Szerző: Asztalos Olivér

2019. március 29. 12:43

Jönnek a HP új OLED kijelzős notebookjai

Újabb OLED kijelzős notebookokkal jelentkezik a HP. A vállalat egy Spectre és egy Envy modellt mutat be heteken belül.

Küszöbön a HP első 15 hüvelykes OLED kijelzős notebookjainak megjelenése. A vállalat várhatóan áprilisban dobja piacra a Spectre x360 15 és Envy x360 15 termékeket, melyekbe a Samsung 15,6 hüvelykes AMOLED panelja kerül. A kijelzőn túl várhatóan nem hoznak említésre érdemes fejlesztést a PC-k. Azokban az idei év sztenderdjének számító Whiskey Lake processozor kerülhet a szokásos körítés mellett. A notebookok árazásáról egyelőre nincs hír, ám vélhetően számottevő felárat fog jelenteni az egyelőre ritkaságnak számító 15,6 AMOLED panel.

A kijelzőt vélhetően a Samsung Display szállítja a HP-nek, ugyanis egyelőre csak a dél-koreai vállalat jelentett be ekkora képátlójú AMOLED-et. A termék 4K, azaz 3840×2160 felbontású, fényereje 0,0005 és 600 nit között skálázható, (dinamikus) kontrasztaránya 120,000:1 lehet, amelyet alacsony válaszidő és széles betekintési szög társul. Továbbá említésre érdemes a DCI-P3 színtér 100 százalékos leképezésének lehetőség, illetve a DisplayHDR True Black és a HDR10 megfelelőség.

hp-spectre

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A AMOLED felára mellett a másik nagy kérdés, hogy a notebookok fogyasztását hogyan befolyásolja majd panel. Bár a kijelzők az LCD-knél több szempontból is jobb képminőséget nyújtanak, ezért cserébe lényegesen magasabb a fogyasztásuk. A különbséget jól érzékeltet, hogy a Lenovo két éve bemutatott X1 Yoga gépe IPS kijelzővel 16, OLED-del pedig csupán 10,5 órás akkuidőt ígért, a különbség tehát jelentős. Az OLED-ek népszerűsödésével a gyártók egyre nagyobb büdzsét allokálnak a technológia fejlesztésére, minek hála idővel várhatóan a disszipációt is sikerül lejjebb, az LCD-khez közeli szintre csökkenteni.

A HP az első között dobott piacra OLED kijelzős notebookokat. A gyártó még 2016 januárjában jelentette be 13 hüvelykes HP x360 Spectre konfigurációját egy 2560x1440 pixel felbontású OLED kijelzővel. Az újabb, 15 hüvelykes Spectre x360 várhatóan április 19-én kerül fel a HP webshopjába, az Envy x360 pedig várhatóan ugyancsak piacra kerül májusig, a tervek szerint elsőként Európában.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.