Szerző: Asztalos Olivér

2018. december 13. 08:00

Máris életet mentett az új Apple Watch?

Az egyik vásárló állítja, az okosórának köszönheti komoly szívbetegsége diagnózisát.

A szeptemberben bemutatott Apple Watch Series 4-nek köszönheti szívbetegsége diagnózisát egy amerikai férfi - derül ki az ABC News riportjából. A 46 éves Ed Dentel állítja, az okosóra sikeresen diagnosztizálta nála a pitvarfibrillációt (A-Fib), amit a részletes orvosi vizsgálatok alátámasztottak. Az életmentőnek is tekinthető kórmegállapítást a múlt héten megjelent iOS 12.1.1 és watchOS 5.1.2 rendszerek együttese tette lehetővé, ezek aktiválták a Series 4 okosórába beépített ECG (elektrokardiogram) funkciót.

A konzumer eszközben elsőként megjelent képesség előhívásához a viselő ujját bő 30 másodpercig kell a Crown felületén tartani. Bár a mérés nem kórházi pontosságú, az óra hasán található optikai szenzornál jóval pontosabb eredményeket produkál, még az Egyesült Államok Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala, az FDA is zöld utat adott a készüléknek. Egyelőre csak utóbbi bólintott rá az Apple EKG megoldására, az Egyesült Államokon kívül a cég ezért nem is hirdetheti azt orvosi felügyeletre alkalmas termékként, legalábbis egyelőre.

series4_ecg

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Apple weboldalán található leírás alapján a szív működésének többféle zavarát képes felismerni okosórája. Ezek közül egy a szóban forgó pitvarfibrilláció (vagy pitvarremegés), mely a felnőttek körében a leggyakoribb fajta szívritmuszavar. Ennek során a szív nem ritmusosan húzódik össze, hanem aritmiás pulzációt lehet érezni, ami a szívteljesítmény 10-15 százalékos csökkenése mellett akár súlyos szövődményekhez is vezethet (pl. stroke). Egy másik, ugyancsak viszonylag széles körben előforduló zavar a hosszan tartó, túlságosan magas vagy túlságosan alacsony pulzus. Mindkét tünet többféle betegségről árulkodhat.

Bár már ez is jelentősen felülmúlja a korábbi generációk ilyen irányú képességeit, az Apple hangsúlyozza, olyan, sajnos igen gyakori keringési megbetegedéseket nem képes felismerni okosórája, mint a szívroham, a vérrögképződés, vagy a magas vérnyomás. Korábbi iparági pletykák szerint idővel tovább bővülhet a lista, az Apple ugyanis nem csak az eddig is erősen hangsúlyozott fitnesz, de az egészségügy terén is egyre látványosabban próbálja megvetni a lábát viselhető eszközével, a hasonló újítások pedig az orvosi távfelügyeleti alkalmazások és hasonló megoldások fejlesztői számára is vonzó célponttá tehetik a készüléket.

a címlapról