Szerző: Koi Tamás

2019. május 13. 15:03

Rekordsebességű mikrós átvitellel kísérletezett a Deutsche Telekom

A jelenlegi, kereskedelmi üzemben lévő megoldásokhoz képest tízszeres átviteli kapacitást ért el április közepén a Deutsche Telekom mikrohullámú teszthálózatán Athénban. A felhordóhálózatok bővítése kulcsfontosságú szerephez jut az 5G-s hálózatok elterjedése kapcsán.

Az optikai felhordóhálózatokkal összemérhető átviteli kapacitást nyújtó mikrohullámú összeköttetést tesztelt sikerrel a Deutsche Telekom múlt hónapban Athénban: A cég helyi szolgáltatóközpontja által végzett kísérleti összeköttetés során tartósan sikerült 100 Gbps-ot elérő, vagy a feletti sávszélességet mérni - mindez a szolgáltató és a műszaki hátteret biztosító Ericsson szerint kitűnő alapod adhat arra, hogy az 5G-s mobilhálózatok kapacitásigényének megfelelően a felhordóhálózatok kapacitását is bővítsék az operátorok olyan helyszíneken, ahol nem áll rendelkezésre kábeles összeköttetés.

A technológia jellegéből adódóan ehhez az átviteli közeghez szabad rálátás szükséges, valamint ideális időjárási körülmények mellett sajtolható ki a rendszerből a maximális átviteli kapacitás - ráadásul egyelőre egymástól meglehetősen kis távolságra lévő állomások közt lehet ekkora átviteli sebességet mérni. Az athéni tesztállomások mindössze 1,5 kilométerre voltak egymástól, ám városi közegben ez is elég lehet ahhoz, hogy egy forgalmasabb állomás mikrohullámú kapcsolaton keresztül kapcsolódjon az optikai gerinchálózathoz.

ericsson_micro

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A szolgáltató az Ericsson Mini-Link 6352 típusú, kereskedelmi forgalomban is elérhető mikrohullámú rádiós moduljait használata a teszt során 8x8 MiMO antennatechnológiával. A teszthez összesen 2,5 GHz-nyi spektrumot használtak a mérnökök a 70-80 GHz-es sávban (E-sáv). Mindez a maximálisan elért 140 Mbps-es kapcsolati sávszélesség esetén MHz-enként mintegy 55,2 bps átvitelt feltételez, ami iparági szinten kiemelkedően jó hatékonyságú spektrumfelhasználást jelent - érvel a gyártó.

Az Ericsson és a Deutsche Telekom tavaly év végén érte el a legutóbbi sebességrekordot lényegében ugyanezen a teszthálózaton. A rendszerből akkor 40 Gbps kapcsolati kapacitást sikerült kisajtolni, szintén az E-sávban, 100 mikroszekundum alatti válaszidő mellett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról