Szerző: Asztalos Olivér

2018. június 21. 09:16

Hegyekben állhatnak az eladatlan Nvidia GPU-k

Iparági pletykák szerint több százezer darab Pascal chip ül a raktárakban, pánikra azonban egyelőre nincs oka az Nvidiának.

Több tajvani forrás egybehangzó állítása szerint az Nvidia túllőtt a célon GPU-s megrendeléseivel. A chiptervező az elmúlt év végén, illetve az idei év elején tapasztalt kiugró igényeken felbuzdulva csúcsra járattatta a TSMC gyártósorait, az időközben megváltozott igények miatt pedig a legyártott chipek most a raktárakban porosodva várják a gyártópartnerek egyre visszafogottabb megrendeléseit. Egyes értesülések szerint mindez kisebb fejfájást okoz az Nvidia számára. Például a cég egyik, a három legnagyobb tajvani szereplő közé tartozó OEM gyártója a közelmúltban nem kevesebb mint 300 000 GPU-t küldött vissza a tervezőcégnek.

Utóbbira meglehetősen ritkán volt példa az elmúlt években, többek között azért, mert az Nvidia jellemzően nagyon szigorúan szabályozza a partnerek ellátását, ám ezen most a rendhagyó helyzet miatt kénytelen volt lazítani. Emellett az is beszédes lehet, hogy az Nvidia állítólag GDDR5-ös chipek nagy tételes felvásárlásába kezdett, amely arra utalhat, hogy a raktáron ragadt GPU-k jellemzően középkategóriás, illetve a felsőház alját célzó megoldások, vagyis olyan chipek, amelyeket korábban a bányászok is előszeretettel választottak. A jelenlegi kínálatban ugyanis GTX 1070 fölött GDDR5X, valamint HBM2 lapkák találhatóak a VGA-kon, a következő széria nagy része pedig valószínűleg már GDDR6-os memóriákkal érkezik.

nv_gpus

Amennyiben helytállóak az iparági pletykák, úgy utóbbira még biztosan várnia kell jó néhány hónapot a közönségnek. Az Nvidia ugyanis addig borítékolhatóan nem dobja piacra a nagyjából két éve bemutatott GeForce GTX 1000-es sorozat utódját, amíg a raktárakban több százezres nagyságrendben állnak az eladatlan chipek. Ezt a forgatókönyvet támasztja alá a vállalt vezérigazgatójának, Jensen Huangnak legutóbbi kommentárja is. A szakember ugyanis a hó elején tartott Computex apropóján azt nyilatkozta, hogy a következő generáció bemutatásának időpontja még messze van.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x)

Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x) Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Huangnak és vállalatának ennek ellenére semmi oka a pánikra, hisz jelenleg nincs komoly konkurenciaharc a videokártyák piacán. Az Nvidiát semmi sem kényszeríti arra, hogy kutyafuttában szabaduljon meg a chipektől, vagy esetleg veszteségként írja le a raktáron álló termékeket. Jelen állás szerint az AMD legkorábban valamikor jövő tavasszal mutathat be versenyképes kártyákat a Navi kódnevű fejlesztés formájában, addig pedig jó eséllyel gazdára találhatnak a raktárakban rostokló Nvidia GPU-k.

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról