:

Szerző: Asztalos Olivér

2018. augusztus 30. 09:27

AMD: nem fáj a GlobalFoundries kapitulálása

Nem morzsol könycseppeket a GlobalFoundries visszavonulója miatt az AMD. Közleménye alapján nem éri nagy megrázkódtatás a chiptervezőt, amelyet látszólag nem érte felkészületlenül a bérgyártó éles stratégiaváltása.

Az AMD közölte, hogy a GloFo 7 nanométeres gyártástechnológiájának elkaszálása nem borítja meg az aktuális útitervet, mindössze egyetlen lapkát kell majd átvinni valamely másik bérgyártó hasonló paraméterekkel rendelkező node-jára. A nyilatkozat alapján az AMD inkább örül a fejleményeknek, ezzel ugyanis részben megszabadulhat évek óta vergődő partnerétől, amely kaput nyithat a rugalmasabb gyártópartner-választás előtt.

A közleményéből kiderült, hogy a 7 nanométeres főcsapásirányt nem érinti a GlobalFoundries döntése, hisz ezen úthoz már hónapokkal ezelőtt a TSMC-t választotta a chiptervező. A friss információk alapján ez remek döntésnek bizonyult, hisz a fejlesztési munkálatok a terv szerint haladnak, az AMD már megkapta az Epyc 2 szerverprocesszorok első mintapéldányait, amelyek egy részét továbbították a kiemelt partnereknek.

fab8

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ennek hála tarthatónak tűnik a jövő évi rajt, azonban a vállalat továbbra sem árulta el, hogy 2019 melyik szakaszában tervezi piacra dobni az új, pletykák szerint akár 64 magig skálázódó processzorokat. Ugyancsak a TSMC gyártósorairól gördül majd le a Vega 7 nanométeres shrinkje, amelynek első piacképes példányait legutóbb az év végére datálta a tervezőcég, illetve most már egészen biztosan a valamikor jövőre érkező Navi is Tajvanon készül majd.

A TSMC nem ismeretlen az AMD számára, sőt. A két vállalat meglehetősen produktív közös múltat ápol, hisz hosszú évekig Tajvanon készültek a Radeon GPU-k, amelyek gyártása csak nagyjából két éve a került át a GlobalFoundrieshez a Polaris kódnevű fejlesztéssel. Az évtized elején még processzorokat is gyártatott a távol-keleti szigetországban az AMD, a nagy sikerű Brazos platform Zacate/Ontario kódnevű APU-i, illetve az azt követő generáció is a TSMC üzemeiben készült. Ugyancsak a szóban forgó piacvezető bérgyártó üzemeiben "öntik" szilíciumba az AMD által tervezett konzolos chipeket, vagyis a PlayStation és Xbox processzorait.

Tudtuk, csak nem sejtettük

Az AMD azt is elhintette, hogy eddig egyetlen, a GlobalFoundries 7LP gyártástechnológiájához igazított (ismeretlen) chipdizájn került a tervezőasztalra, amely azonban végül nem jutott el a tape-out fázisáig. Utóbbi a lapka terveinek véglegesítését jelenti, ezt követően indulhat meg a próbagyártás, melynek során az apró hibák javítása, a tesztelés, illetve a finomhangolás zajlik, ami bizonyos esetekben akár egy évet is igénybe vehet. Az AMD ezt a mérföldkövet az utolsó negyedévre tervezte, a hétfői bejelentést követően azonban az eddig elkészült munka eredménye bizonyosan a kukában köt ki.

A nyilatkozatból úgy tűnik, hogy az AMD-t legkevésbé sem érte hideg zuhanyként a GlobalFoundries lépése. Az egészen bizonyos, hogy kiemelt ügyfélként már korábban értesítette partnerét a bérgyártó, így az AMD részben már fel tudott készülni a váltásra. Ugyancsak árulkodó jel lehetett, hogy a mézesmázos marketingbe csomagolt 7LP technológia tömegtermelését két éve még 2018 második felére ígérte a GloFo, legutóbb viszont már egy későbbi, tágabb intervallumot, a 2019-es naptári évet kommunikálta a bérgyártó, amely fennállása óta csupán néhány kivételes esetben tudta beváltani hangzatos fogadalmait. Ezt több alkalommal is nyögte az AMD, amely termékeinek sikerességét többször komolyan befolyásolták az egyes technológiák problémái.

wsa1

Ennek tükrében nem csoda, hogy az AMD számára inkább megváltás a kapituláció, amellyel megnyílhat az út egy szabadabb bérgyártóválasztás előtt, a chiptervező a TSMC mellett akár a Samsunggal is gyártathat majd a cég, amely az elmúlt pár évben szabályosan lapátolta a dollár tízmilliárdokat a félvezetős üzletágába.

Ehhez azonban először újra kell tárgyalni a két éve kötött WSA-t (Wafer Supply Agreement) amiben az AMD vállalta, hogy 2020 végéig bizonyos mennyiségű megmunkált wafert vásárol meg a GlobalFoundries-től. A megállapodás többek között kimondja, hogy a tavalyi évtől kezdődően az AMD kvázi büntetést fizet a más gyártóktól vásárolt bizonyos waferek után, melynek pontos mértéke a volumentől (is) függ majd. A szerződés mélyebb részletei üzleti titok részét képzik, azonban vélhetően a bérgyártó is tett vállalásokat, például megfelelően fejlett, versenyképes technológiákra. Utóbbi a szóban forgó döntés miatt már egészen biztosan nem lesz teljesíthető, amely kibúvót adhatna az AMD számára. A két cég kapcsolata várhatóan legkorábban 1,5-2 év múlva, vagyis nagyjából az említett határidő környékén szakadhat meg, addig ugyanis jó eséllyel forgalomban lesznek bizonyos 14/12 nanométeres lapkák, amelyek gyártását a GlobalFoundries-re bízta az AMD.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.