Szerző: Asztalos Olivér

2018. július 17. 14:00

A 3D XPoint fejlesztésében sem közösködik az Intel és a Micron

A NAND után a forradalmi memória fejlesztésében is különválik a két cég útja.

A jövőbeni 3D XPointos fejlesztéseket teljesen önállóan végzi az Intel és a Micron - derül ki az előbbi vállalat rövid közleményéből. A bejelentés annak fényében nem meglepő, hogy az IMFT-t (Intel-Micron Flash Technologies) alkotó két cég nem olyan rég mondta ki a válást a NAND-ok fejlesztésében, amely lépés mögött egyes hírek szerint technológiai nézeteltérés állt. Most hasonló okok miatt szakadhat ketté az utolsó közös projektet jelentő 3D XPoint fejlesztése is, amelynek harmadik generációján önállóan dolgozik (majd) a két gyártó.

Mindez ugyanakkor nem feltétlenül jelent hátrányt, ily módon ugyanis az Intel és a Micron saját termékstratégiájának megfelelően végezheti a (tovább)fejlesztési munkálatokat, igaz az eddigieknél vélhetően magasabb költségek mellett. Bár a bejelentés az Inteltől származik, a mostanáig felmutatott eredmények alapján inkább a Micron lehetett elégedetlen a 3D XPoint állapotával, az ugyanis mindmáig egyetlen, a technológiára épülő terméket sem jelentett be. Ezzel szemben az Intel már konzumer, illetve nagyvállalati SSD-ket is piacra dobott, a nagyobb durranásnak számító Optane-alapú NVDIMM memóriamodulok pedig optimális esetben még az év vége előtt megérkezhetnek.

intel_optane

Biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum témákkal folytatjuk

Május 18-19-én lesz HWSW free! meetup-sorozat következő állomása.

Biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum témákkal folytatjuk Május 18-19-én lesz HWSW free! meetup-sorozat következő állomása.

Ezzel párhuzamosan már készül a 3D XPoint második generációja, amelyen még közösen dolgozik a két cég. A fejlesztés irányáról egyelőre mélyen hallgatnak a felek, azonban ez valószínűleg a kapacitássűrűség növeléséről, illetve a disszipáció csökkentéséről szól majd elsősorban, ezen paraméterekben (különösen előbbiben) ugyanis meglehetősen nagy a NAND-hoz viszonyított lemaradás.

Alapos csúszásban

Az Intel és a Micron még 2015 júliusában, nagy dérrel-durral jelentette be 3D XPoint technológiát, amely jelen állás szerint szerint nagyjából legalább egy éves csúszásban van. A szóban forgó bemutatón még 2016 eleji dátumot ígértek a cégek, amely helyett végül csak tavaly tavasszal sikerült piacra dobni az első 3D XPointra épülő Optane SSD-t. Ez ráadásul a legnagyobb jóindulattal sem váltotta be a korábbi hangzatos ígéreteket, mint például a NAND-hoz viszonyított ezerszer jobb élettartamot.

Nem kizárt, hogy a Micron épp emiatt nem dobott még piacra egyetlen 3D XPoint-alapú terméket sem. Mindez pénzügyileg rosszul érint a céget, hisz a kutatásba és fejlesztésbe ölt dollármilliókból így mindeddig egyetlen cent sem térülhetett meg. Ráadásul jelen állás szerint nem is fog megváltozni a második generáció megjelenéséig, amely helyzeten az üresen kongó gyártósorok bérbeadásával igyekszik könnyíteni a Micron, a kapacitás egy kisebb részére ugyanis az Intel végül vevő volt. A Micron legutóbbi pénzügyi jelentéséből kiderült, hogy az alacsony kihasználtság mintegy 700 bázisponttal rontotta az SBU (Storage Business Unit) pénzügyi teljesítményét.

a címlapról