Szerző: Gálffy Csaba

2016. augusztus 1. 09:49

Újabb magyar siker az Imagine Cupon

Bronzot ért az orvosi oktatóapp. Románia vitte idén a fődíjat.

Román csapat nyerte a 2016-os Imagine Cup döntőjét Seattle-ben - adta hírül a Microsoft. Az ENTy egy orvosi fejlesztéssel nyerte a fődíjat, a csapat megoldása egy szoftver-hardver kombináció, amellyel a betegek pozíciója követhető, és segíthet az egyensúllyal kapcsolatos betegségek diagnózisában és gyógyításában. A csapat tagjai a Bukaresti Műszaki Egyetem Számítógépek és Automatizálás karának tagjai.

Bronzot ért az orvosdiagnosztikát oktató app

Magyar sikernek is örülhetünk, a hazai csapat, az InSimu harmadik helyezést ért el a World Citizenship kategóriában. A csapat még MEDcases néven nyerte a hazai válogatót és a régiós versenyből is továbbjutott. A MEDcases/InSimu célja megreformálni a klinikai diagnosztika oktatását - tehát a magyar csapat is orvosi területen indult.

Popcorn + IT

Több 100 előadás felvétele a HWSW Youtube csatornáján - csatlakozz!

Popcorn + IT Több 100 előadás felvétele a HWSW Youtube csatornáján - csatlakozz!

A diagnosztika az orvoslás egyik legfontosabb eleme és a gyógyítási folyamat kiindulópontja, ennek ellenére még a fejlett országokban is viszonylag gyakori, évente tízmilliós nagyságrendű a téves diagnózisok száma. Ennek csökkentése hatalmas előrelépés lenne, ehhez a MEDcases készítői (akik között gyakorló orvosok is vannak) egy új filozófia mentén dolgozó oktatóappot fejlesztettek.

Az app lényege, hogy nem a meglévő orvosi tankönyveket digitalizálja vagy alakítja kvízzé, hanem a valós életben tapasztalható tünetekből és tünetegyüttesekből kell kikövetkeztetni a helyes diagnózist. Az orvos kérhet további vizsgálatokat, ezek szimulált eredményével tesztelheti tudását a felhasználó. A megoldáshoz mobilos, tabletes kimenet is társul majd, de VR-alapú UI is készül. Az ötlet az idei, nagyon erős mezőnyből is toronymagasan kiemelkedett, a PhD-hallgatók és frissen végzett orvosok meggyőző fölénnyel verték a versenytársakat.

a címlapról