Szerző: Gálffy Csaba

2018. január 10. 09:37

Szétválik az Intel és a Micron útja

A következő generációs flash-t már nem közösen fejleszti a két vállalat. A 3D XPoint marad a vegyesvállalatnál.

Ráköszöntöttek az arany évek a NAND-gyártókra, talán leginkább ennek tudható be, hogy az Intel és a Micron úgy döntött, saját útját fogja járni és fokozatosan felszámolja majd az IMFT (Intel Micron Flash Technology) tevékenységét. A két vállalat még 2005-ben állt össze és alapította meg a vegyesvállalatot, amelyet 51 százalékban a Micron, 49 százalékban pedig az Intel birtokolt, összesen 5,2 milliárd dolláros befektetés nyomán. A kooperáció még a NAND flash felfutásának korai időszakában indult, akkor robbantak be a flash-re építő MP3-lejátszók - a vegyesvállalat első komoly megrendelője pont az Apple volt, amely akkor az iPod sorozathoz keresett beszállítót.

Az elmúlt 12 évben persze nagyot változott a világ, megszületett az SSD-k kategóriája, amelyekkel már a PC-k és a szerverek is élvezhetik az flash előnyeit, eközben pedig ugyan leáldozott az MP3 lejátszóknak, de helyükre az okostelefonok és tabletek sokkal nagyobb felvevő piaca érkezett. Ezzel korábban elképzelhetetlen szintekre ugrott a kereslet a NAND lapkák iránt, amellyel pedig a gyártók nem is tudják tartani a lépést - a chipek ára így az elmúlt években fájdalmasan megugrott.

im-flash-campus

Az IMFT kampusza Lehiben - van ami közös marad.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A fentiek eredőjeképp pedig gyakorlatilag megszűnt a vegyesvállalat stratégiai oka: az összevont kutatás-fejlesztés és gyártás a két cég számára a költséghatékony fejlesztést tette lehetővé, nyilván a függetlenség rovására. A NAND azonban hihetetlenül jövedelmező biznisszé vált, így mára nagyon felértékelődött a függetlenség, és kevésbé releváns a közös fejlesztés költséghatékonysága.

Az Anandtechnek már tippjei is vannak, hogy a megszerzett függetlenséggel mit kezdhetnek a cégek. Az Intel és a Micron már a múltban is eltérő stratégiai fókusszal kezelte a NAND flash-t, az Intel a termékeket inkább saját márkájú SSD-iben hasznosította, vezérlővel és firmware-rel kombinálva, magasabb hozzáadott érték mellett, ehhez pedig nagyméretű lapkákra volt szüksége. A Micron azonban sima "tömegtermék" formájában, lapkánként is értékesítette a termelést, például okostelefon-gyártók számára - ehhez viszont minél kisebb méretű egységek kellettek. A felhasznált technológia tekintetében is jöhet a törés: az IMFT mindeddig kitartott a lebegőkapus architektúra mellett, miközben minden más gyártó átállt már a 3D NAND esetében a CTF (charge trap flash) használatára - a szétválás itt ismét megnyitja az utat a felek előtt, hogy igény szerint egyoldalúan technológiát váltsanak.

A bejelentés nem érinti viszont az IMFT által fejlesztett és gyártott 3D XPoint tárolókat. Az ehhez kapcsolódó kutatás-fejlesztés és a gyártás is közös kézben marad, az erre beállított gyártósorok az utahi Lehiben a jövőben kizárólag ezt ontják majd magukból. Érdekes egyébként, hogy a technológiát egyelőre kizárólag az Intel termékesítette Optane sorozatú tárolóival, a Micron saját QuantX márkája mögött egyelőre nincs értékesített termék.

a címlapról