Szerző: Asztalos Olivér

2018. augusztus 27. 16:05

Kellemes növekedésről árulkodik a HP legutóbbi negyedéve

Kelendőek voltak a HP személyi számítógépei és nyomtatói a legutóbbi negyedévben, amelynek hála jó negyedévet zárt a vállalat.

Publikálta legutóbbi negyedévére vonatkozó pénzügyi jelentését a HP. Az ebben található sarokszámok bizakodásra adnak okot, a vállalat ugyanis egy év leforgása alatt 12 százalékkal tudta növelni forgalmát, amely így 14,6 milliárd dolláron állt meg. Ugyancsak pozitívum, hogy ezzel páthuzamosan a profit is nőtt, ugyanis a tavalyi 696-ról 880 millió dollárra ugrott a nyereség, amely mintegy 26 százalékos javulás. A HP ezt egyaránt köszönheti PC-i és nyomtatói sikerének, hisz mindkét termékkategória határozott növekedést mutatott az elmúlt egy évben.

A forgalom mintegy közel kétharmad részéért továbbra is a Personal Systems üzletág felel, amely az idei negyedik negyedévben 9,4 milliárd dollárt termelt a cégnek, pontosan 12 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, miközben az üzemi eredmény 365 millió dolláron állt meg. A részletes bontásból kiderül, hogy minden fronton növekedtek az értékesítések. A notebookok 13, a desktop PC-k pedig 12 százalékos gyarapodást mutattak, a teljes értékesített darabszám pedig 6 százalékot nőtt. Említésre méltó, hogy a kereskedelmi gépek 13, a konzumer rendszerek pedig 10 százalékos bővülést hoztak. A HP szerint a csupa pozitív mutató hátterében nagy részt a Windows 7 végnapjai állnak, amelynek támogatását jövőre szünteti meg a Microsoft. Ez katalizátorként hat az értékesítésekre, az ügyfelek ugyanis jellemzően új vas vásárlásával migrálnak Windows 10-re.

hp_pc

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Hasonlóan jól teljesített a HP másik, nyomtatós divíziója, amely a vállalat bevételének bő egyharmad részét szolgáltatja. A részleg egy év leforgása alatt 10,9 százalékkal 5,19 milliárd dollárra növelte forgalmát, masszív, 832 millió dolláros üzemi profitot produkálva. Ez utóbbi több mint kétszerese a PC-s üzletág eredményének, ami különösen akkor beszédes, ha hozzávesszük két részleg közötti forgalomkülönbséget. Ezzel ugyanis a nyomtatós részleg 16 százalékos eredményhányadot produkált, amely önmagában kevésbé, a PC-k rendkívül vékony 3,9 százaléka mellett viszont már kiemelkedő.

Említésre érdemes, hogy a divízió forgalmának kereken kétharmad részét a supplies, vagyis elsősorban festékanyagok hozták. Ez 3,4 milliárd dollárt jelent, vagyis a tonerek és a patronok szabályosan nyomtatták a pénzt, amely a termékek árazását tekintve annyira nem meghökkentő. A HP továbbá kiemeli, hogy elsősorban a kereskedelmi forgalomba szánt A3-as és grafikai célú nyomtatók fogytak, amelyek mellett az MPS szolgáltatás, valamint az Instant Ink termék bizonyult népszerűnek. Az A3-as bizniszre egyébként egy akvizícióval tett szert a HP, amely lassan két éve 1 milliárd dollárt fizetett a Samsung nyomtatós üzletágáért.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról