:

Szerző: Hlács Ferenc

2018. október 10. 12:02

Mérsékelt újításokkal és ódon dizájnnal jönnek a Pixel 3 modellek

A Google okostelefonjai mellett Chrome OS-es tabletet és okoskijelzőt is bemutatott, továbbá a Chromecast is frissült.

Menetrend szerint lezajlott a Google őszi hardveres eseménye, amelyen a várakozásoknak, illetve a szokottnál is nagyobb mennyiségű kiszivárgott információnak megfelelően bemutatkoztak a harmadik generációs Pixel telefonok, valamint a vállalat első Chrome OS-es táblagépéről is lehullt a lepel. A rendezvényen emellett a Google-nek az Amazon őszi otthoni hardverdömpingjére is volt válasza, sőt fű alatt még a népszerű Chromecastot is frissítette, igaz ez utóbbi modellre egyáltalán nem szánt időt a színpadon.

A bejelentések közül a legtöbben valószínűleg a telefonokat várták, noha nem igazán volt olyan részlet, ami az elmúlt hetekben ne látott volna napvilágot a Pixel 3 és a Pixel 3 XL kapcsán. Ahogy lenni szokott, a kisebb és nagyobb modell jelentősen eltérő dizájnnal érkezik - amelyek közül egyik sem hat különösebben modernnek. Annak ellenére hogy "Az" androidos zászlóvivőről van szó, a Pixel 3 alul-felül vaskos kávái első blikkre inkább 2-3 évvel ezelőtti modelleket idéznek, a Pixel 3 XL tetején pedig minden idők legmagasabb notch bevágása éktelenkedik, amely szinte kétszer annyira belelóg a kijelzőbe, mint a hasonló dizájnelemmel operáló idei csúcsmodellek esetében. Emellett a vaskos alsó perem is megmaradt a telefonon. Ami a hátlapot illeti, az eddig megszokott fém borítást mára a Google is üveglapra cserélte, noha a Pixelek védjegyének számító matt alsó rész és fényes felső sáv továbbra is megmaradt a telefonokon. Bár emiatt a telefon kevésbé strapabíró mint a korábbi években, cserébe végre a vezeték nélküli töltést is támogatja.

pix01

A maga 5,5 hüvelykjével a kisebb modell sem sikerült apróra, a 18:9-es képarányú kijelző felbontása itt 1080x2160 pixel (443 PPI). A Pixel 3 XL-en egy 6,3 hüvelykes panelt találunk, 1440x2960-as felbontással (523 PPI) amelyből látható, hogy az ormótlan notch-nak hála még inkább megnyúlt a kijelző, 18.5:9-es képarányra. A dizájntól és a paneltől eltekintve a két modell ugyanazt a hardvert kapta, az idén elvárt Snapdragon 845 lapkával,  a kategóriában inkább átlagosnak tekinthető 4 gigabájt RAM-mal, illetve igény szerint 64 vagy 128 gigabájt tárterülettel.

pix02

Amire a Google idén is igyekezett rágyúrni az a kamera, ez azonban az eddigi információk alapján inkább szoftveroldalon kapott frissítéseket, első ránézésre ugyanis a cég a tavalyról megismert, 12,2 megapixeles kamerát építette az idei Pixelekbe is. A hátlapon tehát idén is egyetlen szenzor figyel, ami a folyamatosan szaporodó hátlapi kamerák világában merész húzás, ugyanakkor miután tavaly is a Pixelek lőtték talán a legjobb fotókat az okostelefon-piacon, idén is megelőlegezhetjük a Google-nek a bizalmat ezen a téren.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A szoftveres újításoknál a cég három funkciót emel ki, ezek a Night Sight, a Top Shot és a Super Res Zoom. Az első az éjszakai vagy gyenge fényviszonyok között lőtt fotókat hivatott megszépíteni azáltal, hogy több, különböző záridő mellett készített képet fésül össze egyetlen fotóvá, a Top Shot pedig sorozatképet készít, amelynek tagjaiból gépi tanulással választja ki a legszebbet. A legérdekesebb talán a Super Res Zoom, amellyel a Google jó minőségű közelítést ígér optikai zoom nélkül is. A kamera itt is sorozatképeket készít, majd az ezek közötti eltérések alapján határozza meg a kép részleteit és hoz létre egy végleges fotót. Az előlapon két 8 megapixeles szenzort találunk, ezek egyikét hagyományos, a másikat széles látószögű lencsével.

pix03

A Pixel 3 ára nettó 799, a Pixel 3 XL-é pedig nettó 899 dollárról indul, a készülékek várhatóan novemberben kerülnek fel a polcokra. Magyarországon persze idén sem lesznek elérhetők (hivatalos úton) az eszközök - megkerestük a Google-t, hogy mikor várható hardvertermékeinek elérhetősége hazánkban, ha válasz érkezik a cégtől cikkünket frissítjük.

A Chrome OS is új zászlóvivőt kap

Persze a tegnapi eseményen nem csak a telefonokra jutott idő, a vállalat Chrome OS-es táblagépét, a Pixel Slate-et is leleplezte. Az eszköz a Surface-ektől megismert koncepciót ülteti át a Google asztali platformjára, azaz egy billentyűzetes-háttámaszos tok is elérhető hozzá (igaz esetében ezt külön kell megvásárolni), továbbá érintőtollal is használható (ez is külön kapható). A 12,3 hüvelykes, 3000x2000-es kijelzőfelbontású gépet a Google négyféle konfigurációban teszi elérhetővé, az Intel Celeron processzorral, 4 gigabájt RAM-mal és 32 gigabájt tárterülettel szerelt alapkonfigurációtól egészen az izmos, Core i7 lapkával, 16 gigabájt memóriával és 256 gigabájt tárhellyel szerelt variánsig - a cég a processzorok pontos típusát egyelőre nem közölte.

pix04

A tablet bekapcsológombba épített ujjlenyomat-olvasóval érkezik, a Chrome OS-es eszközök között elsőként, továbbá mindkét oldalán találunk egy-egy USB-C aljzatot, amelyeken keresztül a töltés mellett 4K videokimenetet is támogat, noha azt egyelőre nem tudni, pontosan milyen szabványt használ ehhez. A táblagép indulóára nettó 599 dollár ez azonban az erősebb konfigurációkkal egészen 1599-ig tornázható fel. A pontos megjelenési dátumról a keresőóriás egyelőre nem beszélt, mindössze annyit közölt, még idén számíthatunk rá.

Újabb okoskijelző a mezőnyben

Szépen sokasodnak az Amazon Echo Show riválisai, a Facebook alig egy napja bejelentett okoskijelzői után most a Google is előrukkolt saját hasonló hardverével, az Home Hub-bal. A héthüvelykes készülék az ismerős koncepcióra épít, azaz egy hangszóróval felszerelt talapzaton nyugvó kijelzőről van szó, a keresőóriás virtuális asszisztensével, a Google Assitanttel felszerelve. Az eszközön megjeleníthetők különböző értesítések, vezérelhetők a csatlakoztatott okosotthon-eszközök, illetve az Echo modellekkel szemben nagy előnye, hogy natívan elérhető róla a YouTube is. Fontos különbség azonban, hogy a Home Hubra a Google egyáltalán nem rakott kamerát, így videóhívások nem folytathatók az eszközről, Duón keresztül hanghívásra ugyanakkor lehetőség van. A Google szerint azért maradt ki a kamera a készülékről, hogy a felhasználók azt nyugodtabban helyezhessék el a ház minden pontján, a hálószobától akár a fürdőig. A Home Hub októberben lesz elérhet, nettó 149 dolláros áron.

pix05

Végül de nem utolsó sorban a Chromecastból is érkezik új kiadás, noha ezt az eszközt egyáltalán nem említette meg a vállalat rendezvényén. Az új modell letisztultabb dizájnnal érkezik, továbbá az előző generációnál 15 százalékkal gyorsabb, ami a keresőóriás szerint már a Full HD tartalmak 60 FPS-es streamelésére is elég, szemben az előző modell 720p-s korlátjával. A készülék szokás szerint nettó 35 dolláros áron kapható, ugyanakkor valószínűtlen, hogy meglévő eszközüket sokan cserélnék le az új kiadásra, az vélhetően inkább az új felhasználókat célozza.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.