Szerző: Hlács Ferenc

2019. június 25. 13:35:00

Új frissítési eljárást kap a Firefox

A Mozilla böngészője Windows alatt a Microsoft BITS-re áll át, amelyet hamarosan külön háttérfolyamatba szervez ki, amely akkor is letöltheti a frissítéseket, ha a Firefox éppen nem fut.

Új frissítési mechanizmusra vált a windowsos Firefox, a böngésző 68-as verziója már a Microsoft BITS (Background Intelligent Transfer Service) megoldására támaszkodik, amely a Windows frissítéseit is szállítja. A Firefox 70-nel pedig a BITS egy dedikált, a böngészőtől független frissítési folyamatot, Update Agentet is kap, amely a Mozilla szerint egyszerűbbé teszi majd az új verziók telepítését.

Jelenleg csak az éppen futó Firefoxban tölthető le a frissítés, a különálló, a Bleeping Computer szerint Rustban íródott Update Agent azonban a böngészőtől függetlenül, ténylegesen a háttérben is lehetővé teszi majd annak letöltését, ezáltal csökkentve a böngésző teljesítményére gyakorolt hatást. A frissítési folyamat ráadásul a Firefox bezárását követően is folytatódhat, az Update Agent nem záródik be a böngésző leállításával. Ezzel a Firefoxot ritkábban megnyitó, illetve lassabb kapcsolattal rendelkező felhasználók is naprakészebb böngészőhöz juthatnak, főleg miután a BITS alkalmazása lehetővé teszi, hogy a megszakadt letöltési folyamatot a rendszer később folytassa, nem kell azt elölről kezdenie. Az új megoldás továbbá biztonságosabbá is teszi majd a böngészőt, hiszen annak az Update Agent a háttérben folyamatosan szállítja az aktuális biztonsági frissítéseket is.

ffoxill

Python everywhere! Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt bárhol és bárki használhatja.

A Mozilla még dolgozik a különálló frissítési folyamaton, azt nem teszi kapásból elérhetővé: első lépésben az említett Firefox 68-cal a böngésző részeként teszteli a BITS-es frissítést. A szervezet szerint ez egyszerűbb átállást tesz lehetővé, így első körben a Firefox egy a saját binárisába épített interfészen keresztül hívja majd meg a BITS-es frissítéseket. Ez utóbbi interfész bár a BetaNews által idézett Kirk Steuber, a Mozilla mérnöke szerint jelenleg közvetlenül kommunikál a BITS-szel, azt a fejlesztőcsapat úgy tervezte meg, hogy "közvetítőként" később az említett Update Agenet is használni tudja.

A Firefox nightly kiadásait használók már láthatják az új frissítési rendszert, amelyet a beállítások között a app.update.BITSenabled és a app.update.BITS.inTrialgroup flagek bekapcsolásával próbálhatnak ki. Bár a megoldás alapvetően növeli majd a Firefox védelmét, nem biztos, hogy minden felhasználó örömmel fogadja majd az Update Agenttel érkező újabb háttérfolyamatot, az ugyanakkor remélhetőleg nem igényel majd túl sok erőforrást.

a címlapról

bye-bye

5

Átalakul a Nokia menedzsmentje

2020. február 19. 13:44

Megszűnt a műszaki vezérigazgató-helyettesi pozíció, a cég próbál feljönni riválisaira.

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 19. 20:20

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.