Szerző: Habók Lilla

2019. január 7. 14:15

EKG-mérésre is képesek a Withings új okosórái

Akár 12 hónapig is ki fogja bírni töltés nélkül a Withings Move ECG újonnan megjelenő okosórája, amely a legutóbbi Apple Watch-hoz hasonlóan EKG-mérést is ígér.

Új okosórával jelent meg a Withings az idei CES-en, amely az ígéret szerint az Apple Watch Series 4 készülékeihez hasonlóan az EKG-mérésre is képes lesz. Ráadásul a beharangozott (hagyományos kinézetű) óra akár 12 hónapnyi üzemidőt ígér, melyben megtalálható lesz még a szokásos lépésszámlálás, 50 méteres vízállóság, alvásfigyelés, illetve okosébresztés funkció is, viszont vélhetően az akkumulátor kímélése miatt a pulzusfigyelő optikai szenzor kimaradt, amelyet így az EKG vált fel - írja az Ars Technica. Az eszköz az EKG-méréshez 3 elektródát használ, ebből kettő az órán belül helyezkedik el, a harmadik pedig a kereten. A funkció működésbe lépéséhez a felhasználóknak két oldalról kell megérinteniük az óra keretét, miközben az a másik csuklójukon van rajta. Az óra rezgéssel jelez, ha a mérés elkészült (20 másodperc múlva), amelynek eredményét a már ismert Health Mate alkalmazásból lehet leolvasni.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Withings EKG-mérési módszere hasonlóságot mutat az Apple megoldásával, amelyben a felhasználóknak 30 másodpercig kell megérinteniük a Crown felületét. Az EKG funkció működés közben egy elektrodiagramot készít, amely a szívverést kiváltó elektromos impulzusokat mutatja. Az alkalmazás az impulzusok ellenőrzésével megállapítja a pulzusszámot, továbbá megvizsgálja, hogy a szív pitvarainak és kamráinak összehúzódása szinkronban van-e egymással - szól az Apple saját leírása. Ha nincsenek szinkronban, akkor áll elő az úgynevezett pitvarfibrilláció, így történt például a 46 éves Ed Dental esetében is, aki az okosóra figyelmeztető jelzésének köszönhetően fordult orvosához, majd a hivatalos mérések valóban diagnosztizálták a pitvarfibrillációt, és ennek köszönhetően időben elkezdődhetett a kezelés.

withings_move_ecg

Így működik majd az EKG-mérés a Withings Move ECG-vel

Az Apple okosórái már meg is kapták az engedélyt az Egyesült Államok Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatalától (FDA) az EKG funkcióhoz, amelyet a Withings is éppen igyekszik elérni. Azonban az FDA engedélye nem jelenti a jóváhagyását, tehát az Apple Watch (és a jövőben a Withings Move ECG) sem tekinthető orvosi diagnosztikai eszköznek, nem használható öndiagnosztikára és nem válthatja ki az orvosi véleményeket. A felhasználó az eszköz segítségével inkább egyszerűen csak plusz adatokat szolgáltathat az orvosoknak az állapotáról, vagy éppen az okosóra felhívhatja a figyelmet a szélsőségesen kiugró értékekre.

Vajon mikortól lesz a funkció Európában?

A Withings Move ECG várhatóan 2019 második negyedévében fog megjelenni nettó 129 dolláros áron, amely jelentősen alacsonyabb összeg az Apple Watch Series 4 nettó 400 dolláros (hazánkban 148 ezer forintos) kezdőárához képest. A különbséget elsősorban az indokolja, hogy Withings termékének nincs kijelzője, illetve harmadik féltől származó alkalmazásokat sem képes futtatni. Fontos kérdés lesz azonban, hogy a Withings elérhetővé teszi-e Európán belül (is) az EKG funkciót, ugyanis az Apple egyelőre kizárólag az Egyesült Államokban megvásárolt óráinál engedélyezi azt a szabályozó egészségügyi felügyelet jóváhagyása híján. Az Apple az iparági források szerint nagy erőkkel dolgozik a funkció európai elérhetővé tételén, bár a 9to5Mac értesülései szerint például az Egyesült Királyságban a jóváhagyási folyamat akár még évekig is eltarthat.

A funkció európai engedélyeztetése azonban a Withings számára is valószínűleg kiemelten fontos, ahogy a Nokiától nemrég újra függetlenné vált cég is próbálja inkább egészségügyi kiegészítőként pozicionálni okosóráját is a fitnesztermék helyett. Egy korábbi közlemény szerint az újra független cég kulcsszereplővé szeretne válni a "connected health" területén, amelyben az új Withings-márkás termék kiemelt fontosságú lehet. Az EKG-mérésre is alkalmas eszköz mellett egyébként a plusz funkció nélküli, Withings Move elnevezésű okosóra is elérhető nettó 70 dolláros kezdőáron, öt különböző színvariációban, amelynél a cég 18 hónapos üzemidőt ígér. Utóbbira az előrendelést már le lehet adni a Withings oldalán, amely a kiszállítást február 5-től kezdődően jelzi előre.

a címlapról