os bázisállomás szektoraira, többek közt az Astorián, az Erzsébet téren, a pesti rakparton és más, forgalmasabb belvárosi csomópontok közelében.

A szolgáltató egyelőre nem árult el semmilyen konkrét részletet azzal kapcsolatosan, hogy az első 5G-s cellákat mikor és hol kívánja éles üzembe állítani, illetve milyen kapacitást kíván biztosítani 5G-NSA hálózatán a kompatibilis kliensek számára. A HWSW bennfentes forrásoktól úgy értesült, hogy a Vodafone tervezett, budapesti 5G-s hálózata az első fázisban nagyjából 30 állomással indulhat el, melynek nagyságrendileg a fele állhat készen mostanra. A cég az új, illetve továbbfejlesztett állomásokat régi beszállítópartnere, a kínai Huawei Technologies berendezéseire építi.

Szűk keresztmetszet

A Vodafone számára az 5G-s hálózat indulása kapcsán a szűk keresztmetszetet nem a spektrumkapacitás és a mobilhálózati eszközpark fogja jelenteni, hanem sokkal inkább a néhol meglehetősen szűkös, még a 3G/4G-s állomásokhoz méretezett átviteltechnikai kapacitás. Az 5G-re felkészített budapesti helyszínek némelyikén jól látszik, hogy az állomás mikrohullámú összeköttetésen keresztül csatlakozik a gerinchálózathoz, ezt pedig szintén fejlesztenie kell a szolgáltatónak, ha teljesen ki akarja aknázni az 5G technológiában rejlő lehetőségeket, így elsősorban a megnövelt sávszélességet.

A cégnek emellett értelemszerűen szerepeltetnie kell a kínálatában olyan okostelefonokat vagy más terminálokat, melyek képesek 5G-csatlakozásra, az új generációs hálózatnak e nélkül vajmi kevés értelme lenne. Ilyen készülékekből ugyanakkor már több típus is elérhető (a Vodafone májusban is egy kereskedelmi forgalomba szánt 5G-képes Samsung Galaxy készülékkel demózott), bár Magyarországon eddig senki nem kezdett a forgalmazásukba.

Alighanem a fenti két tényező miatt nyilatkozott óvatosan a Vodafone vezetése májusban, amikor szóba került az 5G-s hálózatok magyarországi kereskedelmi rajtja. Az operátor akkor potenciális év végi, jövő év eleji kereskedelmi rajttal számolt, amivel nem tartozik a cégcsoporton belül az élbolyba: Nagy-Britanniában és Spanyolországban egyaránt július első napjaiban indult a Vodafone kereskedelmi 5G-szolgáltatása, Romániában az első 5G-s állomásokat május közepén kapcsolták be, illetve Németországban is élesbe állították az első 5G-s cellákat a maratoni frekvenciaaukció lezárását követően.

A Vodafone két legnagyobb hazai riválisának, a Telenor Magyarországnak és a Magyar Telekomnak mindenképpen meg kell várnia az NMHH frekvenciaaukciójának lezárását ahhoz, hogy kereskedelmi 5G-s szolgáltatást indíthasson a megfelelő frekvencialicencek és használati engedélyek birtokában.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról