:

Szerző: Asztalos Olivér

2019. április 1. 15:14

Lassan kopnak ki a kétmagos CPU-k a Surface gépekből

Végre a 13 hüvelykes Surface Book 2 is négymagos processzorral érkezik, miközben a horizonton már felbukkantak a Microsoft következő generációs gépei.

Csendben frissítette Surface Book 2 gépeinek konfigurációit a Microsoft. A módosításoknak hála a leválasztható billentyűzettel szerelt kisebbik, 13,5 hüvelykes hibrid alapértelmezetten már négymagos processzorral érhető el. Az Intel nyolcadik generációs Core i5-8350U központi egysége a kétmagos i5-7300U-t váltja, ám egyelőre a régebbi CPU-val szerelt konfiguráció is piacon marad 200 dolláros árleszállítás mellett, a készlet erejéig. A ráncfelvarrás más komponenst nem érint, így a processzor mellett maradt a legalább 8 gigabájt LPDDR3 memória és a 256 gigabájtos PCIe SSD.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az új belépőszintet jelentő, nettó 1500 dolláros Surface Book 2 tehát "csak" CPU terén lépett előre, igaz ott meglehetősen nagy az ugrás. A magok, illetve végrehajtószálak száma duplázódott változatlan fogyasztási keret (vagyis TDP mellett). A kvázi változatlan 14 nanométeres gyártástechnológia okán a végrehajtók számának 100 százalékos növekedését alacsonyabb, 2,6 helyett 1,7 gigahertzes alapórajellel kompenzálta az Intel. A Core i5-8350U turbója ugyanakkor optimális kiegyenlítheti a különbséget, a technológiának hála ugyanis egészen 3,6 GHz-ig ugorhat fel az órajel.

surfacebook

Az érintőkijelző a sorozattól megszokott 3:2-es képarányt hozza, 13,5 hüvelyken 3000x2000 pixel felbontással, ami nagyjából azonos 267 PPI-s pixelsűrűséget jelent. Bár a Surface Book 2 oldalán USB-C aljzat is található, a csatlakozó nem kapott Thunderbolt 3 támogatást, mindössze a USB 3.1 gen 1 szabvánnyal birkózik meg. Emiatt a külső GPU alkalmazása nem triviális, a tulajdonosnak be kell érnie az Intel processzoraiba integrált egységgel vagy legfeljebb a i7-8650U processzorok mellett elérhető GeForce GTX 1050-nel.

Új Surface-ek a küszöbön

A Microsoft egyébként heteken belül új Surface gépeket mutathat be április 17-re datált New York-i rendezvényén. Arról egyelőre nincsenek pletykák, hogy az újabb konfigurációk pontosan miben múlhatják felül az elődöket, de a konkurensektől idén látottak alapján valószínűleg a Whiskey Lake processzorok, illetve a mindeddig hiányzó Thunderbolt 3 támogatás jelentheti majd a változások zömét.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.