HWSW

Méretes szög került az Apple TV koporsójába

Egyes gyártók beépíthetik készülékeikbe az AirPlay 2 szabványt, az iTunest, illetve a HomeKitet is, amely hosszabb távon az Apple TV végét eredményezheti.

Az LG, a Samsung, a Sony, illetve a Vizio egyes újabb okostelevíziói is AirPlay 2 támogatást kapnak. A szabvány implementálásának hála már Apple TV beiktatása nélkül, közvetlenül lehet streamelni az iPhone, az iPad, vagy akár a Mac képét és hangját a készülékekre. A váratlan lépés hosszútávon komoly hatással lehet az Apple TV jövőjére, mely eszközt a vásárlók nagyobb része épp ezért, azaz valamely hordozható Apple termékének televíziós összeköttetéséhez szerezte be. Hab a tortán, hogy az érintett Samsung modellek egy füst alatt iTunes támogatással is bővülnek az azokra telepített alkalmazásnak hála, miközben az LG, a Sony, valamint a Vizio bizonyos termékei HomeKit integrációval gazdagodnak.

A szóban forgó négy gyártó esetében erősen eltér, hogy mely modellek kapnak támogatást. Az Apple oldalára felkerült lista szerint [1] az idei készülékek nagy része érintett. Az LG (egyelőre) négy sorozatnál építi be az AirPlay 2 támogatást, ezzel szemben a Samsung hat szériát készít fel, melyekben ráadásul tavalyi modellek is szerepelnek (ezek firmware frissítést kapnak). A Sony az LG-hez hasonlóan négy idei sorozatát látja el támogatással, a Vizio pedig ötöt. Utóbbi cég tűnik a legbőkezűbbnek, a lista szerint ugyanis még a 2017-es P, M, E, illetve D széria is megkapja majd az AirPlay 2-t.

ap2

xUtóbbinak hála viszonylag gyorsan és egyszerűen sugározható át a szabványt támogató Apple eszközök kép- és hangfolyama a készülékekre, legyen szó csupán a grafikus felületről, vagy akár lejátszott videóanyagról. A Samsung készülékeivel az iTunes-on megvásárolt tartalmakat is le lehet játszani bármiféle Apple hardver nélkül. A másik három gyártó HomeKit integrációval fejelte meg az AirPlay támogatást. Előbbi egységes, rendszerszintű integrációt nyújt a támogatott otthonautomatizálási rendszerekhez és okoseszközökhöz, távirányítható garázsajtótól a villanykapcsolóig.

Az Apple kissé meglepő pálfordulásának, illetve a gyártók kézenfekvő érdeklődésének hála tehát az említett funkciókat Apple TV nélkül is el lehet majd érni. Arról egyelőre még pletyka sincs, hogy az Apple kínálta-e fel a lehetőséget, vagy a gyártók kopogtattak a cupertinói üvegajtón. Előbbi az Apple TV gyenge eladásairól árulkodna, a feltétles módnak pedig az az oka, hogy a cég nem közöl erre vonatkozó adatokat negyedéves jelentéseiben. A televíziógyártók számára bizonyosan kapóra jött a lehetőség, a készülékek ugyanis csak tyúklépésben fejlődnek, a csereciklus jellemzően nagyon hosszú. Ezen kizárólag jól csengő, hasznos fejlesztésekkel lehet segíteni, az Apple eszközökkel rendelkező vásárlóközönség számára pedig épp ilyen lehet a szóban forgó támogatások beépítése.

Hamarosan búcsúzik az Apple TV?

Az AirPlay a cupertinói cég saját fejlesztése, azt mindeddig csak hang streameléséhez licencelte, így elsősorban különféle erősítőkben és hangszórókban kaphatott helyet a szabvány, képanyag sugárzásához Apple TV-re volt szükség. Mindez erősen megkérdőjelezi az Apple TV jövőjét, melynek szerepét pár év alatt szinte teljesen átvehetik az okos televíziók. Az Apple számára ez elsősorban az iTunes miatt lehet fontos, a támogatás kiterjesztésével lényegesen több nappaliban tudna gyökeret verni az egyre nagyobb hangsúllyal bíró tartalombolt. Ezen célt támaszthatja alá a pletyka, mely szerint a cég a Netflixhez hasonlóan saját tartalmak (sorozatok, filmek) gyártásán dolgozik, melyek értékesítéséhez kapóra jönne a televíziógyártók széles körű támogatása.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] https://www.apple.com/ios/home/accessories/#section-tv
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/59836/apple-airplay-2-itunes-homekit-apple-tv-lg-samsung-sony-vizio-smart-tv-frissites.html
Író: Asztalos Olivér (oliver.asztalos@hwsw.hu)
Dátum: 2019. január 09. 08:00
Rovat: digitális otthon