Szerző: Asztalos Olivér

2019. február 22. 12:26

Jövőre érkezhet az Apple processzoros Mac

Jövőre mutatkozhatnak be az Apple saját tervezésű ARM processzoraira épülő első Mac PC-k - derül ki az Axios híréből.

A híroldal egy neve elhallgatását kérő Intel forrásra alapozza állítását. Az aktuális processzorbeszállító arra számít, hogy partnere jövőre indítja meg a régóta a levegőben lógó architektúraváltást. A Kalamata kódnév alatt futó projekten már évek óta dolgozik az Apple. A váltás előszele a tavaly bemutatott Project Marzipan, amivel az iOS és macOS közös fejlesztői platformot kap, ami jelen állás szerint a két operációs rendszer egyik következő új főverziójával futhat be, 2021-ben.

Az Intel szivárogtatása egybevág Mark Gurman korábbi értesülésével. Az Apple-specialista újságírók között hiteles Gurman tavaly áprilisban azt állította, hogy legfeljebb további két évet kell várni a Kalamata kódnév alatt futó projekt első kézzel fogható eredményeire. Ennek egyik pontja, hogy az Inteltől megszabadulva már PC-ikbe is házon belül tervezett központi egységeket pakolnak a cupertinóiak. Ezzel a cég a notebookjainak és asztali számítógépeinek fejlesztését is szinte teljesen saját kezébe veheti, amely nagyobb mozgásteret, nem utolsó sorban pedig vastagabb profitot hozhat a konyhára.

a12x_1

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A projekt legfőbb célja mégsem ez, hanem a három nagy platform, vagyis az iPhone és iPad, illetve a Mac konvergenciája, amelynek egyik lépcsője a közös, ARM utasításarchitektúra. A közös fejlesztői platformot a Project Marzipannal hozza az Apple, amivel az iOS-es fejlesztőknek szeretné elérhetőbbé tenni asztali operációs rendszerét. A mobilos platformra hihetetlen számú fejlesztő készít jobbnál jobb alkalmazásokat, az így megszerzett tudása csak nagyon nehezen vihető át az asztali rendszer világába. Bár sok a hasonlóság (például az Objective-C és a Swift nyelv) a két platform között és API-k szintjén is sokat örökölt az iOS a macOS-től, az egyszeri mobilfejlesztő számára az asztali platform gyakorlatilag idegen.

A saját központi egység persze az Apple számára is új lehetőségeket termet. A Mac gépek processzorait (is) tervező és gyártó Intel az elmúlt pár évben szinte teljesen megtorpant a fejlesztésekkel, a magszám és az órajel emelésétől eltekintve alig mutatott újat, innovációnak nyoma sincs. Eközben az Apple nagy lépésekkel menetelt "A" jelölésű CPU-ival, igaz a volt honnan fejlődni. A saját tervezésű processzoroknak hála ugyanis a ráutaltság is megszűnne. Jelen esetben a Macek útitervét minden esetben az Inteléhez kell igazítani, amely vélhetően már böki a főkomponensek tekintetében egyre inkább saját lábra álló, lassan, de biztosan vertikálisan integrálódó Apple csőrét.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.