Szerző: Asztalos Olivér

2018. június 26. 10:19

Újabb pénzügyi rekordot könyvelt el a Micron

Közel a 8 milliárd dollárhoz a gyártó forgalma, amely összeg majd fele nettó nyereség.

Továbbra sincs vége a memória-bummnak, amely piaci jelenség egyik nagy nyertese a Micron, az amerikai vállalat ugyanis újabb rekordot könyvelt el a május végével zárult negyedévben. A gyártó forgalma nem kevesebb mint 7,78 milliárd dolláron állt meg, amely óriási, 40 százalékos bővülést jelent az előző év hasonló időszakához viszonyítva. Mindez ugyanakkor szinte smafu a profitnál látott növekedéshez képest, amely 3,82 milliárd dolláron tetőzött mintegy 132(!) százalékkal felülmúlva az egy évvel korábbi, 1,65 milliárdos nyereséget. Az óriási profit azt is jelenti, hogy a Micron forgalmának nagyjából 49 százalékát tette ki a nettó nyereség, amely elképesztően erős, a memóriák továbbra is nagy ütemben nyomtatják a pénzt.

A DRAM és NAND chipek iránti kereslet tehát nem hogy enyhülne, de lassú ütemben inkább tovább növekszik. Ez a különféle memóriák esetében masszív áremelkedést hozott, így a Micron az összes legyártott chipet gyorsan és szokatlanul magas áron tudta értékesíteni. A DRAM-okól befolyt összeg év hasonló időszakához képest 56, a NAND-okból származó forgalom pedig 14 százalékkal nőtt. Előbbi igen komoly növekedés, a DRAM-ok jelentőségét pedig mi sem mutatja jobban, hogy a Micron bevételének 71 százalékát származott ilyen termékekből.

micr_prodline
Emellett a Micron kicsit részletesebben, három kategóriára lebontva is taglalja negyedéves értékesítéseit. A vállalat legnagyobb bevételi forrását jelentő CNBU (Compute & Networking Business Unit) a szerverekbe és PC-kbe, illetve az azokhoz gyártott különféle DRAM-okat (pl. DDR4 és GDDR5 memóriachipek) jelenti. Az ezekből befolyt összeg egy év leforgása alatt 67 százalékkal 3,99 milliárd dollárra nőtt, a Micron szerint elsősorban a felhős adatközpontok töretlen bővülésének, illetve a videokártyákhoz szükséges memóriáknak köszönhetően.

Szintén jól muzsikált a mobilos részleg (MBU), amely okostelefonokba és tabletekbe szánt chipeket (LPDDRx, és NAND) szállít. A termékekből befolyt forgalom 1,75 milliárd dollárra ugrott, amely 55 százalékos bővülést jelent az előző év hasonló időszakához képest. A Micron szerint ez Managed NAND, tehát a vezérlőt a memóriával integráltan tartalmazó termékeknek, illetve az LP DRAM-oknak (LPDDR) volt köszönhető. Ugyancsak szépen teljesített a beágyazott rendszerekbe gyártott termékekre specializálódott egység, amely a konzumer és ipari felhasználás területéről érkező egyaránt növekvő igényeknek hála 28 százalékkal 897 millió dollárra tudta növelni forgalmát.

micron_momen

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Végül, de nem utolsó sorban a tárolókhoz és háttértárakhoz szállító NAND-os részleg, az SBU. Kissé meglepő, de ennek a forgalma 13 százalékkal 1,14 milliárdra csökkent, amelynek oka, hogy nagyobb profit reményében a Micron inkább a feljebb említett mobilos Managed NAND-okra helyezte a hangsúlyt. A vállalat megjegyzi, hogy a szóban forgó bevétel már több mint 50 százaléka SSD-ből származik, eközben pedig gőzerővel folyik a gazdaságosabb, 64 rétegű 3D NAND termelésének felfuttatása.

Utóbbi mellett a Micron már harmadik generációs 3D NAND-ján is dolgozik, a 96 rétegű fejlesztés tömegtermelése optimális esetében még az év vége előtt megkezdődhet. Ezzel párhuzamosan a negyedik generációs, immár az Intel nélkül készített fejlesztés is sínen van, ám ennek piacra dobásáról egyelőre nem beszélt a gyártó. A pénzügyi eredményeket taglaló híváson a 3D XPoint is szóba került. Az Intel és Micron immár három éve bejelentett, NAND gyilkosnak kikiáltott fejlesztésére építve mindeddig csak előbbi cég dobott piacra termékeket. A Micron szerint ez legkorábban jövőre változhat, addig viszont gyártókapacitásuk egy kisebb részét az Intel használhatja. Mindez azt jelenti, hogy a gyártósorok egy része üresen áll, amely kihasználatlanság 700 bázisponttal rontotta az SBU pénzügyi teljesítményét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról