Szerző: Asztalos Olivér

2018. május 18. 12:02

Júliusban kerülhetnek piacra az új GeForce-ok

A pletykák szerint két felsőkategóriás modellel rajtol az új széria, amelyek a GTX 1080 és GTX 1070 kártyák helyét vehetik át.

Júliusban érkezhet az új GeForce széria első két tagja - állítja a Tom's Hardware. A magazin értesülései szerint a két évvel ezelőtti koreográfiát követi majd az Nvidia, vagyis első körben a felsőház két tagja érkezik. Ez a GTX 1080 és 1070 közvetlen utódjait jelentené, a trónkövetelő páros pontos elnevezését azonban egyelőre homály fedi, egyaránt felbukkant a GeForce GTX 1180/2080, illetve a GTX 1170/2070 elnevezés is. Iparági információszivárgások szerint az újdonságok legalább 40-50 százalékkal múlhatják majd felül közvetlen elődjeik megjelenítési tempóját.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A Tom's Hardware Turing kódnéven emlegeti az Nvidia következő GeForce sorozatát, amelyet februárban még a tervezőcég esetleges bányászkártyás ambícióival hoztak összefüggésbe. Jelen állás szerint azonban úgy fest, hogy a kódfejtés nagymestereként is ismert brit matematikusról a következő alap mikroarchitektúrát nevezi el az Nvidia, amely a Pascal (és a Volta?) helyét veszi majd át. Azt egyelőre sűrű homály fedi, hogy a vállalat milyen fejlesztéseket hajtott végre, az azonban egyre valószínűbb, hogy a végrehajtóegységek számában alapos ugrást jelentenek majd az új GPU-k.

geforce

Korábbi pletykák szerint ugyanis a GP104 szerepét átvevő GT104(?) kerek 40 százalékkal több egységet, egészen pontosan 3584 CUDA magot tartalmaz majd (GTX 1080: 2560 CUDA mag). A GTX 1180 (vagy bárhogyan is hívják majd) esetében ennek egésze aktív lesz, az egységek pedig a korábbi modellnél megismert órajeltartományban, 1,6-1,8 GHz környékén üzemelnek majd terhelés alatt. Ugyancsak fontos újítás lehet, hogy a GDDR5X memóriákat az év elején tömegtermelésbe került GDDR6-ra cseréli az Nvidia. A chipeket beszállító gyártó személye egyelőre nem ismert, azonban a Samsung egyelőre mindenki előtt jár a GDDR6-os fejlesztés paramétereit tekintve. A dél-koreai szereplő ugyanis nyitány gyanánt egy 16 gigabites kapacitású (2 gigabájt), rendkívül gyors, 18 Gbps-os sebességre képes terméket jelentett be, amellyel chipenként 72 GB/s-os elméleti maximum sávszélességet is el lehet érni.

Amennyiben hinni lehet a pletykáknak, úgy a GTX 1170 nyomtatott áramkörére is GDDR6-os memóriachipek kerülnek majd fel, a nagy testvérhez hasonlóan 8 és 16 gigabájt közötti kapacitásban. Az aktív végrehajtóegységek száma természetesen alacsonyabb lesz, a hírek szerint 2688 darab CUDA mag marad bekapcsolva (GTX 1070: 1920 CUDA mag). Ezzel szemben egységek órajele nem csökken, 1,5-1,8 GHz-es értékről szólnak az információk. Mindehhez 140-160 wattos TDP keretet pletykálnak, amely szintén közel lenne a GTX 1070 értékéhez, amely 150 wattos. Az újdonságok árazásáról egyelőre nincs információ, azonban a konkurens AMD még vélhetően egy jó darabig fegyvertelen lesz a GeForce-okkal szemben, amely sajnos relatíve magas árcédulákat sejtet.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.