Szerző: Asztalos Olivér

2019. március 28. 09:00

Válóper: nem megy simán az Intel-Micron szakítás

Rögös részéhez érkezett az Intel-Micron válás: az Intel szerint egy volt alkalmazottja a 3D XPoint fejlesztés egyes üzleti titkaival a zsebében igazolt át a Micronhoz.

Rázós szakaszához érkezett az Intel-Micron válása - derült ki a The Register cikkéből. A magazin értesüléseit szerint az Intel alkalmazásában állt Doyle Rivers a 3D XPointhoz (illetve az Optane termékekhez) kapcsolódó üzleti titkokkal a zsebében sétált át a Micronhoz. A korábbi munkaadó ezt megneszelve beperelte Riverst. Az ügyben már egy bírósági határozat is született, mely kimondja, az Intel korábbi alkalmazottjának tilos birtokolnia, felhasználnia vagy nyilvánosságra hoznia a chipgyártótól származó bizalmas információkat, amelyeket három napon belül vissza kell szolgáltatnia.

A Riverst védő San Franciscó-i ügyvéd, Daniel Sakaguchi szerint az Intel vádjai erősen túlzóak, Rivers birtokában ugyanis nincsenek a chipgyártó által hangoztatott üzleti titkok. Az ügyvéd továbbá megjegyzi, hogy a bírósági végzés közös megegyezés alapján született. Doyle Rivers egyébként még szeptemberben hagyta el az Intelt, ahonnan szinte egyenesen a Micronhoz ment. Az Intel szerint Rivers az utolsó pillanatig titkolta, hogy elfogadta a Micron ajánlatát, vagyis távozása valóban szokatlanul gyors lehetett.

A korábbi munkaadó nem sokkal később, novemberben perelte be volt alkalmazottját, mondván, az egy pendrive-on olyan titkos információkat vitt magával, amelyek azt taglalják, hogyan vitte piacra Optane néven a Micronnal közösen kidolgozott 3D XPoint technológiát az Intel. A felperes szerint biztonsági rendszerüknek hála Rivers nem tudta lemásolni a legfontosabb dokumentumokat, azonban egy több mint 3000 Intel alkalmazott adatait tartalmazó táblázatot bizonyosan sikerült magával vinnie.

xpoint

A Riverst védő ügyvéd szerint az Intel nem tudta beazonosítani az általa hangoztatott üzleti titkokat, az alperes pedig csupán korábbi közvetlen kollégáinak elérhetőségeit mentette ki, hogy hirtelen távozását követően el tudjon köszönni azoktól. Riversék szerint a pendrive továbbá 110 darab Perl scriptet tartalmazott, amelyek inkább eszmei értékkel bírnak, vagyis nem minősülnek üzleti titkoknak. Nagyjából két hete Rivers beismerte, hogy az SSD-k fejlesztéséhez használt két eszközt, a DPM Calc és ECC Calc szoftvert is lemásolta, illetve egy FocalDetails.xls táblázatot, amely az Intel tárolókkal foglalkozó Non-volatile Memory Solution divíziójánál dolgozó 31 alkalmazott fizetési és bónusz adatait tartalmazta.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ezt követően Rivers beleegyezett, hogy egy törvényszéki nyomozó átvizsgálja otthoni számítógépét. Az Intel szerint ennek felkavaró eredményei lettek, az alperes ugyanis minden bizonnyal eltüntette a fájlokat. A nyomozó több olyan szoftvert is talált a gépen (Eraser, EraserPortable, PCShredder, CCleaner, TrueCrypt, Tor Browser), amely kiválóan alkalmas adatok végleges eltüntetésére. Ez azonban bizonyítéknak édes kevés, az Intel által felsorolt dokumentumoknak ugyanis nem lelte semmilyen nyomát a törvényszéki szakértő.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az Intellel közösen fejlesztett, az adattárolás megváltójaként beharangozott 3D XPointra mindeddig egyetlen terméket sem épített a Micron. Ennek fényében igencsak kapóra jöhetett (vagy jöhetne) Rivers tapasztalata, illetve az Intel által felsorolt dokumentumok és eszközök. A Micron korábban elmondta, hogy csak a második generációs 3D XPoint lapkákra épít majd SSD-ket és memóriamodulokat. Ezt még közösen fejlesztette a két cég.

Az Intel még júliusban jelentette be, hogy a 3D XPointos fejlesztéseket a jövőben teljesen önállóan végzi, ily módon ugyanis a vállalat és a Micron saját termékstratégiájának megfelelően alakíthatja a (tovább)fejlesztési munkálatokat, de az eddigieknél vélhetően magasabb költségek mellett. Pár hónappal később, októberben reppent fel a hír, miszerint egy opciójával élve (és 1,5 milliárd dollárért fizetve) a Micron kihúzná az Intel alól a közös 3D XPoint üzemet, amely kellemetlenül érintheti a partnert.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról