:

Szerző: Hlács Ferenc

2019. július 3. 12:05

Határozatlan ideig megőrzi a rögzített Alexa-parancsokat az Amazon

A manuális törlés sem jelent minden esetben megoldást, a cég adatkezelése egyre ködösebb.

Határozatlan ideig megőrzi a felhasználókról készített hangfelvételeket az Amazon Alexa - erősítette meg a virtuális asszisztenst fejlesztő vállalat. Az Amazont még májusban, Chris Coons amerikai szenátor kereste meg levélben, amelyben arra kért választ a cégtől, hogy az mennyi ideig tárolja a virtuális asszisztense által rögzített hanganyagokat, illetve átiratokat, valamint hogy mire használja fel a tárolt információkat. A szenátor a CNET szerint idén június 30-ig adott időt a cégnek a válaszadásra, a válaszlevél pedig végül június 28-án érkezett meg. Az Amazon közkapcsolatokért felelős alelnöke, Brian Huseman nevével fémjelzett válasz szerint a cég határozatlan ideig megőrzi a felvételeket és azok átiratait, és csak akkor törli őket, ha az adott felhasználó azokat profiljából manuálisan eltávolítja.

A levélből ugyanakkor az is kiderül, ez sem minden esetben igaz, ahogy a Huseman fogalmaz, a vállalat igyekszik biztosítani, hogy az átiratok nem maradnak ott az Alexa "egyéb tárolórendszereiben" sem - ugyanakkor az asszisztenssel folytatott egyes beszélgetések a manuális törlés után is megmaradnak a vállalat birtokában. A helyzetet tovább rontja, hogy egyéb érzékeny adatokat is megőriz a cég: azoknál az Alexa parancsoknál, amelyek valamilyen vásárlást is tartalmaznak, mint például egy ételrendelés, a tranzakciós adatok nem csak a cég birtokában maradhatnak meg, de az adott rendelést lehetővé tevő skill (hangalapú alkalmazás) fejlesztőjénél is.

amzn03

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Amazon továbbá ugyancsak megőrzi az emlékeztetőkre, ébresztőkre vonatkozó parancsokat, mondván, azokra szükség van az adott feladat rendszeres végrehajtásához - noha az nem teljesen világos, hogy például az egyszer már beállított emlékeztetőknél mit kezd a cég később a parancsot tartalmazó hangfelvétellel. A "Remember" emlékeztetőfunkcióból ráadásul a felhasználók egészen a közelmúltig nem is tudták törölni a felvételeket, csak ha felhívták a vállalat ügyfélszolgálatát.

Mindezek fényében az Amazon Coons megkeresésére adott válasza a legkevésbé sem tűnik meggyőzőnek, hiszen nyitva hagyja a lehetőséget, hogy a vállalat még a felhasználó által elvégzett manuális törlés után is megtartja a felvételeket valamely tárhelyén - ráadásul az sem tisztázott, hogy a tárolt adatokat milyen mértékben osztja meg külső felekkel. A cég arról már korábban is beszélt, hogy a rögzített anyagokat a virtuális asszisztens tanítására, fejlesztésére használja, ebbe azonban úgy néz ki a felhasználóknak nem sok beleszólást ad.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.