Szerző: Hlács Ferenc

2019. február 11. 09:59

Saját VPN-t kap az androidos Opera

Az egyelőre béta címkés szolgáltatás a böngészőből ingyenesen és korlátlanul használható.

Ingyenes VPN szolgáltatással egészíti ki androidos böngészőjét az Opera. A funkciót első körben az alkalmazás béta verziójának felhasználói próbálhatják majd ki, akiknek a vállalat több lépcsőben teszi azt elérhetővé. A VPN-nel a cég plusz biztonsági réteget biztosítana a felhasználóknak, például a nyilvános Wi-Fi hálózatok használatakor. A szolgáltatás ingyenesen, és adatforgalmi korlát nélkül lesz igénybe vehető, mögötte pedig az Opera által lassan 4 éve felvásárolt SurfEasy VPN technológiája dolgozik.

A VPN az androidos Opera böngésző beállítások menüjében lesz bekapcsolható, ahol a felhasználó választhat, hogy európai, amerikai vagy ázsiai kiszolgálóhoz akar csatlakozni - illetve igény szerint beállítható, hogy az app az éppen elérhető leggyorsabb kapcsolatot válassza. Az Opera szerint a VPN semmilyen adatot nem gyűjt, azaz nem rögzíti, hogy a felhasználók milyen oldalakat látogatnak a szolgáltatáson keresztül, az ugyanakkor követhető, hogy mekkora adatforgalmat generált a felhasználó adott időszakban a VPN használatával.

oprvpn

A vállalat nem most vág először hasonló projektbe, az asztali Opera böngészőben már jó ideje integráltan elérhető hasonló funkció, ugyancsak ingyenesen és adatforgalmi korlát nélkül. De a fejlesztőcsapatnak korábban Androidon is voltak már szárnypróbálgatásai, egy hirdetésekkel támogatott, önálló VPN alkalmazással - ez utóbbit ugyanakkor a cég tavaly megszüntette, vélhetően épp a böngészős változat érkezésére készülve, hogy így az ingyenes VPN-re vágyókat saját böngészője felé tudja terelni.

Az androidos Opera béta verziója elérhető a Google Play Store-ból, a tesztverzió egyébként tavaly ősszel egy másik kísérleti funkcióval is kiegészült, abban lehetőség van szinte minden weboldalon felugró cookie-engedélykérések blokkolására. Ez utóbbi funkció azóta a stabil verzióba is utat talált, noha azt egyelőre nem tudni, mennyi időre lesz szükség, míg a VPN is eljut a fősodorbeli androidos Operába, illetve azt sem, mik a fejlesztők tervei iOS-en.

a címlapról