HWSW

Letiltja Kína elől az USA a szuperszámítógépes beszállítókat

Továbbra sem csitul az USA és Kína közötti kereskedelmi háború, az amerikai kormány ugyanis egy újabb döntésével kínai gyártók elől tiltotta el (illetve jóváhagyáshoz kötötte) szuperszámítógépes beszállítóit.

A hivatalos indoklás szerint alapos a gyanú, hogy az érintettek katonai célra (pl. nukleáris kísérletek szimulációihoz) használják fel a nem amerikai cégektől kvázi megszerezhetetlen chipek számítási kapacitását, amely szembemegy az USA nemzetbiztonsági és külpolitikai érdekeivel - derült ki a Reuters cikkéből [1].

A listához most öt nagy név csatlakozott: a Sugon mellett a Wuxi Jiangnan Institute of Computing Technology, a Hygon, a Chengdu Haiguang Integrated Circuit, illetve a Chengdu Haiguang Microelectronics Technology sem vásárolhat chipeket vagy összeszerelt egységeket amerikai beszállítóktól. Utóbbiak elsősorban olyan cégeket takarnak, mint az Intel, AMD, Nvidia, vagy akár az IBM, amelyek évtizedek óta képesek a piacon egyedülálló lapkákat kínálni HPC-s, azaz szuperszámítógépes felhasználáshoz. A lépés korábbról már ismerős lehet, a kínai Nemzeti Védelmi és Műszaki Egyetemet (NUDT) ugyanis még 2015-ben sújtotta hasonló korlátozással a még Obama elnöksége alatt működő kormány. A nagyjából négy évvel ezelőtti lépés kifejezetten az Intelt korlátozta, amely így nem szállíthatott Xeon processzorokat az említett, erősen katonai kötődésű intézménynek.

china_superc

Kína számára tehát már nem új keletűek az ilyesfajta korlátozások. A távol-keleti nagyhatalom ezért pár éve saját szuperszámítógépes rendszeren kezdett dolgozni, amelynek első kézzelfogható eredménye 2016-ban született meg. A Sunway TaihuLight [2] fantázianéven érkező szuperszámítógép elsősorban nem azzal keltett nagy visszhangot, hogy ellentmondást nem tűrően állt a TOP500 lista élére [3]. Bár a rendszer nyers teljesítménye már önmagában elismerésre méltó volt, a fejlesztés hírértékét sokkal inkább az ismert amerikai beszállítók teljes hiánya adta, a szuperszámítógépben ugyanis nyoma sem volt Intel processzoroknak vagy épp Nvidia gyorsítóknak. A Sunway TaihuLight ugyanis saját fejlesztésekre, elsősorban processzorra épül, amivel a rendszert egyes szakértők a távol-keleti nagyhatalom technológiai függetlenedésének egyik mérföldköveként könyvelték el.

xA 125,4 petaflopsos elméleti maximális számítási kapacitással bíró rendszer teljes egészében a kínai NRCPC (National Research Center of Parallel Computer Engineering and Technology) fejlesztése. A szuperszámítógép alapját az SW26010 processzor adja, ami a ShenWei (angolul Sunway) sorozat negyedik tagja. A Sunway TaihuLight szinte azonnal az évente kétszer frissülő szuperszámítógépes TOP500 lista élére állt, megelőzve az ugyancsak kínai Tianhe-2-t. Utóbbi még Xeon processzorokra és Xeon Phi gyorsítókra épült, amelyre a hír apropóját adó döntés értelmében jó eséllyel nem lesz egyhamar újabb példa.

Az AMD-sem örülhet

A korlátozás rossz hír az érintett beszállítóknak, ezzel ugyanis borítékolhatóan kevesebb terméket fognak majd értékesíteni Kínában. A listán az AMD is szerepel, amely két vegyesvállalat kereteiben osztotta meg [4] Zen kódnevű processzormagját és egyéb fejlesztéseit a kínai cégekkel. A HMC-ben (Haiguang Microelectronics Co. Ltd.) az AMD 51 százalékos, a THATIC pedig 49 százalékos részesedést kapott, tehát előbbi rendelkezik a cég vezetéséhez szükséges többséggel. Ezzel szemben Hygonban (Chengdu Haiguang Integrated Circuit Design Co., Ltd) már a kínaik vannak többségben 70 százalékos tulajdonrészükkel, a fennmaradó 30 százalék pedig az AMD kezében van. Ez a két különálló vállalatba rendeződés adott teret a különféle szabályozások megkerülésére.

Az AMD-s többséggel rendelkező HMC kezébe került az x86-hoz kapcsolódó összes szellemi tulajdon, amely kielégíti a chiptervező és az Intel közötti szerződésben foglalt vállalást. A HMC licenceli a processzorokhoz szükséges IP-t a kettes számú, Hygonra keresztelt vegyesvállalatnak, amely elkészíti a lapkadizájnt, majd azt egy másik szerződés alapján visszapasszolja a HMC-nek. Ezt követően utóbbi megbíz egy bérgyártót (a TSMC-t) a lapkák elkészítésével, majd pedig a kész termékek visszakerülnek a Hygonhoz, amely Dhyana néven értékesíti azokat. Kikötés, hogy a processzorokat csak Kína határain belül lehet értékesíteni. Az együttműködés azonban az újabb korlátozásokkal véget ér, a listán ugyanis a Hygon is szerepel. Mindez nem lehetett meglepetés az AMD számára, amely még június elején bejelentette, hogy a kínai kooperáció csak egyetlen generációra szólt, a Zen 2-t és a következő generációkat már megtartja magának a tervezőcég.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] https://www.reuters.com/article/us-usa-commerce-china/us-bars-china-supercomputer-firms-institute-from-buying-american-parts-idUSKCN1TM212
[2] https://www.hwsw.hu/hirek/55776/kina-szuperszamitogep-sunway-taihulight-sw26010-top500-lista.html
[3] https://www.hwsw.hu/hirek/55768/top500-lista-szuperszamitogep-kina-sunway-taihulight.html
[4] https://www.hwsw.hu/hirek/59071/amd-epyc-dhyana-hygon-szerver-x86-kina-processzor-thatic.html
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/60490/usa-amerikai-kina-szuperszamitogep-hpc-intel-amd-nvidia-korlatozas-tiltas.html
Író: Asztalos Olivér (oliver.asztalos@hwsw.hu)
Dátum: 2019. június 24. 12:01
Rovat: eco@tech