:

Szerző: HIRDETÉS

2019. január 2. 15:26

Hazai hokipályán bizonyít a hiperkonvergens rendszer

A Cisco Hyperflex hiperkonvergens rendszerét választotta infrastruktúra bővítéséhez a Magyar Jégkorong Szövetség.

Az MJSZ azzal indokolta döntését, hogy a Cisco komplett megoldása kellő teljesítménnyel rendelkezik és nagy mennyiségű adat tárolására, illetve adatforgalom kezelésére képes, miközben még az adatok biztonságos, helyi tárolásáról is gondoskodik. A rendszer ráadásul rugalmas, szinte bármilyen alkalmazással bővíthető, miközben üzemeltetése nem igényel különleges szakértelmet vagy speciális körülményeket. A szervezet dinamikus bővülése és a megnövekedett technológiai igények miatt a Szövetség egy nagyobb teljesítményű, all-in-one infrastruktúra beruházása mellett döntött: választásuk így esett a Hyperflex rendszer alkalmazására.

Három fontos szempont

A Cisco rendszere óriási ugrást jelent az MJSZ-nek, amely mindeddig egyetlen kommersz PC-szervert használt az összes back office és front office alkalmazás (pl. a levelezés) kiszolgálásához, miközben a szoftveres jogosultságok kiosztása csak több lépésben, komplikált módon tudott megvalósulni. Ez a nagyon egyszerű informatikai háttér bár évekig képes volt kiszolgálni a szövetség szükségleteit, az közelmúltban gyorsan megváltozott igények kiszolgálásához már nem volt kellően korszerű, illetve a fejlődés lehetőségét sem biztosította. Ehhez képest a Cisco hiperkonvergens rendszere teljesítményben a korábbi megoldás több tízszeresét képes nyújtani, redundancia tekintetében, mentési kapacitásban, valamint az egyéb funkcionalitások terén pedig szabályosan egy új dimenziót képvisel.

A bizalmas információkat kezelő vállalatok és szervezetek számára sarkalatos pont, hogy a helyben összeállított, hiperkonvergens rendszernek hála a szenzitív adatok lokálisan, saját telephelyen vannak. Ez azért lehet rendkívül fontos, mert bizonyos pénzügyi, illetve személyes (vagy állami) adatokat konkrétan tilos az országhatáron kívül tárolni. Így volt ez az MJSZ esetében is, mely számára a bővítés során elsődleges szempont volt az adatbiztonság, ami végül ugyancsak a hiperkonvergens megoldások irányába terelte a döntést. Végül, de nem utolsó sorban a szövetség által elvégzett költség-haszon elemzés eredményeként a Hyperflex rendszer végzett az élen.

Adatboom a jégkorongban is

A Magyar Jégkorong Szövetség technológiai beruházását a szervezet organikus fejlődése indokolta, illetve azon törekvés, hogy új utakat nyissanak a sportág és a játékosok fejlődése előtt. Az elmúlt tíz év során a hazai jégkorong sport hatalmas fejlődésen ment keresztül. Amellett, hogy a szövetség létszáma ez idő alatt jelentősen növekedett, a feladatok pedig sokrétűbbé váltak. Ez indokolta egy olyan sportszakmai informatikai rendszer bevezetését, amelyben a szövetség az összes játékos teljesítményére vonatkozó adatot tárolja, de a nézők, a szponzorok és a partnerek kiszolgálásával kapcsolatos feladatokat is könnyedén ellátja. A radikálisan megnövekedett adatforgalom – ami a játékosok adatai mellett a videós és képi tartalmakat is magába foglalja –, heti szinten igen magas növekedést mutat, ami szintén új kihívások elé állította a Magyar Jégkorong Szövetséget.

A szövetség ezért kikötötte, hogy az adatok kerüljenek kizárólagos kezelésébe: ideértve a játékosok alapadatait, az elvégzett edzésmunkát, egészségügyi és mozgási adatokat, a mérkőzések videós és képi anyagait, valamint a statisztikákat. A felhős rugalmasságot az on-premise adatbiztonsággal társító Hyperflex rendszer az on-premise tárolása mellett lehetővé teszi a különféle biztonsági szabályozásoknak való megfelelést is – legyen az belső policy, a GDPR vagy bármilyen törvényi, sportszakmai szabályozás. A korábban különféle, hostolt tárolókon lévő adatok a szövetség saját kezelésébe kerülhettek, melynek hála az MJSZ már maga dönthet a külső és belső felek részére történő adatmegosztásokról, illetve az elérési jogosultságok mindenkori kiosztásáról.

hyperflex3

Az adatbiztonságot követő második szempontot a rendszer rugalmassága jelentette, a HyperFlex-ek szinte bármilyen alkalmazással, egyszerűen bővíthetőek. A Cisco ugyanis validálását házon belül elvégzi, a vállalat a népszerűbb szoftverekkel már jó előre, saját kontójára hitelesíti HyperFlex rendszereit, legyen szó népszerű hypervisorokról (pl. VMware ESXi, Microsoft Hyper-V) vagy akár adatbázis szerverekről (pl. Microsoft SQL Server 2016). Ugyancsak megoldott a konténerek natív támogatása, illetve az azok menedzseléséhez előszeretettel használt Kubernetesre is fel van készítve a rendszer, melyek együttese szőnyeget görget a manapság egyre népszerűbb mikroszervizek egyszerű alkalmazása elé.

A választásában a harmadik szempontot az üzemeltetés képviselte. Az MJSZ számára ugyanis a sportszakmai működés élvez elsődleges szerepet, az informatikai megoldásoktól pedig olyan háttértámogatást vár a szövetség, amely a jövőben sem igényel IT szakértői csapatot. Így került képbe a hiperkonvergens infrastruktúra-megoldások egy másik fontos előnye, az összes fő építőelemet tartalmazó rendszerek ugyanis leveszik az ügyfél válláról az integráció olykor súlyos terheit, a komponensek garantáltan együttműködnek, előre tesztelve, kulcsrakészen kerülnek a felhasználóhoz, akinek már csupán rá kell költözni. Nincs szükség a komponensek időigényes összereszelésére, gyártói dokumentációk átrágására, több különálló support hívogatására, vagy éppen költséges tanácsadásra sem.

Ennek hála a Hyperflex olyan megoldást jelent a szövetség igényére, amely fenntartása, mindennapos üzemeltetése nem igényel IT humán erőforrást házon belül – illetve ha szükséges, szolgáltatói oldalról a készülék megvizsgálható távoli eléréssel -, így a core business-re és a sportszakmai feladatokra tudnak fókuszálni. Mivel a rendszer minden alkotóeleme egy gyártótól származik (egykapus kiszolgálás), hibák esetén nem mutogathatnak egymásra a szállítók, az MJSZ pontosan tudja, kitől várhatja a gyors és hatékony megoldást. Ezzel amellett, hogy nagyon alacsonyan lehet tartani az üzemeltetési költségeket, sem infrastrukturális szinten, sem pedig internetes ellátásban, a megfelelő hűtésen kívül nem igényel speciális környezetet a HyperFlex, az akár irodai környezetben is képes működni. A Cisco UCS Director megoldásával egyszerűen kezelhető az adatközponti infrastruktúra – a felhasználók könnyedén tudják konfigurálni, menedzselni és ellenőrizni a Cisco és nem Cisco komponenseket egyaránt anélkül, hogy további technológiai elemeket kéne ehhez beemelniük a rendszerbe.

Felzárkózni a jégkorong élvonalba

Mindennek hála a korábban külsőleg hostolt alkalmazásokat leválthatja a szövetség, helyükbe pedig teljesen új, on-premise szoftveres kiszolgálókat vezethetett be. Ideértve a szórakoztató elektronikai, videó- és hangtechnikai megoldásokat, amelyek mellé az MJSZ tervezi egy új, modernebb ERP rendszer bevezetését, illetve saját alkalmazás fejlesztéseket is. Az adatok tárolása mellett a Cisco rendszere révén megvalósulhat az a content-delivery hálózat is, amely kiszolgálja a marketing, illetve szponzori igényeket, és a szurkolói igényeket, továbbá a belső és külső tartalommegosztást is, mint például a LED-falakon való megjelenítéseket.

Külső adatmegosztás terén látványos előrelépést jelenthet, hogy a központi vezérlés révén a szövetség képes lehet majd az ország különböző pontjain lévő csarnokokban egy időben ugyanazt a tartalmat megjeleníteni. Ugyanígy az újságírók friss képanyagot találhatnak maguknak, nem kell külön kérniük csapatképet vagy videót egy-egy akciójelentről, hanem ezek az anyagok automatikusan feltöltődnek és ők maguk is elérhetik. Így könnyebben, beavatkozás nélkül kiszolgálhatják ki ezt a kapcsolatot.

Ma már a jégkorongban fejlett országokban videóanyagok alapján olyan statisztikákat készítenek, amelyek mérik, hogy egy-egy játékos milyen mozgási energiával milyen mozgássorokat hajtott végre egy edzés vagy mérkőzés során, le lett-e korcsolyázva a tervezett ív, vagy hogy mennyit gyorsult. A Hyperflex infrastruktúrára támaszkodó fejlett szoftveres megoldások segítségével ez a magyar játékosok és edzők számára is elérhető lehet majd. Például azáltal, hogy egy korábbi edzés vagy egy másik csapat mérkőzésének felvételét az edző a központi infrastruktúrán feldolgozhatja, kivághatja belőle a videórészleteket, amelyek hibákat mutatnak, és a következő edzésen akár egy streaming megoldással egyszerűen, 2 perc alatt megoszthatja majd azokat. Így a játékosok már eleve felkészülten érkezhetnek az edzésre, tudják előre, mit fognak gyakorolni, az edzőnek pedig nem lenne szükséges hosszasan elmagyarázni, milyen technikai pontokon kell javítaniuk.

canada_iceh

A közeljövőben a sport legfelsőbb szintjére zárkózhat fel Magyarország. A játékosok számára pedig, akik más országokban is játszanak, vagy külföldön szeretnének játszani, sokat jelenthet majd, hogy a néhány gigabájtos USB-kulcsokon lévő portfóliójukat úgy vihetik majd magukkal bemutatni, hogy az már tartalmazza az önéletrajzukat és a best-of 10 játékpercükön kívül azt is, hogy az elmúlt 10 évben milyen eredményeket értek el, illetve milyen egyéb statisztikáik voltak.

A fejlettebb hoki kultúrákban – mint például Kanada, Svájc, az Egyesült Államok vagy Oroszország – ez már nem újdonság. A nemzetközi edzők természetszerűen keresik ezeket a technológiai megoldásokat, és ezek alapján ítélik meg a játékosokat. Nincs hónapokig tartó casting vagy mérkőzés bejátszás. Az adatok magukért beszélnek. És mivel az adatok zárt rendszerben kezelődnek, nem hamisíthatóak, nem manipulálhatóak. A technológiai fejlesztések révén szakmailag és üzletileg is jobban tud fejlődni a magyar hoki sport. A kettő kéz a kézben jár. Minél jobb a hoki, annál jobb az üzleti megítélése is. Ezt pedig nézőszámban és szponzorszámban is könnyen tetten érhető.

[A Cisco megbízásából készített anyag]

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.