Szerző: Gálffy Csaba

2018. június 1. 14:38

Az alapító vette vissza a Nokia egészségügyi részlegét

Nem tudta felfuttatni saját márkája alatt a Nokia az "okos" egészségügyi/fitnesz eszközöket, inkább visszaadja az alapítónak a részleget.

Pont került a Nokia és Eric Carreel közötti tárgyalások végére, a finn óriás leadja az egészségügyi okoskiegészítőkkel foglalkozó divíziót, amely így az alapító irányítása alá kerül. Mint arról beszámoltunk, a Nokia még februárban közölte nyilvánosan, hogy felülvizsgálja, mi legyen az okoskiegészítős divízió sorsa. Akkor úgy tűnt, hogy a bezárás és az értékesítés között ingadozott a vezetés. Később arról adott számot a vállalat, hogy az alapító Eric Carreel érdeklődött korábbi cége visszavásárlása iránt, most pedig azt jelentették be a felek, hogy nyélbe ütötték az üzletet - ismeretlen összegért újra független lesz a Withings.

A konzumer nehéz

A Nokia még 2016-ban vásárolta meg a francia Withingset, a cég akkor (értelemszerűen) a konzumer egészségügyi termékek piaca felé akart nyitni ezzel a lépéssel. A gyártó különböző kütyüket gyártott a "megméricskélt én" szellemében, így fitnesz-paramétereket rögzítő karórát, mérleget, hőmérőt és egyéb termékeket fejlesztett és dobott piacra. Az elmúlt két évben ezeket a Nokia fokozatosan tovább fejlesztette és egy egységes mobilalkalmazást is létrehozott, amely az eszközökből származó adatokat össze tudta vonni.

nokiawithings

A Nokia számára komoly fejtörést okozott, hogy mit kezdjen a Withings-szel. Az okoskiegésészítők piacán ugyanis a várt robbanás nem akar megérkezni, a különböző egészség-kütyük iránt a vártnál sokkal-sokkal szerényebb a kereslet. Ráadásul a GDPR teljesen új helyzetet is teremt, a gyártók nem adhatják-vehetik a begyűjtött adatokat úgy, mint korábban, ami szintén csökkenti a potenciális bevételeket. Nem véletlen, hogy a Nokia a 191 millió dolláros bevásárlás túlnyomó részét, 164 millió dollárt veszteségként leírt, ezzel a Withings valós értéke néhány tíz millió dollárra zsugorodott.

A Nokia a mostani bejelentéssel ezzel (újra) kivonul a konzumer szegmensből, ahol ugyan továbbra is jól cseng a márka, jelentős pénzt azonban nem tudott csinálni a cég. Ezzel nincs egyedül, a piacon sorra buknak orra az okoseszközökre fogadó vállalatok a Pebble-től a Google hardveres részlegéig (elég csak a Nestre gondolni). A finnek a jövőben visszavonulnak a jól fizető bizniszek, a telekommunikációs eszközök fejlesztése és a licencelés mögé, onnan fogják figyelni a piaci trendeket.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Izgalmas kérdés, hogy mit lát Carreel és a befektetők a Withingsben? A kiadott közlemény szerint az újra független cég kulcsszereplővé szeretne válni a "connected health" területén, a már összeállt csapat pedig ebben jó segítség lesz. Jó hír, hogy a felvásárlással a folyamatosság nem szűnik meg, a Withings majd Nokia majd újra Withings támogatja a korábban értékesített eszközöket, állja a garanciális vállalásokat, így a vásárlók nem maradnak magukra.

A jelenleg Nokia márkás eszközök megőrzik egyelőre a Nokia márkát, a termékfrissítési ciklusokkal azonban újra visszajön a Withings brand, ez az év végéig lezárul majd várhatóan. Jó kérdés, hogy mi történik a Nokiánál felhalmozott adatokkal? A kiadott GyIK szerint ezeket a finnek egyáltalán nem tartják meg, a felhasználók adatai egyben mennek a divízióval, amelyeket a Withings kezel a jövőben. Szintén megmarad a Nokia-fejlesztés Health Mate alkalmazás is, de ennek fejlesztését is a jövőben az új cég viszi majd tovább.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról