Szerző: Asztalos Olivér

2018. július 5. 17:12

Pár hetet csúszik az új GeForce kártyák debütálása

A korábban pletykált július helyett csak augusztusban jelenhet meg az új GeForce széria, illetve az alapot jelentő Turing GPU-család.

A valószínűleg GTX 1100-as jelölés alatt érkező termékek sajtóbemutatóját az Európa legnagyobb videojátékos rendezvényének számító kölni gamescomon ejtheti meg az Nvidia jövő hónap 21-e környékén. Arra, hogy ez valóban így is lesz, egyre több jel utal. A Lenovo például az E3 rendezvényen kotyogta ki, hogy játékos PC-iben hamarosan visszaköszön majd az új széria. Nem sokkal később az egyik modell fejlesztői verziójának fotója is kiszivárgott, amely szintén arra enged következtetni, hogy nem lehet már messze a piaci rajt.

Utóbbi vélhetően a GTX 1180 vagy a GTX 1180 Ti prototípusát ábrázolhatja, a GPU-nak megrajzolt terület ugyanis igen nagynak tűnik. Utóbbi alapvetően nem meglepő, hisz a hírek szerint az Nvidia a TSMC 12 nanométeres technológiájával gyártatja az új GPU-kat. Ez tranzisztorsűrűségben nem jelent előrelépést a 16 nanométerhez képest, így az egyes Pascal grafikus processzorok közvetlen utódjainak területe számottevően nőhet. Nagy GPU-hoz széles memóriabusz dukál, ezért a mérnökök egy 384 bites fejlesztést ültettek a lapkába, amelyekhez a kísérleti kártyán GDDR6 chipeket társítottak. Ezzel a kiépítéssel rendkívül magas sávszélesség érhető el, a végleges érték 700 GB/s környékén tetőzhet, a várható memóriakapacitás pedig legalább 12 gigabájtra rúghat.

nvdevga

Azt egyelőre még ezek alapján is nehéz meghatározni, hogy mekkora előrelépést hozhat az új széria, azonban korábbi pletykák szerint az Nvidia jelentősen növeli a végrehajtószámot, amely a feljebb ecsetelt igen magas memória-sávszélességgel párosítva akár 40-50 százalékos ugrást is jelenthet. Korábbi információmorzsák szerint ugyanis a GP104 szerepét átvevő GT104(?) kerek 40 százalékkal több egységet, egészen pontosan 3584 CUDA magot tartalmaz majd (GTX 1080: 2560 CUDA mag). A GTX 1180 esetében ennek teljes egésze aktív lesz, az egységek pedig a korábbi modellnél megismert órajeltartományban, 1,6-1,8 GHz környékén üzemelnek majd terhelés alatt.

Arról egyelőre nincs információ, hogy a szerényebb, például a középkategóriát célzó GTX 1100-as modelleket mikor dobja piacra az Nvidia. A nagyjából két héttel ezelőtti hírek szerint várhatóan nem sieti majd el az új generáció felfuttatását a chiptervező, amelynek raktáraiban állítólag még százezres nagyságrendben állnak az eladatlan Pascal GPU-k. Ennek fényében vélhetően egy jó darabig csak a csúcskategóriás modellekkel lesz jelen a Turing, amelyre épülő felsőkategóriás kártyák a konkurencia kvázi teljes hiányában igen magas árazást kaphatnak.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról