:

Szerző: Asztalos Olivér

2018. július 4. 14:17

Kitiltják a Micron termékeit Kínából

A memóriagyártó a tajvani UMC-vel akadt össze, ami miatt ideiglenes bukhatja a hatalmas piacot. Jelen állás szerint gyors megoldást csak egy licencmegállapodás hozhat.

Kína megtiltja a Micron termékeinek importálását, értékesítését, illetve felhasználását. A távol-keleti nagyhatalom döntése mögött első helyen az amerikai memóriagyártó és a tajvani UMC csatározása áll, amelyben jelen állás szerint előbbi áll vesztésre, ráadásul igen komoly mértékben. Az egyelőre nem hivatalos ítélet oka, hogy a Micron megsértette a tajvani bérgyártó egyes szabadalmait. A döntés különösen fájdalmasan érintheti az amerikai vállalatot, amely forgalmának nagyjából fele Kínából származik. Amennyiben a tiltás hosszan érvényben marad, az komolyan megnyirbálhatja a memóriagyártó bevételt és a nyereséget.

A történet pikantériája, hogy azt a Micron indította el még tavaly, amikor is hivatalosan megvádolta az UMC-t azzal, hogy az üzleti titkokat adott át Kína egyik jövőbeni potenciális memóriagyártójának, a Fujian Jin Hua IC Companynak. A támadás a legjobb védekezés elv mentén januárban viszontperelt az UMC, mondván, az amerikai cég (is) megsértette egyes, különféle memóriákhoz kapcsolódó szabadalmait. A tajvani gyártó egyúttal azt kérte, hogy a Micron állítsa le kínai gyárának működését, fizessen kompenzációt, az ország pedig tiltsa meg az importot, illetve a már behozott termékeket semmisíttesse meg.

Jelen állás szerint úgy fest, hogy az UMC elérte célját, a Bloomberg információ szerint ugyanis Fuzhou-i Elsőfokú Bíróság a tajvani cégnek adott igazat. Ennek értelmében a Micron összesen 26 különböző, DRAM és a NAND chipeket egyaránt tartalmazó termékének importját tiltja be Kína. Az információ az UMC-től származik, amely mintegy ünnepelve győzelmét, még a hivatalos ítélethirdetés előtt egy közleményt adott ki a jogi csatározás friss fejleményeiről. A Bloomberg ezzel kapcsolatban már megkereste a Micront, amely ugyanakkor nem kívánta kommentálni a híreket, mondván, egyelőre nem kapta kézhez a hivatalos ítéletet.

micronch

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az elmarasztaló döntés ugyanakkor már tényként kezelhető, amely rendkívül érzékenyen érintheti az amerikai vállalatot. Az ugyanis tavalyi forgalmának nagyjából 50 százalékát a Kínában értékesített különféle termékeknek köszönhette, tehát egy esetleges hosszan tartó embargó negyedévente milliárdokat húzhat ki a kasszából. A legutóbbi negyedévben például 7,78 milliárd dollár volt a Micron bevétele, amiből nem nehéz kiszámolni, hogy mekkora érvágást jelenthet a mostani döntés, amelyre a cég papírjainak értéke azonnal 5 százalékot zuhant.

Hivatalos ítélethirdetés híján egyelőre csak találgatni lehet a döntés indoklásáról, azonban vélhetően több más tényező is az UMC malmára hajthatja a vizet. Egyrészt az amerikai és kínai kormány az elmúlt időben látványos gazdasági csatározásba kezdett, amely egyes nyersanyagokon (pl. acél) kívül már konkrét cégeket is érint, gondoljunk csak a nagy port kavart ZTE-ügyre. Emellett Kínának különösen fáj, hogy továbbra is gigászi összegekért kénytelen félvezetőket importálni, a behozatal mértéke meghaladja a kőolajimportét.

Végül, de nem utolsó sorban ne feledkezzünk el a rendkívül magas memóriaárakról, amely miatt épp Kínai indított vizsgálatot a közelmúltban. Ez természetesen a Micron mellett a két dél-koreai szereplőt, a Samsungot és az SK Hynixot is érinti. Az ügy egyelőre csak korai szakaszában jár, amennyiben viszont az ország Monopólium-ellenes és Kereskedelmi Hivatala bűnösnek találja a gyártókat, akkor akár 800 millió és 8 milliárd dollár közötti büntetéssel is sújthatja azokat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.