Szerző: Koi Tamás

2019. március 19. 10:46

Megszűnt az Externet

Március elején végleg megszűnt a 90-es évek egyik legsikeresebb alternatív távközlési cége, az Externet Zrt., mely 23 évnyi működés után mintegy 8000 ügyfelet hagyott hátra, ők a Comnica Kft-hez kerülnek.

Március elején megszűnt hazánk egyik legrégebbi, 1996-ban alapított alternatív távközlési cége, az Externet Zrt. A társaság ügyfeleit és eszközállományát a Comnica Kft. vette át, mostantól ez a cég biztosítja többek közt a Vodafone Magyarország vállalati ügyfelei számára kínált vezetékes számokat - áll a Comnica által kiadott sajtóközleményben. Az üzletszerzés egyik érdekes iparági aspektusa, hogy a Comnica – itthon egyedülállóan – mobilnetes hírközlési szolgáltatóként kínál majd publikus, fix IPv4 címeket a vállalkozások számára partnerével, a Vodafone-nal karöltve.

A magyar tulajdonosi körrel, Kft-ként alapított Externet eleinte modemes internetszolgáltatást kínált, majd a Telekom (akkor még Matáv) xDSL infrastruktúráján keresztül szélessávú internetet is értékesített, mint megannyi más alternatív távközlési cég. A társaság Szolnokon kezdte meg a szolgáltatást, mely később a telekomos primer körzetek mellett kibővült a koncessziós társaságok által működtetett körzetekkel. A cég később kábelnet-szolgáltatást is kínált az előfizetőknek, szintén a Telekom viszonteladójaként.

greentaxi
Green Taxi, az Externet utolsó üzleti próbálkozása

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Externet felívelése az előző évtized végéig üstökösszerű volt: a szolgáltatót 2004-ben vásárolta meg az econet.hu Nyrt, majd Pórffy András vezetésével új menedzsment alakult a cégnél. A társaság 2008-ban átvette a VIVAnet és a TVNet ADSL ügyfélállományát, majd ugyanebben az évben tőzsdére ment. 2008 októberében az Externet bekerül a Deloitte által értékelt 50 legdinamikusabban növekvő közép-európai technológiai cég rangsorába.

A cégnek 2009-ben új többségi tulajdonosa lett (Birdcom Tanácsadó Kft.), az évtized elején pedig látszódni kezdtek az első repedések a falon. Az Externet 2010-ben átadta mintegy 20-25 ezer fősre becsült xDSL ügyfélállományát a Telekomnak, hivatalos indoklás szerint "pénzügyi okokból". A portfólió ezzel együtt mobilnet-szolgáltatással bővült, a cég partnere a Vodafone Magyarország lett, mely később vezetékes üzleti szolgáltatásokat épített az Externet infrastruktúrára. A vállalat a személyszállítási szektorban is próbálkozott megvetni a lábát, 2016-ban elindította a Green Taxi nevű taxiszolgáltatást a fővárosban, tisztán elektromos járműparkkal. A cég végül 2017-ben kivonult a tőzsdéről és csődvédelmet kért - bár a társaság 2013 és 2016 között nyereségesen működött, hatalmas, mintegy 900 millió forintos adósságot görgetett maga előtt.

Az Externet szolgáltatásait és ügyfeleit átvevő Comnica contact center és ügyfélkapcsolati megoldások fejlesztésével és internet alapú hangszolgáltatások kereskedelmével foglalkozik. 18 éve aktív szereplője a telekommunikációs piacnak, szolgáltatásait 40 országban értékesíti, rendszerein több mint 100 nemzetközi és hazai hálózatot kapcsol össze.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról