Szerző: Habók Lilla

2018. október 26. 17:11

A Turbine.ai a legjobb gépi tanulási startup a régióban

Közép-Európa startup versenyéről két magyar csapat is díjjal térhetett haza. A Turbine.ai a legjobb gépi tanulással foglalkozó startup címét, míg az InSimu Patient a legjobb új startup címet hozta el.

Kihirdette a Central European Startup Awards (CESA) a régióhoz sorolt tíz ország kezdő vállalkozásainak nyerteseit 15 különböző kategóriában az október 24-én tartott varsói díjátadó ünnepségen. Az idei régiós megmérettetésre 3,5 ezer nevezés érkezett, amelyek közül a zsűri mellett további 40 ezer közönségszavazat választotta ki a legjobbakat - a módszertan bővebben itt olvasható. Bizonyos kategóriák nyertesei így lehetőséget kapnak, hogy megmérettessék startupjukat a Global Startup Awards nemzetközi döntőjében.

Talán a legfontosabb "az év startupja" címet a zsűri és a közönség szerint a lengyel származású Brainly érdemelte ki, amely egyébként 2016-ban is megnyerte ezt a kategóriát. A rendszer azt a problémát igyekszik áthidalni, hogy az oktatás könnyebben megvalósulhasson nemzetközi keretek közt, az országok közti eltérő iskolai színvonalat vagy más hiányzó ismeretet a rendszeren keresztül a tanulók pótolják ki egymásnak. A közönség szavazatai alapján pedig a horvát csapat által alapított HUBBIG lett idén a legjobb, amely az importtal és exporttal foglalkozó logisztikai szakértőknek igyekszik információkat nyújtani egy digitális platformon.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Fontos új kategóriákként jelent meg idén a versenyen a blockchain és a proptech, amellyel a szervezők az aktuális trendeket igyekeztek követni. Blockchain kategóriában az osztrák Blockpit vitte el a régió legjobbja címet, amely a kriptovaluták szabványosított adóbevallásához készít szoftverplatformot. Míg proptech kategóriában az "épületek közösségi platformját" fejlesztő cseh Spaceflow győzedelmeskedett.

A különböző érettségi fázisokban lévő és más-más vertikumokba tartozó startupok mellett egyéb díjakat is hirdettek a versenyen. Az év legbefolyásosabb női szerepmodelljének a cseh származású Dita Prikrylovát választották, aki a Czechitas nonprofit szervezetnél fiatalok, nők és más tehetségek oktatásával foglalkozik. Az év alapítója díjat pedig Alexandru Iliescu kapta a Mondly nyelvtanuló alkalmazásért, amely már 30 millió felhasználóval rendelkezik 190 különböző országban.

Magyar nyertesek

Magyarország két nyertest is ünnepelhet, ugyanis a 2015-ben alapított Turbine.ai kapta a díjat a legjobb régiós mesterséges intelligenciával és gépi tanulással foglalkozó startup kategóriájában. A csapat a rákkutatást tűzte ki célként, melynek során szimulált sejteket készít, majd gépi tanuló algoritmusok segítségével szimulációk tízmillióinak eredményeiből igyekszik használható, általános következtetéseket levonni. A csapat a munkájuk részleteit bővebben is bemutatja majd a HWSW mobile! termékfejlesztési konferencián november 21-én.

turbine_ai_startup

Részlet a Turbine.ai munkafolyamatából

Másik hazai nyertesként pedig az InSimu Patient megoldás mutatkozott be a legjobb újonnan érkező startup kategóriájában, amelyben a legfeljebb 2 évvel ezelőtt létrejött startupok indulhatnak. Az InSimu neve már ismerős lehet, hiszen a 2016-os Microsoft Imagine Cup diákverseny globális döntőjében a bronzérmet hozta el egy orvosi oktatóalkalmazással. A CESA versenyére szintén az orvosi képzést segítő, virtuális betegszimulátor appal érkezett a csapat.

A globális versenyen kétévente eddig 4 régió kiválasztott régiós nyertesei mérkőzhetnek meg egymással, amelybe a Magyarországot is magában foglaló közép-kelet európai régió mellett jelenleg az északi, a délkelet-ázsiai és a dél-ázsiai régió tartozik, de ehhez idén már a dél-európai és jövőre a kelet-ázsiai régió is csatlakozik. A szervezők célja, hogy a megmérettetéseken keresztül egy válogatott közösséget is építsenek, amelyen belül a csapatok közösen dolgozhatnak a startupokat érintő regionális kihívásokon és feladatokon.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról