Szerző: Gálffy Csaba

2018. június 1. 14:38

Az alapító vette vissza a Nokia egészségügyi részlegét

Nem tudta felfuttatni saját márkája alatt a Nokia az "okos" egészségügyi/fitnesz eszközöket, inkább visszaadja az alapítónak a részleget.

Pont került a Nokia és Eric Carreel közötti tárgyalások végére, a finn óriás leadja az egészségügyi okoskiegészítőkkel foglalkozó divíziót, amely így az alapító irányítása alá kerül. Mint arról beszámoltunk, a Nokia még februárban közölte nyilvánosan, hogy felülvizsgálja, mi legyen az okoskiegészítős divízió sorsa. Akkor úgy tűnt, hogy a bezárás és az értékesítés között ingadozott a vezetés. Később arról adott számot a vállalat, hogy az alapító Eric Carreel érdeklődött korábbi cége visszavásárlása iránt, most pedig azt jelentették be a felek, hogy nyélbe ütötték az üzletet - ismeretlen összegért újra független lesz a Withings.

A konzumer nehéz

A Nokia még 2016-ban vásárolta meg a francia Withingset, a cég akkor (értelemszerűen) a konzumer egészségügyi termékek piaca felé akart nyitni ezzel a lépéssel. A gyártó különböző kütyüket gyártott a "megméricskélt én" szellemében, így fitnesz-paramétereket rögzítő karórát, mérleget, hőmérőt és egyéb termékeket fejlesztett és dobott piacra. Az elmúlt két évben ezeket a Nokia fokozatosan tovább fejlesztette és egy egységes mobilalkalmazást is létrehozott, amely az eszközökből származó adatokat össze tudta vonni.

nokiawithings

A Nokia számára komoly fejtörést okozott, hogy mit kezdjen a Withings-szel. Az okoskiegésészítők piacán ugyanis a várt robbanás nem akar megérkezni, a különböző egészség-kütyük iránt a vártnál sokkal-sokkal szerényebb a kereslet. Ráadásul a GDPR teljesen új helyzetet is teremt, a gyártók nem adhatják-vehetik a begyűjtött adatokat úgy, mint korábban, ami szintén csökkenti a potenciális bevételeket. Nem véletlen, hogy a Nokia a 191 millió dolláros bevásárlás túlnyomó részét, 164 millió dollárt veszteségként leírt, ezzel a Withings valós értéke néhány tíz millió dollárra zsugorodott.

A Nokia a mostani bejelentéssel ezzel (újra) kivonul a konzumer szegmensből, ahol ugyan továbbra is jól cseng a márka, jelentős pénzt azonban nem tudott csinálni a cég. Ezzel nincs egyedül, a piacon sorra buknak orra az okoseszközökre fogadó vállalatok a Pebble-től a Google hardveres részlegéig (elég csak a Nestre gondolni). A finnek a jövőben visszavonulnak a jól fizető bizniszek, a telekommunikációs eszközök fejlesztése és a licencelés mögé, onnan fogják figyelni a piaci trendeket.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Izgalmas kérdés, hogy mit lát Carreel és a befektetők a Withingsben? A kiadott közlemény szerint az újra független cég kulcsszereplővé szeretne válni a "connected health" területén, a már összeállt csapat pedig ebben jó segítség lesz. Jó hír, hogy a felvásárlással a folyamatosság nem szűnik meg, a Withings majd Nokia majd újra Withings támogatja a korábban értékesített eszközöket, állja a garanciális vállalásokat, így a vásárlók nem maradnak magukra.

A jelenleg Nokia márkás eszközök megőrzik egyelőre a Nokia márkát, a termékfrissítési ciklusokkal azonban újra visszajön a Withings brand, ez az év végéig lezárul majd várhatóan. Jó kérdés, hogy mi történik a Nokiánál felhalmozott adatokkal? A kiadott GyIK szerint ezeket a finnek egyáltalán nem tartják meg, a felhasználók adatai egyben mennek a divízióval, amelyeket a Withings kezel a jövőben. Szintén megmarad a Nokia-fejlesztés Health Mate alkalmazás is, de ennek fejlesztését is a jövőben az új cég viszi majd tovább.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.