Szerző: Hlács Ferenc

2016. január 6. 12:09

A HP is OLED-del támad, itt vannak az idei vállalati gépek

Leleplezte a CES második, OLED kijelzős hibridjét a HP. A vállalat a Spectre X360 idei verziója mellett billentyűzetbe dokkolható készüléket és egy sor vállalati notebookot is bemutatott.

A Lenovónak már a CES rajtjánál sikerült a középpontban kerülnie OLED kijelzős ThinkPad-hibridjével, a HP ugyanakkor nem hagyott sok előnyt a kínai gyártónak, a Las Vegas-i kiállításon maga is leleplezett egy OLED panellel felszerelt, átalakítható készüléket. A vállalat persze nem egyetlen eszközzel készült az év legnagyobb konzumerelektronikai összejövetelére, azon további hibrid és vállalati eszközöket is bemutatott.

Hibridek, hibridek, hibridek

Kezdjük a sort az említett OLED-es modellel: a kiemelten szép színeket, mély feketéket és kiváló kontrasztot biztosító, eddig jellemzően okostelefonokban és táblagépekben használt panel az HP Spectre X360 szériában talált új otthonra. A sorozat tavalyról már ismerős lehet, akárcsak a Lenovo OLED-es hibridje esetében, itt is egy 360 fokban visszahajtható kijelzővel szerelt notebookról van szó - idén már az Intel Skylake generációs lapkáival felszerelve. A készülék tavalyi verziója 13 hüvelykes méretben volt kapható, most azonban a cég egy nagyobb, 15,6 hüvelykes variánssal is bővíti a portfóliót, igaz ebben a méretben nem lesz elérhető az új panel.

A méretesebb változat tulajdonosai cserébe tekintélyes felbontással vigasztalódhatnak, az ugyanis a Full HD mellett 3840x2160 pixel felbontású IPS panellel is megvásárolható lesz - noha a maga 2560x1440 pixelével ezen a téren az OLED panelnek sincs oka szégyenkezni. Ami a vasat illeti, a készülék Core i5 vagy i7 processzorral, illetve az Intel Iris grafikájával lesz elérhető, maximum 16 gigabájt RAM-mal. Ugyancsak jó pont, hogy a készüléken már egy USB-C csatlakozó is helyet kapott, bár ellentétben a tavaly megismert MacBookkal, illetve Chromebook Pixellel, itt még nem vette át a töltő szerepét.

A 15,6 hüvelykes notebook 64,5 wattórás akkujától a gyártó Full HD felbontás mellett 13, a 4K panellel pedig 9,5 óra üzemidőt ígér, az OLED verzióról azonban egyelőre nem árult el hozzávetőleges adatot.  A legújabb Spectre X360 15,6 hüvelykes verziója már februárban kapható lesz, nettó 1149 dolláros indulóáron. Sajnos az izgalmasabb, 13 hüvelykes változat kapcsán egyelőre nem közölt árat a gyártó, mindössze annyit tudni, az valamikor tavasszal kerül a boltokba.

A bejelentésözönt a cég, az idei trendeknek megfelelően egy újabb, ezúttal billentyűzetbe dokkolható hibriddel folytatta. A 12,1 hüvelykes Pavilion x2 a kategória több más eszközéhez hasonlóan a Microsoft Surface nyomdokait követi 3:2-es képarányával. A kijelző felbontása itt 1920x1080 pixel (182 PPI), mögé pedig az Intel Atom Cherry Trail chipektől egészen a Core M lapkákig igény szerint választhatunk processzort - előbbihez 64 vagy 128 gigabájtos eMMC tárhely, utóbbi processzorcsaládhoz pedig 128 vagy 256 gigabájtos SSD áll rendelkezésre.

Az USB-C csatlakozó erről az eszközről sem maradt le, azon az USB 3.0 sebességű adatátvitel mellett már tölthetjük is a hibridet, amelynek oldalán egy hagyományos USB 2.0 és egy Micro HDMI aljzat is helyet kapott. A készülék ára nettó 499 dollárról indul, februártól lesz elérhető.

EliteBook Folio - ismerős vonalak

A HP új vállalati ultrabookjánál kiemelt hangsúlyt fektetett az elegáns külsőre: a 12,5 hüvelykes eszköz letisztult fémházban érkezik, a matt felületet csak a fényesre csiszolt élek vonalai törik meg. A hatás kissé macbookos, ezt a cég a kijelző teljes hosszában végignyúló - elsőre egyébként kifejezetten masszívnak tűnő - zsanérrendszerrel, illetve a hátlap alján húzódó keskeny bordával igyekszik ellensúlyozni. A zsanérok, vállalati géphez méltón 180 fokos nyitást tesznek lehetővé, a Spectre X360-tól ellesett trükkökkel itt nem érdemes próbálkozni. A csinos külsőn sajnos érezhetően ront a kijelző alatt lévő vaskos káva.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az EliteBook Folio nem erőgép, abba a Skylake generáció Core M3, M5 vagy M7 chipjei választhatók - az Achilles-sarkat azonban valószínűleg a maximum 8 gigabájt RAM jelenti majd. A belső tárhelyopciók 128-512 gigabájtig terjednek. Az alapmodell kijlezője Full HD felbontású, (176 PPI) lehetőség van ugyanakkor derekas, 3840x2160 pixelt (352 PPI) felsorakoztató panellel is kérni.

Az ultrabookok között is kiemelkedő, alig 12,4 milliméteres vékonyság sajnos az EliteBook Folio esetében sincs áldozatok nélkül: azon mindössze egy headset-jacket és két USB-C portot találunk. A gép kevesebb mint egy kilót nyom. A HP mutatós ultrabookjának alapmodellje márciusban lesz elérhető, nettó 999 dollárért - a 4K-s verzió árát a cég egyelőre nem közölte.

EliteBook 1040 G3 és EliteBook 800 sorozat

A gyártó persze nem csak a díszparipák, de a vállalati igáslovak terén is mutatott újat, kezdve a 14 hüvelykes EliteBook 1040 G3-mal. A fentiekhez hasonlóan alumínium házba már Skylake-generációs Intel Core i5 vagy i7 lapkák közül is választhatunk, akár 16 gigabájt DDR4 memóriával és 512 gigabájt SSD tárhellyel támogatva. A szinte kötelező jellegű USB-C itt is helyet kapott, de további két USB 3.0, egy HDMI, fülhallgató aljzat és egy kártyaolvasó is elfért rajta. Az opcionálisan Full HD és QHD kijelzővel is felszerelhető notebook még januárban elérhetővé válik, nettó 1199 dolláros kezdőáron.

Az EliteBook 800-as vonalon a gyártó három modellt, a 820, 840 és 850-es laptopokat mutatta be, nevükből sejthetően 12,5, 14 és 15,6 hüvelykes kijelzőkkel, amelyek felbontása igény szerint Full HD vagy QHD is lehet. Processzorok terén az érdeklődők Skylake Core i3, i5 és i7 közül választhatnak, a 850-es modellnél pedig dedikált garfika is kérhető a készülékbe, egy AMD Radeon R7 M365X formájában. A DDR4 RAM itt is 16 gigabájtnál tetőzik, SSD-ből legfeljebb 512, merevlemezből pedig 1 terabájt kapacitásút tehetünk a lapotpokba. A billentyűzeten elhelyezett "pöcökegérrel" is felszerelt 800-as széria a 1040 G3-nál is látott portokat egy RJ-45-ös hálózati csatlakozóval is kiegészíti. A készülék még ebben a hónapban megvásárolható lesz, nettó 950 dollártól.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról