Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
>> Hibrid felhőtől a konténereken át, egészen a kvantumprogramozásig - 6 klassz téma a HWSW május 21-i nagy Microsoft Azure meetupján. <<

Komolyabb kötelezettség nélkül létrejöhet a Liberty-Vodafone üzlet

Koi Tamás, 2019. április 02. 14:45

Iparági források szerint nem támasztott az üzlet létrejöttét komolyan hátráltató feltételeket az Európai Unió a Liberty Global négy európai érdekeltségének felvásárlása kapcsán, így a Vodafone az eredetileg tervezett határidőig integrálhatja az amerikai cégcsoport német, cseh, magyar és román leányvállalatát.

Kiszivárgott információk szerint az Európai Unió részéről nem merült fel komolyabb kötelezettségvállalási előírás a Vodafone Csoport és a Liberty Global által tavaly tető alá hozott üzlet kapcsán, így a Vodafone anélkül vásárolhatja fel az amerikai kábelszolgáltató négy európai leányvállalatát, hogy jelentős engedményeket kéne tennie egyes piacokon. Az Európai Bizottság versenyügyi szerve a mai napon juttatta el az ilyen eljárások során szokásos kifogási nyilatkozatát a felek részére.

Hónapok óta nyilvánvaló, hogy az Európai Bizottság versenyügyi szervének akadnak bizonyos aggályai a Vodafone Csoport és a Liberty Global közt tavaly megkötött felvásárlási megállapodással kapcsolatban, melynek értelmében a Vodafone megszerezné a Liberty Global helyi érdekeltségét négy európai piacon, Németországban, Csehországban, Magyarországon és Romániában. Március közepén brüsszeli források még arról számoltak be, hogy a Bizottság által tavaly decemberben indított átfogó vizsgálat lezárásával komoly kötelezettségvállalások elé nézhetnek a felek - úgy tűnik azonban, hogy a Vodafone és a Liberty számára kedvezőbb végkifejlete lehet az ügynek.

vf_logo_led

A Bizottság tavaly decemberben, elsősorban német nyomásra indított átfogó vizsgálatot a tavaly májusban bejelentett deal kapcsán, miután felmerült, hogy a felvásárlás a német és cseh piacokon korlátozná, csökkentené a versenyt. A csomag kétségtelenül legértékesebb tagja a Liberty Global német leányvállalata, mely Unitymedia néven kínál kábeles szolgáltatásokat (kábeltévé, vezetékes internet és telefon) több német tartományban a Vodafone Németország versenytársaként, emellett a cég viszonteladója a Telekom Deutschlandnek.

A most megküldött kifogási nyilatkozat a sztenderd tárgyalási procedúra része, ám az abban foglaltak extrém esetben akár el is lehetetlenítik a megállapodást - ha a Bizottság történetesen olyan feltételhez köti az akvizíciót, melynek a felek nem kívánnak megfelelni. Tekintve, hogy a tavaly májusi megállapodás deklaráltan egy csomagban tekint a négy értékesített leányvállalatra, ezért korábban felmerülhetett, hogy ha a két kifogásolt piac (Németország és Csehország) közül akár csak az egyikre vonatkozóan nem tudnak megállapodásra jutni a felek az EU-val, az kihat a másik két érintett országra, vagyis Magyarországon sem jöhet létre az akvizíció.

Ez a forgatókönyv azonban most már szinte biztosan nem valósulhat meg: a Vodafone illetékesei a Bloomberg megkeresésére közölték, a cég továbbra is arra számít, hogy az akvizíció az eredetileg tervezett határidőre, azaz június 3-ra megkapja a zöld jelzést. Azaz ettől a dátumtól kezdve nagy eséllyel megkezdődhet a UPC Magyarország integrálódása a Vodafone Magyarországba.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
6 klassz téma, 6 jó előadó a HWSW május 21-i nagy Microsoft Azure meetupján.